Business Talk Πέμπτη 11/03/2021, 07:36
BUSINESS TALK

Ante portas ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της Αττικής Οδού

Ante portas ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της Αττικής Οδού
  • Νέο μέτωπο για την Ελλάκτωρ αναμένεται να αναδυθεί το επόμενο διάστημα κι ενόσω η σύγκρουση της Reggeborgh Invest με την Greenhill Investments, το επενδυτικό όχημα των Ι. Μπάκου και Δ. Καϋμενάκη, δύσκολα θα έχει εκτονωθεί. Ο λόγος για τον διαγωνισμό παραχώρησης της Αττικής Oδού την οποία σήμερα ελέγχει πλειοψηφικά η Άκτωρ Παραχωρήσεις.

 

  • Υπενθυμίζεται ότι η τρέχουσα παραχώρηση της Αττικής Οδού λήγει σε τρία χρόνια από σήμερα και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2024, και δεν δύναται να παραταθεί. Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το δικαίωμα εμπορικής αξιοποίησης του περιουσιακού στοιχείου κατόπιν της λήξης της υφιστάμενης παραχώρησης και σύμφωνα με όσα προβλέπει το αναθεωρημένο πρόγραμμα αξιοποίησης του χαρτοφυλακίου του (ADP) η έναρξη του διαγωνισμού είναι προγραμματισμένη εντός του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους. Ίσως έτσι να εξηγείται και η μάλλον αυξημένη νευρικότητα που επικρατεί στα γραφεία της διοίκησης της Αττικής Οδού τις τελευταίες ημέρες, όπως αναφέρουν κάποιοι που τα επισκέφτηκαν.

 

  • Και σαν να μην έφταναν αυτά για την Ελλάκτωρ, κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) θα βρεθεί, σύμφωνα με ρουμανικά δημοσιεύματα, στη Ρουμανία για έργο που κατασκεύασε η Άκτωρ και αφορά τμήμα (lot 2) του οδικού άξονα Sebeș-Turda. Αιτία; Οι κακοτεχνίες που καταγγέλθηκαν στον αυτοκινητόδρομο, ο οποίος αν και παραδόθηκε πριν από μερικούς μήνες, εμφανίζει, ήδη, μικρορωγμές. Οι σχετικές φωτογραφίες κάνουν το γύρο των ρουμανικών μέσων ενημέρωσης, γεγονός που κινητοποίησε Ρουμάνους ευρωβουλευτές που έσπευσαν να ενημερώσουν την OLAF για υποψίες απάτης.

 

  • Στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 12 μηνών βρίσκεται πλέον το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 841 μονάδες, καθώς έλληνες και ξένοι θεσμικοί κυρίως επενδυτές έχουν αρχίσει να προεξοφλούν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από αργότερα φέτος. Μάλιστα όπως επισημαίνουν διαχειριστές κεφαλαίων από το Λονδίνο η δυναμική της ανάκαμψης στην Ελλάδα μπορεί να αποδειχθεί ισχυρότερη από αυτή άλλων συγκρίσιμων αγορών. Ωστόσο οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών παραμένουν σε discount σε σχέση με εκείνες.

 

  • Μεσοπρόθεσμα αναμένεται να συνεχιστεί η ανοδική τάση του Χρηματιστηρίου αν και όχι βεβαίως χωρίς πισωγυρίσματα, όπως είναι φυσικό. Το επόμενο ορόσημο για τον γενικό δείκτη είναι τα επίπεδα των 950 μονάδων στα οποία βρισκόταν στα τέλη Ιανουαρίου του 2020 οπότε και η πανδημία άρχισε να πυροδοτεί γενικευμένο sell-off στα διεθνή χρηματιστήρια. Το χαμηλό σημείο του γενικού δείκτη σημειώθηκε στα μέσα Μαρτίου του 2020, στα επίπεδα των 490 μονάδων. Έκτοτε ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει ενισχυθεί περισσότερο από 70%.

 

  • Στις 29 Απριλίου και όχι νωρίτερα όπως ορισμένοι πιθανολογούν θα κατατεθεί το ελληνικό σχέδιο για το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης με τις προτάσεις για την απορρόφηση των επιδοτήσεων ύψους 32 δισεκατομμυρίων που αντιστοιχούν στην χώρα. Αυτό πληροφορείται η στήλη όπως και ότι ορισμένα υπουργεία έχουν δείξει καλύτερες επιδόσεις και αρτιότερες προτάσεις από ότι άλλα. Περισσότερα συντόμως.

 

  • Ούτε ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος ούτε η Fosun που κατέχουν, αθροιστικά, άνω του 50% της Folli Follie έδωσαν το “παρών” στη χθεσινή γενική συνέλευση της Folli Follie. Έτσι, η διαδικασία αναβλήθηκε για τις 22 Μαρτίου, οπότε και θα φανεί τι θα πράξουν οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας. Πάντως, σε περίπτωση νέου κωλύματος, η Folli Follie θα προσφύγει στη φόρμουλα του ειδικού εντολοδόχου. Περισσότερα προσεχώς.

 

  • Μαθαίνουμε πως οψίμως έχει αρχίσει να εγείρεται ζήτημα σχετικά με την (πολύ μεγάλη) συμμετοχή ενός anchor investor σε (πετυχημένο) επενδυτικό κεφάλαιο που τοποθετείται σε εμβληματικά κτίρια γραφείων στην Αθήνα και διαθέτει ήδη σημαντικότατο χαρτοφυλάκιο. Όμως, επειδή είχαν γνώσιν οι φύλακες, η εν λόγω συμμετοχή δεν δύναται να ρευστοποιηθεί παρά μόνο σε συμφωνία με το management του επενδυτικού κεφαλαίου και υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις. Εντούτοις το θέμα θα απασχολήσει ούτως ή άλλως, λένε οι γνωρίζοντες, τα ελληνικά δικαστήρια αργότερα φέτος.

 

  • Οι τελευταίες πινελιές μπαίνουν στο κτίριο, όπου βρισκόταν η έδρα της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, στο Νέο Κόσμο κι έχει ανακατασκευάσει η Dimand. Μία από τις βασικές εκκρεμότητες για να εγκατασταθεί η Webhelp με το call center της, που έχει μισθώσει τους χώρους, περιλαμβάνει την τοποθέτηση δικτύου οπτικών ινών. Πάντως, η επένδυση της Dimand έχει ανοίξει την όρεξη στην τοπική αγορά ακινήτων. Όπως πληροφορείται η στήλη, ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου-χρησιμοποιείται σήμερα ως πάρκινγκ- που βρίσκεται δίπλα στο ανακαινισμένο κτίριο έχει βάλει πωλητήριο.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News