ΑΓΟΡΕΣ

Deutsche Bank: Πόσο κόστισε στο ΧΑ και στις άλλες αγορές η Όμικρον

Deutsche Bank: Πόσο κόστισε στο ΧΑ και στις άλλες αγορές η Όμικρον

Με απώλειες 3,1% έκλεισε ο Νοέμβριος για το χρηματιστήριο της Αθήνας, περιορίζοντας τα κέρδη της χρονιάς 9,2%, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Deutsche Bank, με τον επενδυτικό οίκο να επισημαίνει ότι ο Νοέμβριος ήταν ένας ταραχώδης μήνας για τις αγορές, λόγω της εμφάνισης της μετάλλαξης Όμικρον.

Μάλιστα, οι 28 από τις 38 επενδύσεις τις οποίες παρακολουθεί η Deutsche Bank έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος για τον μήνα, καθώς η επενδυτική διάθεση εξασθενεί, λόγω της αυστηροποίησης των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού και του κινδύνου αυτά να ενταθούν ακόμα περισσότερο.

Πριν την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον, ο Νοέμβριος εξελισσόταν σε έναν καλό μήνα για τις αγορές, σημειώνει η Deutsche Bank, επισημαίνοντας ότι  έως και το κλείσιμο της 25ης Νοεμβρίου, οι 21 από τις 38 επενδύσεις που παρακολουθεί βρίσκονταν σε θετικό έδαφος.

Με την εμφάνιση της Όμικρον, οι επενδύσεις ρίσκου έχασαν σημαντικό έδαφος, με τις τιμές του πετρελαίου να πέφτουν απότομα, και τις μετοχές όπως και τα εταιρικά ομόλογα υψηλών αποδόσεων να υποχωρούν.

Deutsche Bank: Πόσο κόστισε στο ΧΑ και στις άλλες αγορές η Όμικρον-1

Από την άλλη πλευρά, τα κρατικά ομόλογα υπερ-απέδωσαν, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στα ασφαλέστερα assets και επανεκτίμησαν την πιθανότητα αυξήσεων στα επιτόκια, έστω και εάν ο πληθωρισμός κινήθηκε σε επίπεδα υψηλότερα των προβλέψεων.

«Μένει να φανεί σε ποιο βαθμό θα είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια (έναντι της Όμικρον) και επίσης εάν αυτή είναι πιο μεταδοτική ή εάν έχει υψηλότερες πιθανότητες να οδηγήσει σε νοσηλεία ή θάνατο», τονίζουν οι αναλυτές. «Αλλά για την ώρα, οι αγορές έχουν αντιδράσει πολύ αρνητικά, καθώς οι κυβερνήσεις έχουν κινηθεί προς την αυστηροποίηση των περιορισμών και πάλι».

Μία από τις μεγαλύτερες κινήσεις του Νοεμβρίου ήταν εκείνη της πτώσης στις τιμές του πετρελαίου, με το WTI να κλείνει τον μήνα με απώλειες 20,8% και το μπρεντ να χάνει 16,4%. Όπως σημειώνει η Deutsche Bank, ήταν ο χειρότερος μήνας από τον Μάρτιο του 2020, όταν οι αγορές βίωσαν τον πρώτο πανικό της πανδημίας.

Βέβαια, η Deutsche Bank εξηγεί ότι η μεγάλη πτώση στις τιμές του πετρελαίου δεν οφείλεται αποκλειστικά στη μετάλλαξη Όμικρον, αλλά σχετίζεται και με την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να απελευθερώσει 50 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ.

Deutsche Bank: Πόσο κόστισε στο ΧΑ και στις άλλες αγορές η Όμικρον-2

Όμως ακόμα και μετά από την απότομη πτώση του Νοεμβρίου, το WTI και το μπρεντ είναι στην κορυφή των αποδόσεων για το 2021, με κέρδη 36,4% και 36,2% αντίστοιχα.

Τα χρηματιστήρια

Η πλειοψηφία των χρηματιστηρίων κινήθηκε πτωτικά τον Νοέμβριο, έστω και εάν ο μήνας είχε ξεκινήσει θετικά, με τον S&P 500 να σημειώνει αρχικά και νέο ρεκόρ και τον Dow  Jones να ξεπερνά τις 36.000 μονάδες για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Με την έλευση της Όμικρον, ο S&P 500 έκλεισε τον Νοέμβριο με απώλειες 0,7%), ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έχασε 2,5% και ο ιαπωνικός Nikkei 3,7%.

Διαβάστε επίσης: 

Jefferies: «Ταύρος» για το ΧΑ – Τα καλά νέα από την Ελλάδα

Capital Economics για μετάλλαξη Όμικρον: Τι θα κοστίσει στην Ευρώπη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News