Ο ΧΑΡΤΗΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΤΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ

Πώς το Ελληνικό θα μετατραπεί σε εργοτάξιο (φωτ.)

Τι αναφέρει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών

Πώς το Ελληνικό θα μετατραπεί σε εργοτάξιο (φωτ.)

Το σχέδιο νόμου για την Μητροπολιτική Παρέμβαση στο Ελληνικό που κατέθεσε, χθες, στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών προς συζήτηση και κύρωση, δεν προσδιορίζει μόνο τη διανομή του δικαιώματος κυριότητας μεταξύ των συνιδιοκτητών, δηλαδή της Ελληνικό Α.Ε. (που θα περιέλθει στον έλεγχο της Lamda Development) και του Δημοσίου. Αλλά προβλέπει και την έναρξη συγκεκριμένων εργασιών στην έκταση του πρώην διεθνούς αεροδρομίου, προτού λάβει χώρα η μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε. στην εταιρεία ειδικού σκοπού της Lamda Development, Hellinikon Global.

Όπως έχει αναφέρει το moneyreview.gr , στόχος είναι μέχρι το τέλος του δευτέρου τριμήνου της χρονιάς, να έχει λάβει χώρα το οικονομικό κλείσιμο της σύμβασης παραχώρησης, με την εκταμίευση της πρώτης δόσης (315 εκατ. ευρώ) του συνολικού τιμήματος ύψους 915 εκατ. ευρώ. Το σκοπό αυτό εξυπηρετεί το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε, χθες, βράδυ στη Βουλή.

 

Πώς το Ελληνικό θα μετατραπεί σε εργοτάξιο (φωτ.)-1
Ο χάρτης διανομής της έκτασης του Ελληνικού

Τα έργα πριν από την μεταβίβαση των μετοχών

Όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου, ο επενδυτής δύναται, σύμφωνα με το σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξής, με δικές του δαπάνες, χωρίς επιβάρυνση του ελληνικού Δημοσίου, να πραγματοποιήσει σειρά εργασιών που προηγούνται των κυρίως εργασιών και έχουν στόχο την ανάδειξη του έργου και την επιτάχυνση της υλοποίησής του. Αυτές περιλαμβάνουν:

-την ανέγερση νέου κτιρίου μετεγκατάστασης σωματείων ατόμων με αναπηρία στη «γειτονιά της παραλίας του Αγίου Κοσμά»

-την αποκατάσταση του νεότερου μνημείου –υποστέγου Γ’ της Πολεμικής Αεροπορίας «Hangar C» και τη διαμόρφωσή του για την εντός αυτού λειτουργία ενός κέντρου πληροφόρησης (“Experience center”)

-την υλοποίηση ενός τμήματος του Μητροπολιτικού Πάρκου, έκτασης 85 στρεμμάτων, στην περιοχή των υποστέγων πολεμικής αεροπορίας («Περιοχή Εργοστασίου Αεροσκαφών»-hangars).

-την ανέγερση νέου κτιρίου «Sales Center» και

-την ανακατασκευή-επισκευή ή/και νέα κατασκευή περίφραξης, για λόγους ασφαλείας του εργοταξίου

Παράκτιο μέτωπο

Το σχέδιο νόμου του ΥΠΟΙΚ τροποποιεί διάταξη του Ν.4062/2012 για την αξιοποίηση του Ελληνικού που αφορά τις αναπτύξεις στο παράκτιο μέτωπο. Η τροποποίηση σχετίζεται με την ενιαία λειτουργία και διαχείριση εμπορικών καταστημάτων, καταστημάτων παροχής υπηρεσιών, χώρων συνάθροισης κοινού, χώρων εστίασης και αναψυκτήριων και κέντρων διασκέδασης και αναψυχής, η οποία επιτρέπεται μόνο εφόσον:

– οι χρήσεις αυτές αναπτύσσονται σε περισσότερα του ενός κτήρια,

– δεν περιλαμβάνονται κινηματογράφοι, θέατρα, και χώροι διεξαγωγής τεχνικών – ψυχαγωγικών και τυχερών παιγνίων και

 -κανένα κατάστημα ή χώρος εστίασης δεν έχει επιφάνεια μεγαλύτερη των χιλίων πεντακοσίων 1.500 τ.μ. Στην περίπτωση αυτή, προϋπόθεση για την έκδοση οικοδομικής άδειας αποτελεί η εκτίμηση των  περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ενιαίας λειτουργίας των εν λόγω χρήσεων.

Επίσης, το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι στους δύο ουρανοξύστες-τοπόσημα της Lamda που θα αναπτυχθούν, δύναται η λειτουργία τουριστικών καταλυμάτων, υπό την προϋπόθεση ότι το ελάχιστο ποσοστό της επιφανείας τους δεν θα ξεπερνάει το 30% της συνολικής δόμησης του κάθε (ψηλού) κτηρίου.

Η διανομή

Πυλώνας του σχεδίου νόμου του ΥΠΟΙΚ είναι η κύρωση της σύμβασης διανομής – σύστασης δικαιώματος επιφανείας στην έκταση του Ελληνικού, που αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση του 100% της Ελληνικό Α.Ε. στην Lamda. Στο πλαίσιο της αξιοποίησης της έκτασης προβλέφθηκε η μεταβίβαση χωρίς αντάλλαγμα από το Δημόσιο προς το ΤΑΙΠΕΔ κατά πλήρη κυριότητα νομή και κατοχή σε ποσοστό 30% εξ αδιαιρέτου του ακινήτου εξαιρουμένου του αιγιαλού και της παραλίας. Το υπόλοιπο 70% ανήκει στο Δημόσιο, περιλαμβάνοντας τα ακίνητα που βρίσκονται στα όρια των δήμων Ελληνικού-Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας. Επί αυτών προβλέπεται η σύσταση του δικαιώματος επιφανείας για διάρκεια 99 ετών από την ημερομηνία μεταγραφής στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο.

Ουσιαστικά, ο επενδυτής θα έχει την πλήρη κυριότητα του 30% της έκτασης του πρώην αεροδρομίου, ενώ θα διαθέτει το δικαίωμα εκμετάλλευσης επιφάνειας για 99 χρόνια στο υπόλοιπο 70% της έκτασης.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News