BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Κέρδη 3% στην εβδομάδα – Σε υψηλό 12 μηνών οι τράπεζες

Σχεδόν αμετάβλητος ο Γ.Δ. την Παρασκευή

Χρηματιστήριο: Κέρδη 3% στην εβδομάδα – Σε υψηλό 12 μηνών οι τράπεζες

Αμετάβλητο παρέμεινε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο διατηρήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 μηνών (850 μονάδων), εν μέσω των έντονων επιχειρηματικών εξελίξεων σε ΓΕΚ Τέρνα, Aegean και ΔΕΗ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ανεπαίσθητες απώλειες της τάξης του 0,03% και τερμάτισε στις 849,81 μονάδες, διατηρούμενος στα ίδια επίπεδα με το κλείσιμο της Πέμπτης (850,07 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε μόλις επτά μονάδες -από 843,43 έως 850,98 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να εκτινάσσεται στα 150 εκατ. ευρώ, χάρη στο νέο πακέτο που «πέρασε» στη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα.

Η ελληνική αγορά, αναμφίβολα, έχει ωφειληθεί σημαντικά τις τελευταίες έξι εβδομάδες, έχοντας καταφέρει να εξαλείψει όλες τις απώλειες του 2021 και να «γυρίσει» το συνολικό πρόσημο σε θετικό (+5%). Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι η σημερινή -άκρως ελεγχόμενη διόρθωση- επήλθε μετά από έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, εξάλλου, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης εμφάνισε άνοδο της τάξης του 3%, με τις τράπεζες να βρίσκονται στο +3,26% και τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στο +3,08%.

Ευκαιρία για διόρθωση

Η εν λόγω ανοδική τάση αποδίδεται αφενός στην προσδοκία των επενδυτών για ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας στο β’ εξάμηνο του 2021, αφετέρου στο γεγονός ότι οι ελληνικές μετοχές παραμένουν σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις ευρωπαϊκές.

Κι αυτό, μάλιστα, παρά τα θετικά μακροοικονομικά μεγέθη αρκετών εισηγμένων, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στις αγορές εταιρικών ομολόγων, όπου -μετά την Alpha Bank- και η ΔΕΗ κατέφερε να αντλήσει 650 εκατ. ευρώ με απόδοση 3,857%. Την ίδια ώρα, νέα έκδοση ομολογιακού δανείου ετοιμάζουν και οι  Motor Oil – Mytilineos.

Φυσικά, όπως έχει ειπωθεί κι άλλες φορές, το ανοδικό momentum, σ’ αντίθεση μ’ άλλες φορές, εκτιμάται ότι θα παράσχει αρκετές ευκαιρίες για διόρθωση και κατοχύρωση των κεκτημένων -όπως συνέβη σήμερα- γεγονός το οποίο εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα της πορείας του Γενικού Δείκτη.

Πακέτο 88 εκατ. ευρώ στη ΓΕΚ Τέρνα

Όσον αφορά το πακέτο στη ΓΕΚ Τέρνα, πρόκειται για το 7,6% των μετοχών της κατασκευαστικής εταιρείας, συνολικής αξίας 88 εκατ. ευρώ, το οποίο διακινήθηκε στην τιμή των 11,20 ευρώ, δηλαδή λίγο πάνω από την τρέχουσα αξία της μετοχής (9,53 ευρώ). 

Υπενθυμίζεται ότι χθες διακινήθηκε και ένα δεύτερο πακέτο, αξίας 32 εκατ. ευρώ (σ.σ. 3,09% επί του μετοχικού κεφαλαίου), στο πλαίσιο της αποεπένδυσης του ολλανδικού fund Reggeborgh, το οποίο μέχρι πρότινος ήλεγχε το 28% της ΓΕΚ Τέρνα.

Αγοραστές είναι ο Γιώργος Περιστέρης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ Τέρνα, το ποσοστό του οποίου αναμένεται να αυξηθεί άνω του 30% (σ.σ. από 16% μέχρι πρότινος), καθώς και το family office της Μαριάννας Λάτση, το οποίο ήδη απέκτησε το 7,6% των μετοχών.

Ερωτηματικό βέβαια, αποτελεί το τι πρόκειται να γίνει με το εναπομείναν ποσοστό των Ολλανδών (σ.σ. υπολογίζεται σε περίπου 7%), καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επιβεβαιωμένο ενδιαφέρον από τρίτο επενδυτή.

Ανέβασαν «στροφές» οι τράπεζες

Στο μεταξύ, ο τραπεζικός κλάδος, μετά το χθεσινό +3,1%, κατάφερε να «ανεβάσει» ρυθμούς στο τελευταίο δίωρο, καταγράφοντας άνοδο κατά 1,9%, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί στα επίπεδα των 542 μονάδων, το υψηλότερο σημείο των τελευταίων 12 μηνών. Επίσης, ο κλαδικός δείκτης, χάρη στο ράλι των τελευταίων ημερών, εμφανίζει σωρευτική άνοδο κατά 5% από τις αρχές του 2021, με τα εβδομαδιαία κέρδη να διαμορφώνονται στο 3,26%.

Από τις σημερινές διακυμάνσεις ξεχώρισαν οι μετοχές των Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 2,4%, παρότι στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας παρουσίαζαν οριακή άνοδο. Στο +1,5% βρέθηκε και η μετοχή της Eurobank, κινούμενη μία ανάσα από το 0,7 ευρώ. Αντίθετα, η Τρ. Πειραιώς υποχώρησε οριακά κατά σχεδόν 0,4%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 2,40% 0,94 ευρώ
  • Attica Bank -0,23% 0,2175 ευρώ
  • Eurobank 1,46% 0,695 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 2,37% 2,46 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -0,37% 0,745 ευρώ

Στο +2,8% ο ΟΛΠ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές διατήρησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης τον έλεγχο των χρηματιστηριακών συναλλαγών, με τις ρευστοποιήσεις να είναι εντονότερες στις μετοχές των Viohalco, ΑΔΜΗΕ και ΕΥΔΑΠ, οι οποίες υποχώρησαν κατά 1,7%.

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Aegean, παρότι έφθανε να «χάνει» έως και 3%, κατόρθωσε να κλείσει αμετάβλητη στα επίπεδα των 5,4 ευρώ, χάρη στις θετικές προοπτικές του ελληνικού τουρισμού. Σήμερα, επίσης, εγκρίθηκε και η δρομολογούμενη ΑΜΚ, ύψους 60 εκατ. ευρώ. 

Η ΔΕΗ, από την πλευρά της, μετά την χθεσινή πετυχημένη άντληση των 650 εκατ. ευρώ, κινήθηκε ήπια ανοδικά κατά 0,6%, ενώ ο ΟΛΠ συνέχισε τις υψηλές «πτήσεις» (+2,8%), εν όψει της διανομής μερίσματος 0,40 ευρώ.

Συνολικά, 44 μετοχές κατέγραψαν άνοδο, 58 μετοχές κινήθηκαν πτωτικά, ενώ 21 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 56,8 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News