Business & Finance Τετάρτη 10/03/2021, 13:26
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Οι εξελίξεις στη ΓΕΚ Τέρνα «οδηγούν» στο +14% την Ελλάκτωρ

Υπερδιπλάσιος ο ημερήσιος τζίρος

Οι εξελίξεις στη ΓΕΚ Τέρνα «οδηγούν» στο +14% την Ελλάκτωρ

(upd) Ράλι της τάξης του 14% καταγράφει σήμερα η μετοχή της Ελλάκτωρ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω των πληροφοριών περί μερικής αποεπένδυσης των Ολλανδών του Reggeborgh από το μετοχικό κεφάλαιο της ΓΕΚ Τέρνα.

Η μετοχή της κατασκευαστικής εταιρείας, συγκεκριμένα, ενισχύεται κατά 13,57% και διαμορφώνεται στο 1,59 ευρώ, ανακτώντας το ψυχολογικό σημείο του 1,5 ευρώ -για πρώτη φορά από τις 22 Ιανουαρίου του 2021.

Μάλιστα, μέχρι στιγμής (14.20), έχουν διακινηθεί μετοχές, συνολικής αξίας σχεδόν 1,8 εκατ. ευρώ, δηλαδή πολλαπλάσιου του μέσου ημερήσιου τζίρου του τρέχοντος έτους (380.000 ευρώ). Κι αυτό, μάλιστα, ενώ απομένουν τρεις ώρες συνεδρίασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέγιστο έτους για τη μετοχή της Ελλάκτωρ είναι το 1,77 ευρώ, το οποίο συμπίπτει και με το μέγιστο των τελευταίων 12 μηνών (σ.σ. είχε σημειωθεί στις 4 Ιανουαρίου του 2021).

Το σημερινό ράλι σχετίζεται άμεσα με την είδηση περί πώλησης του 7% των μετοχών, τις οποίες διατηρεί το ολλανδικό fund στη ΓΕΚ Τέρνα, με το family office της Μαριάννας Λάτση να είναι η αγοράστρια εταιρεία.

Η εξέλιξη αυτή ενδυναμώνει το σενάριο περί ενεργούς δραστηριοποίησης των Ολλανδών στην Ελλάκτωρ, ιδίως μέσω μιας πιθανής αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ), γεγονός το οποίο αποκωδικοποιείται θετικά από τους επενδυτές.

Μ’ αυτόν τον τρόπο, μάλιστα, το Reggeborgh καταφέρνει να αμβλύνει και τις ενστάσεις που εγείρονται ως προς τις συνθήκες του ανταγωνισμού, λόγω της ταυτόχρονης συμμετοχής στα μετοχικά κεφάλαια δύο ανταγωνιστικών εταιρειών του κατασκευαστικού κλάδου.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, δεν αποκλείεται να υπάρξει περαιτέρω αποεπένδυση της ΓΕΚ Τέρνα, ιδίως εφόσον οι περιρρέουσες συνθήκες το επιβάλλουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα κινείται σήμερα οριακά ανοδικά (0,65%) και διαμορφώνεται στα 9,36 ευρώ, πολύ κοντά στο υψηλό έτους (9,5 ευρώ). Άλλωστε, από τις αρχές του 2021, τα συνολικά κέρδη αγγίζουν το 20%.

Το Reggeborgh διαθέτει αυτή την στιγμή το 30,2% της ΓΕΚ Τέρνα, καθώς και το 14,1% της Ελλάκτωρ. Σήμερα δε, αναμένεται να ανακοινωθεί η δίμηνη παράταση του δικαιώματος εξαγοράς (call option) του 12,5% της Ελλάκτωρ, το οποίο βρίσκεται στα χέρια» του Λεωνίδα Μπόμπολα. Συμπεριλαμβανομένου και του συγκεκριμένου ποσοστού, οι Ολλανδοί ελέγχουν το 26,6% του κατασκευαστικού Ομίλου.

Γερ. Χιον.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News