Video Παρασκευή 12/03/2021, 10:16
VIDEO - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΟΟΣΑ στο «MR»: Γιατί θα αναβαθμίσουμε την εκτίμηση για την Ελλάδα

Οι τρεις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις και τι χρειάζεται ο τουρισμός

O Tim Bulman του ΟΟΣΑ μιλάει στο MoneyReview
oosa-sto-mr-giati-tha-anavathmisoyme-tin-ektimisi-gia-tin-ellada-22319

Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας φαίνονται πλέον πιο θετικές σε σχέση με τον Δεκέμβριο, για αυτό και ο ΟΟΣΑ θα προβεί σε αναβάθμιση των προβλέψεών του για τους εφετινούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό αποκαλύπτει στο MoneyReview o Tim Bulman, senior economist του ΟΟΣΑ, υπεύθυνος για την Ελλάδα και επικαλείται δύο λόγους: Την πρόοδο στο μέτωπο των εμβολιασμών, όπου η χώρα μας κινείται με ρυθμούς αρκετά ταχύτερους του μέσου όρου της Ε.Ε. και την ηπιότερη των αρχικών εκτιμήσεων ύφεση του 2020. Υπογραμμίζει δε την ανάγκη για τρεις καθοριστικές για το μέλλον της Ελλάδας μεταρρυθμίσεις. 

Ο κ. Bulman επισημαίνει μεταξύ άλλων: 

ΟΟΣΑ στο «MR»: Γιατί θα αναβαθμίσουμε την εκτίμηση για την Ελλάδα-1

  • Τα νέα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν χθες από την ελληνική κυβέρνηση είναι στη σωστή κατεύθυνση, αφού είναι καθοριστικής σημασίας η στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να διατηρηθεί όσο παραμένουν σε ισχύ και τα περιοριστικά μέτρα. Η πρόωρη άρση τους θα είχε πολύ αρνητικές συνέπειες. 

 

  • Η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία της δημοσιονομικής ευελιξίας και της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων. Χρειάζεται επενδύσεις σε υποδομές και στην πράσινη μετάβαση και αποφασιστικά βήματα στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.  

 

  • Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι ο ελληνικός τουρισμός θα κινηθεί κοντά στο 50% του 2019, όταν είχαμε την κορύφωση σε επίπεδο τουριστών και εισπράξεων. Η πρόκληση είναι να προσελκύσει τουρίστες που αφήνουν υψηλότερη κατά κεφαλήν δαπάνη (Αμερικανοί, Αυστραλοί). Σημειώνει δε ότι στόχος για τη χώρα θα πρέπει να είναι το υψηλότερης ποιότητας τουριστικό προϊόν, που θα παράγει και υψηλότερης ποιότητας θέσεις εργασίας. 

 

  • Το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, αλλά χρειάζονται ακόμη αρκετά βήματα για να φτάσουμε στην αξιοποίησή του. 

 

  • Για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της Ελλάδας τρεις είναι οι τομείς στους οποίους πρέπει να δοθεί έμφαση 

α) Μεταρρύθμιση του τρόπου λειτουργίας του Δημοσίου: «Δεδομένης της γήρανσης του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών, είναι ευκαιρία να μπουν άνθρωποι με τα προσόντα, που χρειάζεται ο δημόσιος τομέας με συμβάσεις που θα τους στηρίζουν και θα ενθαρρύνουν τις καλές επιδόσεις».

β) Εκπαίδευση: Η μεταρρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι σημαντική, αλλά υπάρχει ακόμη το ζήτημα των χιλιάδων δασκάλων, που έχουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου (αναπληρωτές). «Τα κεφάλαια που παρέχονται από την Ε.Ε. δίνουν την ευκαιρία για συμβάσεις πιο μακροπρόθεσμες που θα τους δίνουν μεγαλύτερη βεβαιότητα και θα τους δίνουν το κίνητρο να αποδίδουν καλά. Χρειάζεται ένα σύστημα που θα τους επιβραβεύει όταν αποδίδουν καλά». 

γ) Η βελτίωση της ταχύτητας και της αποτελεσματικότητας του δικαστικού συστήματος θα είναι επίσης καθοριστική στο να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από την κρίση αυτή πιο δυνατή. 

 

  • Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων δεν ανησυχεί τον ΟΟΣΑ. Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας εξακολουθεί να παραμένει εξαιρετικά χαμηλό και τα spreads δεν έχουν ανοίξει. 

 

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη στο βίντεο.