ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Με κέρδη κοντά στο 5% «έφυγε» ο Ιανουάριος – Διψήφιο ράλι στις τράπεζες

Στο +1,34% και τις 936 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Με κέρδη κοντά στο 5% «έφυγε» ο Ιανουάριος – Διψήφιο ράλι στις τράπεζες

Μία ανάσα από το τεχνικό σημείο των 940 μονάδων έφθασε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έλαβε ισχυρά στηρίγματα από τις τράπεζες και τη μετοχή της Aegean, ολοκληρώνοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πρώτη «στροφή» του 2022. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντική αύξηση κατά 1,34% και ενισχύθηκε στις 936,77 μονάδες, κερδίζοντας περισσότερες από 12 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (924,42 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε επτά μονάδες (από 933,08 έως 939,95 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 82 εκατομμύρια ευρώ. 

Μεγάλος πρωταγωνιστής της ημέρας ήταν ο τραπεζικός κλάδος, με τη μετοχή της Alpha Bank να εκτοξεύεται στο +4,3% και το 1,33. Από κοντά ακολούθησαν και οι μετοχές των Εθνικής Τράπεζας – Eurobank, οι οποίες τερμάτισαν άνω του +2,5%. 

Το αγοραστικό κρεσέντο, όπως ήταν εύλογο, επεκτάθηκε και στο υπόλοιπο χρηματιστηριακό ταμπλό, όπου η μετοχή της Aegean ενισχύθηκε δυναμικά στο +3,8% και τα 5,49 ευρώ. Άνω του 2% καθορίστηκαν, επίσης, τα κέρδη για τις μετοχές των Quest Συμμετοχών, ΕΛΠΕ και ΕΥΔΑΠ. 

Θετικό το πρόσημο τον Ιανουάριο 

Σήμερα ήταν η τελευταία συνεδρίαση του Ιανουαρίου, της πρώτης «στροφής» του 2022, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Γενικός Δείκτης -κόντρα στις Κασσάνδρες- υπεραπέδωσε σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές και παρουσίασε σωρευτικά κέρδη κοντά στο 5%. 

Ας σημειωθεί, άλλωστε, ότι ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης έφθασε έως και τις 960 μονάδες (13/1/2022), το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών, δηλαδή από τον Δεκέμβριο του 2014.  

Αυτό το χαρακτηριστικό, οπωσδήποτε, «γέμισε» αισιοδοξία τους επενδυτές, οι οποίοι προσπαθούν να εμπιστευτούν εκ νέου τα ελληνικά assets και να οδηγήσουν την αγορά προς τον μεγάλο μακροπρόθεσμο στόχο των 1.000 μονάδων.  

Κι αυτό, μάλιστα, κόντρα στη μόνιμη ανησυχία των αναλυτών για μια επικείμενη διόρθωση στις ξένες αγορές, η οποία -εφόσον συντελεστεί- είναι νομοτελειακά βέβαιο ότι θα παρασύρει και το «ρηχό» Χρηματιστήριο Αθηνών. 

Άλλωστε, η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, οι γεωπολιτικές προκλήσεις στην Ουκρανία, αλλά και ο μόνιμος εκτροχιασμός του πληθωρισμού συντηρούν το κλίμα αβεβαιότητας, διατηρώντας στο «παιχνίδι» το σενάριο της βίαιης διόρθωσης.  

Κέρδη 3% στις τράπεζες  

Ο τραπεζικός κλάδος, όπως προαναφέραμε, αποτέλεσε τον μεγάλο πρωταγωνιστή της ημέρας, σημειώνοντας ισχυρή άνοδο κατά 3,05%. Αποτέλεσμα ήταν να καθοριστεί στις 677,93 μονάδες, έχοντας συνολικά μηνιαία κέρδη της τάξης του 18%.  

Η μετοχή της Alpha Bank, συγκεκριμένα, ενισχύθηκε κατά 4,31% και καθορίστηκε στο 1,33 ευρώ, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να ακολουθά στο +2,6% και να κλείνει μία ανάσα από το ψυχολογικό σημείο των 3,5 ευρώ. 

Η μετοχή της Eurobank, παράλληλα, τερμάτισε στο +2,7% και ανακατέλαβε το τεχνικό όριο του 1 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς βρέθηκε στο +1,5% και αυξήθηκε στο 1,49 ευρώ, μία ανάσα από το 1,5 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank +4,31% 1,33 ευρώ  
  • Eurobank +2,66% 1,002 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα +2,59% 3,49 ευρώ  
  • Πειραιώς +1,50% 1,49 ευρώ  

Κυριαρχία αγοραστών  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, πέραν των τραπεζικών κερδών, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη προσέφερε και η μετοχή της Aegean, η οποία ενισχύθηκε κατά 3,8% και αναρριχήθηκε στα 5,49 ευρώ. 

Quest Συμμετοχών, ΕΛΠΕ και ΕΥΔΑΠ τερμάτισαν με κέρδη πέριξ του 2,5%, ενώ οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Viohalco, Jumbo και Coca – Cola ενισχύθηκαν άνω του 1,5%. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Epsilon ξεχώρισε στο +6% και τα 5,00 ευρώ, με τη μετοχή της Fourlis να έπεται στο +2,8%. Αντίθετα, απώλειες άνω του 2% εμφάνισαν οι μετοχές των Τεχνική Ολυμπιακή – Παπουτσάνη. 

Συνολικά, 71 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 39 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 17 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 69,2 δισ. ευρώ.   

moneyreview.gr  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς  

Διαβάστε επίσης: 

Lamda Development: Συμφωνία για ανάπτυξη κτιρίου μικτής χρήσης αξίας 200 εκατ. ευρώ 

«Πέφτουν» οι υπογραφές με τον Δήμο Αθηναίων για τη Γραμμή 4 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News