BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Διόρθωση με το βλέμμα στη ΓΕΚ Τέρνα

Πέρασε πακέτο 88 εκατ. ευρώ στη ΓΕΚ Τέρνα

Χρηματιστήριο: Διόρθωση με το βλέμμα στη ΓΕΚ Τέρνα

Διορθωτικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις, εν μέσω των μετοχικών εξελίξεων στη ΓΕΚ Τέρνα. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακές απώλειες της τάξης του 0,3% και υποχωρεί στις 847,99 μονάδες, χάνοντας περίπου 2,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (850,07 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες -από 846,92 έως 849,41 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να εκτινάσσεται στα 93 εκατ. ευρώ, χάρη στο νέο πακέτο που «πέρασε» στη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα.

Πακέτο 88 εκατ. ευρώ στη ΓΕΚ Τέρνα

Πρόκειται, ειδικότερα, για το 7,6% των μετοχών της κατασκευαστικής εταιρείας, συνολικής αξίας 88 εκατ. ευρώ, το οποίο διακινήθηκε στην τιμή των 11,20 ευρώ, δηλαδή λίγο πάνω από την τρέχουσα αξία της μετοχής (9,7 ευρώ). 

Υπενθυμίζεται ότι χθες διακινήθηκε και ένα δεύτερο πακέτο, αξίας 32 εκατ. ευρώ (σ.σ. 3,09% επί του μετοχικού κεφαλαίου), στο πλαίσιο της αποεπένδυσης του ολλανδικού fund Reggeborgh, το οποίο μέχρι πρότινος ήλεγχε το 28% της ΓΕΚ Τέρνα.

Αγοραστές του συγκεκριμένου μετοχικού κεφαλαίου είναι ο Γιώργος Περιστέρης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ Τέρνα, το ποσοστό του οποίου αναμένεται να αυξηθεί άνω του 30% (σ.σ. από 16% μέχρι πρότινος), καθώς και το family office της Μαριάννας Λάτση, το οποίο θα αποκτήσει το 7% των μετοχών. Ερωτηματικό αποτελεί το τι θα γίνει με το εναπομείναν ποσοστό των Ολλανδών (σ.σ. υπολογίζεται σε περίπου 7%).

Ευκαιρίες για διόρθωση

Η ελληνική αγορά, αναμφίβολα, έχει ωφειληθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, έχοντας καταφέρει να εξαλείψει όλες τις απώλειες του 2021 και να «γυρίσει» το συνολικό πρόσημο σε θετικό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι ήδη «μετράει» έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και κινείται σταθερά σε υψηλό 13 μηνών.

Η εν λόγω ανοδική τάση αποδίδεται αφενός στην προσδοκία των επενδυτών για ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας στο β’ εξάμηνο του 2021, αφετέρου στο γεγονός ότι οι ελληνικές μετοχές παραμένουν σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις ευρωπαϊκές.

Κι αυτό, μάλιστα, παρά τα θετικά μακροοικονομικά μεγέθη αρκετών εισηγμένων, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στις αγορές εταιρικών ομολόγων, όπου -μετά την Alpha Bank- και η ΔΕΗ κατέφερε να αντλήσει ένα σημαντικό ποσό, με ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο, δείγμα της επενδυτικής εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα.

Φυσικά, όπως έχει ειπωθεί κι άλλες φορές, το ανοδικό momentum, σ’ αντίθεση μ’ άλλες φορές, εκτιμάται ότι θα παράσχει αρκετές ευκαιρίες για διόρθωση και κατοχύρωση των κεκτημένων, γεγονός το οποίο εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα της πορείας του Γενικού Δείκτη.

Στάσιμες οι τράπεζες

Στο μεταξύ, ο τραπεζικός κλάδος, μετά το χθεσινό +3,1%, δείχνει να «κατεβάζει» ρυθμούς, καταγράφοντας μικρή πτώση κατά 0,15%, με αποτέλεσμα να περιορίζεται στα επίπεδα των 531 μονάδων. Πάντως, κάτι τέτοιο θεωρείται φυσιολογικό, δεδομένης της αγοραστικής κόπωσης των τελευταίων εβδομάδων.

Σε κάθε περίπτωση, οι σημερινές ρευστοποιήσεις αποδεικνύονται απολύτως ελεγχόμενες, καθώς δεν ξεπερνούν το -1%. Μάλιστα, η μετοχή της Alpha Bank διατηρεί -έστω και οριακά- το ανοδικό momentum, καθώς ενισχύεται κατά 0,5%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 0,5% 0,922 ευρώ
  • Attica Bank -183% 0,214 ευρώ
  • Eurobank -0,44% 0,682 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,21% 2,398 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -0,37% 0,745 ευρώ

Στο +2% η ΓΕΚ Τέρνα

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές δείχνουν να έχουν πάρει ένα μικρό προβάδισμα, με τις ρευστοποιήσεις να είναι εντονότερες στη μετοχή της Aegean, η οποία υποχωρεί κατά 2%. Σήμερα, άλλωστε, αναμένεται να εγκριθεί και η ΑΜΚ, ύψους 60 εκατ. ευρώ. 

Στον αντίποδα, η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, εν μέσω των μετοχικών αλλαγών, ενισχύεται κατά 2,2% και τα 9,72 ευρώ, ενώ οριακά ανοδικά (0,6%) βρίσκεται και η μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία επίσης επηρεάζεται από την αποεπένδυση του Reggeborgh, δεδομένης της ενεργότερης συμμετοχής των Ολλανδών στη διοίκηση του Ομίλου (σ.σ. κατέχει το 14%)

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 22 μετοχές καταγράφουν άνοδο, 41 μετοχές κινούνται πτωτικά, ενώ επτά μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 56,8 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News