ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Εισηγμένες: Οι μετοχές – ευκαιρία στο πολλά υποσχόμενο 2021

Οι φθηνές μετοχές στο χρηματιστηριακό ταμπλό

Εισηγμένες: Οι μετοχές – ευκαιρία στο πολλά υποσχόμενο 2021

Το νέο έτος έφθασε γεμάτο προσδοκίες, με τους επενδυτές να ευελπιστούν σ’ ένα ισχυρό χρηματιστηριακό rebound, το οποίο θα «σβήσει» την κακή χρονιά του 2020 και θα επιτρέψει στον Γενικό Δείκτη να πιάσει το νήμα από το ανοδικό momentum της προ-Covid περιόδου.

Μετά την χασούρα των 7,8 δισ. ευρώ και τις απώλειες 11% για τον Γ.Δ., όλοι αναζητούν τις σωστές επενδυτικές επιλογές, οι οποίες θα τους οδηγήσουν σ’ ένα κερδοφόρο έτος. Το ερώτημα, επομένως, των «1.000 δολαρίων» είναι το εξής: Ποιες είναι αυτές οι μετοχές, οι οποίες αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν και οι οποίες συγκεντρώνουν τις υψηλότερες προσδοκίες.

Για να απαντηθεί το παραπάνω, κατά γενική ομολογία, θα πρέπει να κοιτάξουμε προς την πλευρά της τεχνολογίας, των κατασκευών και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), τριών κλάδων πολλά υποσχόμενων και ραγδαίως εξελισσόμενων μέσα στο 2021. 

Οι λόγοι προφανείς: 1) Τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, 2) η επιταχυνόμενη ψηφιοποίηση της οικονομίας και της κοινωνίας ευρύτερα, 3) η μαζική στροφή προς την πράσινη οικονομία και την πράσινη ενέργεια. 

Ωστόσο, μεμονωμένες ευκαιρίες παρουσιάζονται και σ’ άλλους τομείς της χρηματιστηριακής αγοράς, όπως των ειδών προσωπικής υγιεινής, των καταναλωτικών προϊόντων και των ταξιδιών.

Ας δούμε αναλυτικά ποιες εταιρείες αναμένεται να ξεχωρίσουν μέσα στο 2021:

Profile: Έχοντας στα σκαριά δύο πολύ σημαντικά deals, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν εντός του 2021 και τα οποία αφορούν το digital banking, η μετοχή της Profile αναμένεται να καταστεί μία από τις πλέον κερδισμένες του 2020. H τιμή της εισηγμένης βρίσκεται στα 5,01 ευρώ, έχοντας σημειώσει κέρδη της τάξης του 34% από τις αρχές του 2020, ποσοστό το οποίο μπορεί να διπλασιαστεί εντός του νέου έτους, λαμβάνοντας υπόψη τα κυοφορούμενα deals, τα οποία θα την καταστήσουν σημαντικό παίκτη στον ραγδαίως αναπτυσσόμενο τομέα της ηλεκτρονικής τραπεζικής.

Entersoft: Η εισηγμένη αποτελεί έναν από τους μεγάλους κερδισμένους του 2020 και διαθέτει όλα τα εχέγγυα, προκειμένου να πράξει το ίδιο και το 2021. Έχοντας εμφανίσει σωρευτικά κέρδη 171% μέσα στους προηγούμενους 12 μήνες, συνιστά ένα hot story για τους επενδυτές. Λίγο πριν το τέλος του 2020, μάλιστα, ανακοίνωσε την εξαγορά του 100% των μετοχών της Optimum A.E., καταφέρνοντας να επεκταθεί και στον χώρο της εφοδιαστικής αλυσίδας – logistics. Η τιμή της εισηγμένης ανέρχεται στα 2,9 ευρώ, με τα ταμειακά διαθέσιμα να τριπλασιάζονται μέσα στο 9μηνο του 2020, υπερβαίνοντας τα 10 εκατ. ευρώ. 

Autohellas: Η μετοχή της εισηγμένης, παρά την έκθεση στον τουριστικό κλάδο, απώλεσε μόνο το 16% της αξίας της μέσα στο 2020, με τους αναλυτές να αναμένουν σημαντική άνοδο εντός του 2021, χάρη και στις προσδοκίες ανάκαμψης του τουριστικού προϊόντος. Με τιμή 6,11 ευρώ, η εταιρεία ενοικίασης έχει αξιοσημείωτα περιθώρια ανόδου έως το υψηλό 5ετίας (8,22 ευρώ), το οποίο δεν αποκλείεται να προσεγγίσει εντός των επόμενων μηνών. Είναι δε, χαρακτηριστικό ότι παρά την πανδημία, η καθαρή κερδοφορία στο 9μηνο ανήλθε στα 13 εκατ. ευρώ, με τον τζίρο να ξεπερνάει τα 360 εκατ. ευρώ. 

Quest Συμμετοχών: Εν αναμονή του νέου επιχειρηματικού σχεδίου, το οποίο θα ανακοινωθεί εντός του 2021, η εισηγμένη διαθέτει τις προοπτικές για μια περαιτέρω ανάπτυξη της κερδοφορίας της, στη βάση στερεών επενδυτικών επιλογών. Η επέκταση εξάλλου, στον πολλά υποσχόμενο κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) προμηνύει την ανοδική κίνηση της μετοχής, η οποία αυτή την στιγμή βρίσκεται στα 10,45 ευρώ. Στο 9μηνο του 2020, μάλιστα, ο τζίρος άγγιξε το μισό δισεκατομμύριο ευρώ, με τα κέρδη EBITDA να βελτιώνονται κατά 9,4% και να διαμορφώνονται στα 43 εκατ. ευρώ.

ΓΕΚ Τέρνα: Η κραταιά εταιρεία, με σημαντικούς ξένους επενδυτές να την στηρίζουν, αποτελεί τη σίγουρη επιλογή, καθώς η εισηγμένη έχει αρκετές πιθανότητες να επανα-προσεγγίσει το υψηλό του 2020 (8,8 ευρώ). Σήμερα η τιμή της εισηγμένης βρίσκεται στα 7,8 ευρώ, έχοντας καταγράψει κέρδη της τάξης του 23% το τελευταίο 3μηνο. Διεκδικώντας και συμμετέχοντας στους περισσότερους εν εξελίξει διαγωνισμούς του δημοσίου, ο τζίρος εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια του νέου έτους, χάρη και στα κατασκευαστικά project του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και στην επέκταση στον κλάδο των ΑΠΕ. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε, ότι παρά την πανδημία, η κερδοφορία του Ομίλου διατηρήθηκε σε σχετικά σταθερά επίπεδα (48 εκατ. ευρώ στο 9μηνο), με το ανεκτέλεστο έργο τον περασμένο Σεπτέμβριο να υπερβαίνει το 1,5 δισ. ευρώ και τις προσδοκίες για νέες κατασκευαστικές συμβάσεις να αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ.

Byte Computer: Με κύκλο εργασιών 21,9 εκατ. ευρώ και αποτελέσματα EBITDA (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) 1,2 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2020, η εισηγμένη θεωρείται ένα από τα μεγάλα big thing του 2021. Η τιμή της εισηγμένης ανέρχεται στο 1,6350, έχοντας σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με τον Ιούνιο του 2020. Παρ’ όλα αυτά, τα περιθώρια ανόδου εξακολουθούν να είναι μεγάλα, ιδίως μάλιστα, εφόσον λάβουμε υπόψη τον πολύ χαμηλό δανεισμό (σ.σ. σε αναλογία με τα αποτελέσματα EBITDA).

Epsilon Net: H εισηγμένη αποτελεί μία ακόμη ευκαιρία για τους επενδυτές. Με τιμή 4,98 ευρώ ανά μετοχή, η οποία έχει επέλθει ως απόρροια του ράλι 104% κατά τη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου, η Epsilon Net εκτιμάται ότι θα αποτελέσει έναν από τους πρωταγωνιστές του 2021. Στα θετικά προσμετράει και η πρόσφατη συμφωνία για την εξαγορά της Singular Logic (σ.σ. από κοινού με την Space Hellas), η οποία διαθέτει μεγάλο μερίδιο αγοράς και σημαντικές συνέργειες. Τα ταμειακά διαθέσιμα στο γ’ τρίμηνο του 2020 ξεπερνούσαν τα 8 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη EBITDA ανέρχονταν σε 2,50 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 18% σε σχέση με το 2019.

Space Hellas: Εξίσου θετικές είναι και οι προοπτικές της Space Hellas, η οποία από το σημείο των 5,76 ευρώ διαθέτει περιθώριο σημαντικής ανόδου, ώστε να πιάσει και το υψηλό 5ετίας, το οποίο είχε σημειωθεί στα μέσα του 2018 (6,3 ευρώ). Η εξαγορά της Singular Logic, αλλά και οι προοπτικές που διανοίγονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναμένεται να ενισχύουν την κερδοφορία, η οποία στο 9μηνο του 2020 είχε διαμορφωθεί σε 3,5 εκατ. ευρώ (EBITDA). 

Τέρνα Ενεργειακή: Έχοντας ήδη καταγράψει άλμα της τάξης του 80% μέσα στο 2020, οι αναλυτές αναμένουν ακόμη μεγαλύτερη άνοδο εντός του 2021, όταν και τα οικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας εκτιμάται ότι θα βελτιωθούν σημαντικά. Αυτή τη στιγμή, η μετοχή της εισηγμένης αξίζει 13,7 ευρώ, έχοντας αξιοποιήσει στο έπακρον την έγκαιρη διείσδυση στον ραγδαίως εξελισσόμενο κλάδο των ΑΠΕ. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα η μεγαλύτερη πράσινη επένδυση είναι αυτή της Τέρνα Ενεργειακή στην Εύβοια, η οποία απαρτίζεται από 18 αιολικούς σταθμούς που θα συνδέονται με την Αττική μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου.  Δείγμα της ευρωστίας που επικρατεί στα εταιρικά ταμεία είναι το γεγονός ότι παρά την πανδημία αποφασίστηκε η διανομή μερίσματος συνολικού ποσού 19,6 εκατ. ευρώ.

Τιτάν: Η μετοχή του Ομίλου διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου, δεδομένων των απωλειών -26% μέσα στο 2020. Χάρη στις προσδοκίες για αύξηση των κατασκευαστικών projects μέσα στο 2021, η εισηγμένη αναμένει αύξηση της ζήτησης σε ΗΠΑ, Ελλάδα και νοτιοανατολική Ευρώπη, γεγονός το οποίο εκτιμάται ότι θα βελτιώσει σημαντικά την κερδοφορία. Σήμερα η μετοχή βρίσκεται στα 14,1 ευρώ, έχοντας αξιοσημείωτη προοπτική επαναπροσέγγισης των υψηλών 5ετίας (19,5 ευρώ). Μάλιστα, τα καθαρά κέρδη στο 9μηνο έφθασαν τα 58 εκατ. ευρώ και τα κέρδη EBITDA τα 229 εκατ. ευρώ, βελτιωμένα κατά 28% και κατά 10% αντίστοιχα. 

Παπουτσάνης: Η εισηγμένη, έχοντας σταθερή πορεία ανόδου τα τελευταία χρόνια, εκτιμάται ότι θα δώσει συνέχεια στην καλή εικόνα και το 2021, χάρη στην καταναλωτική ζήτηση για προϊόντα προσωπικής υγιεινής. Στο 9μηνο του 2020, άλλωστε, η καθαρή κερδοφορία εκτινάχθηκε στα 3 εκατ. ευρώ από 1 εκατ. ευρώ το 2019. Την ίδια ώρα, ο πάγιος εξοπλισμός ανέρχεται σε 30,5 εκατ. ευρώ και η ρευστότητα σε 5,8 εκατ. Ευρώ, με τον καθαρό δανεισμό να κυμαίνεται στα 9 εκατ. ευρώ.

Mytilineos: Η μετοχή της εισηγμένης αποτελεί ακόμη μία ευκαιρία για σημαντικά κέρδη, καθώς εκτιμάται ότι θα δώσει συνέχεια στο ράλι +24% του 2020, χάρη σε μια σειρά παραγόντων, όπως η διείσδυση στον πολλά υποσχόμενο κλάδο των ΑΠΕ, αλλά και τη σημαντική έκθεση σε διεθνείς αγορές, όπως η Αυστραλία. Η μετοχή της εταιρείας βρίσκεται στα 12,4 ευρώ, έχοντας σημειώσει άνοδο κατά 65% μέσα στο τελευταίο 6μηνο. Άλλωστε, τα καθαρά κέρδη στο 9μηνο του 2020 υπερέβησαν τα 100 εκατ. ευρώ, με τον δείκτη μόχλευσης (δανεισμός/EBITDA) να παραμένει κάτω του 2%, παρά τις όποιες επιπτώσεις της πανδημίας. 

Πλαστικά Θράκης: Με τιμή 3,85 ευρώ, η μετοχή της εισηγμένης θεωρείται μία καλή επενδυτική επιλογή, δεδομένων των επιτυχημένων επενδύσεων της διοίκησης και τη σημαντική διείσδυση στον τομέα των ειδών προσωπικής υγιεινής, και συγκεκριμένα των μασκών. Την ίδια ώρα, η ανάκαμψη της ζήτησης για πλαστικά καθώς και η βελτίωση των προοπτικών του κλάδου εξασφαλίζουν μια βιώσιμη πορεία κερδοφορίας μέσα στο νέο έτος. Στο 9μηνο του 2020, άλλωστε, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 10% στα 253,7 εκατ. ευρώ, με τα κέρδη μετά από φόρους να εκτινάσσονται άνω του 200% και να ανέρχονται στα 25,5 εκατ. ευρώ.

Κρι-Κρι: Η βελτίωση των προοπτικών της οικονομίας εκτιμάται ότι θα έχουν θετικό αντίκτυπο και στη μετοχή της Κρι-Κρι, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει καταγράψει εντυπωσιακά άλματα, χάρη στη βελτίωση της κερδοφορίας και στην επιτυχή εφαρμογή του business plan. Με τιμή στα 6,44 ευρώ, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η εισηγμένη αποτελεί μια ασφαλή επενδυτική επιλογή, η οποία στηρίζεται στις δυναμικές πωλήσεις γιαουρτιού στο εξωτερικό (σ.σ. απαρτίζουν το 50% του τζίρου των γαλακτοκομικών). Την ίδια ώρα δε, διαθέτει τη 2η θέση στην ελληνική αγορά παγωτού. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι τα καθαρά κέρδη να βελτιωθούν κατά τη διάρκεια του 9μηνου του 2020 στα 14 εκατ. ευρώ από 12,45 εκατ. ευρώ το 2019. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News