BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Eurobank και Ελλάκτωρ οδηγούν στο «6×6»

Στο +3% οι μετοχές των δύο εισηγμένων

Χρηματιστήριο: Eurobank και Ελλάκτωρ οδηγούν στο «6×6»

Σε ήπια ανοδικούς τόνους συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κινείται σταθερά σε υψηλό 13 μηνών, έχοντας ως βασικά στηρίγματα -πέραν των τραπεζών- και τις μετοχές των κατασκευαστικού κλάδου.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,50% και ενισχύεται στις 845,34 μονάδες, κερδίζοντας τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (841,12 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες -από 844,46 έως 847,43 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, φθάνοντας τα 7 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο ημίωρο.

Η ελληνική αγορά βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες σταθερά σε θετικό έδαφος (5×5), έχοντας καταφέρει να «καλύψει» όλες τις απώλειες του Ιανουαρίου, αλλά και να κερδίζει σχεδόν 4% σε σχέση με τις αρχές του 2021. 

Μάλιστα, ο Γ.Δ. βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 μηνών, με τους επενδυτές να προεξοφλούν την περαιτέρω άνοδο της Λεωφόρου Αθηνών στα επίπεδα των 850 – 900 μονάδων, δηλαδή στα προ-πανδημίας υψηλά. 

Βέβαια, σ’ αυτή την πορεία δεν αποκλείεται η εκδήλωση ευκαιριών για κατοχύρωση των κεκτημένων και αφομοίωση των κερδών, καθώς οι αναλυτές «περιμένουν» περισσότερο μία πλαγιοανοδική κίνηση, παρά μία ανοδική κίνηση.

«Πρωταγωνιστής» η Ελλάκτωρ

«Πρωταγωνιστής» των τελευταίων δύο συνεδριάσεων είναι ο κατασκευαστικός κλάδος, και ιδίως η απόφαση των Ολλανδών του Reggeborgh να αποεπενδύσουν τη ΓΕΚ Τέρνα και να εστιάσουν στην Ελλάκτωρ. Το επενδυτικό fund, αυτή την στιγμή, ελέγχει το 30% της ΓΕΚ Τέρνα και το 14% της Ελλάκτωρ, ενώ υπάρχει και το δικαίωμα εξαγοράς (call option) για το 12,5% του Λεωνίδα Μπόμπολα (σ.σ. παρατάθηκε κατά δύο μήνες).

Η παραπάνω εξέλιξη, η οποία συνδέεται και με τις πάγιες ενστάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όπως είναι φυσικό, έχει πυροδοτήσει ένα ξέφρενο ράλι (+14% χθες, +3% σήμερα) για τη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία φαίνεται ότι επιτέλους βρίσκει ένα ενεργό σχήμα για τη μετα-Καλλιτσάντση εποχή. Εξάλλου, ήδη δρομολογείται ΑΜΚ, ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι «τρύπες» στα εταιρικά ταμεία.

Ωφελημένος θα είναι, ωστόσο, και ο Γιώργος Περιστέρης, ο οποίος θα εδραιωθεί ως ο απόλυτος κυρίαρχος στη ΓΕΚ Τέρνα (+0,5%), αλλά και η Μαριάννα Λάτση, η οποία θα αποκτήσει ένα ικανό μερίδιο μετοχών της κατασκευαστικής. Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε και ποιος άλλος θα θελήσει να αγοράσει το μερίδιο των Ολλανδών.

Ράλι για την Eurobank

Σε θετικό έδαφος κινείται και ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος δείχνει αποφασισμένος να προσεγγίσει εκ νέου το υψηλότερο σημείο των τελευταίων 12 μηνών (538 μονάδες), ανακτώντας το χθεσινό χαμένο «έδαφος». Ειδικότερα, ο κλαδικός δείκτης παρουσιάζει κέρδη της τάξης του 2%, με αποτέλεσμα να κινείται προς τα επίπεδα των 530 μονάδων. 

Χθες, άλλωστε, η δημοσίευση των οικονομικών μεγεθών της Eurobank επιφύλασσε μια ευχάριστη «έκπληξη», καθώς -πέραν των ετήσιων κερδών της τάξης των 545 εκατ. ευρώ- προαναγγέλθηκε νέα τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) με την ονομασία «Mexico», λογιστικής αξίας 3,3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της διοίκησης, η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε πτώση του δείκτη NPEs στο 9% έως τα τέλη του 2021.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, δεν είναι τυχαίο ότι η μετοχή της Eurobank ηγείται της σημερινής ανόδου, καταγράφοντας ισχυρά κέρδη της τάξης του 3,5%. Κατά τουλάχιστον 1% ενισχύονται και οι μετοχές των Alpha Bank, Tραπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 1,12% 0,9172 ευρώ
  • Attica Bank 0,93% 0,216 ευρώ
  • Eurobank 3,54% 0,673 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 1,28% 2,378 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς 1,37% 0,74 ευρώ

Στο +2,5% η Lamda

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές δείχνουν να ελέγχουν τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, με τη μετοχή της Ελλάκτωρ να «πρωταγωνιστεί» και πάλι, ενισχυόμενη κατά 3% (σ.σ. χθες κατέγραψε άνοδο κατά 14,29%). Στο +2,5% βρίσκεται και η μετοχή της Lamda Development, μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου για την επένδυση στο Ελληνικό. 

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Fourlis συνεχίζει την ανοδική πορεία, καθώς παρουσιάζει κέρδη κατά 1,5%, ενώ λίγο κάτω από το 2% διαμορφώνεται η άνοδος για τη μετοχή του ΟΛΠ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Αegean παραμένει σε αρνητική τροχιά (-0,91%), εν όψει και της ΑΜΚ των 60 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 51 μετοχές κινούνται ανοδικά, 15 μετοχές καταγράφουν απώλειες, ενώ τέσσερις μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 56,6 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News