Video Πέμπτη 17/12/2020, 08:00
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΤΕΝΤΕΥΞΗ

Γ. Στουρνάρας στο «MR»: Ανάπτυξη 4,2% με ανοιχτή αγορά τον Ιανουάριο

Είμαστε πια στην τελική ευθεία - Ακόμη εφικτές οι μειώσεις φόρων - Ήταν πιο σοβαρή η κρίση το 2015 - Φτηνότερα δάνεια με λιγότερα NPLs μέσω bad bank

g-stoyrnaras-sto-mr-anaptyxi-4-2-me-anoichti-agora-ton-ianoyario-6851

Για να πετύχει η Ελλάδα ανάπτυξη στην περιοχή του 4% το ερχόμενο έτος, θα πρέπει να ανοίξει την αγορά τον Ιανουάριο και να μην την ξανακλείσει. Την παραδοχή αυτή διατυπώνει στο «Money Review» ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί επιτυχώς μέχρι τα μέσα του 2021.

Ο κ. Στουρνάρας δεν έδειξε να ανησυχεί για την προοπτική του τουρισμού τα επόμενα χρόνια, τονίζοντας αντιθέτως ότι έχει τη δυνατότητα να αυξηθεί κι άλλο ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ο ίδιος καθησύχασε ως προς τον δημοσιονομικό αντίκτυπο των μέτρων στήριξης λόγω της πανδημίας, υπό έναν όρο: «τα μέτρα αυτά να αποσυρθούν όταν θα αρχίσει η ανάπτυξη».

Ο διοικητής της ΤτΕ εξέφρασε την προσδοκία οι μειώσεις φόρων και εισφορών -όχι απλώς να μην κατεβάσουν ταχύτητα αλλά- να επεκταθούν και μετά το 2021. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι οι καταθέσεις στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά 13 δισ. ευρώ από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, μιλώντας για την ανάγκη ένα μέρος τους να μετουσιωθεί σε κατανάλωση όσο θα μειώνεται ο φόβος μπροστά στον ιό.

Κληθείς να συγκρίνει την κρίση του 2020 με την κρίση του 2015, τοποθετήθηκε χωρίς δεύτερες σκέψεις: «Η κρίση του 2015 ήταν πολύ μεγαλύτερη και σοβαρότερη, διότι ήταν δικής μας κατασκευής. Η σημερινή κρίση είναι παγκόσμια, συμμετρική και παροδική. Δεν θα αφήσει σημάδια στην ελληνική οικονομία, σε αντίθεση με την κρίση του 2015 η οποία άφησε κόστος».

Είπε στο «Money Review»:

Μη εξυπηρετούμενα δάνεια: Η πανδημία ανατρέπει τα σχέδια προσθέτοντας 8-10 δισ. στο απόθεμα. Σήμερα οι τράπεζες φοβούνται να δανείσουν. Είμαστε έτοιμοι για ειδική εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού (ΑMC).

Ταμείο Ανάκαμψης: Θα δούμε χρήματα μέσα στο 2021. Η εκτίμηση είναι για 2,6 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 1,3 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Χρηματοδότηση της οικονομίας: Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα προσθέσει στα κεφάλαια των τραπεζών 150 μονάδες βάσης απελευθερώνοντας φτηνότερο δανεισμό για την αγορά.

Χαμηλά επιτόκια: Η νομισματική πολιτική θα είναι επεκτατική, και κατ’ επέκταση οι συνθήκες ρευστότητας για την Ελλάδα ευνοϊκές, μέχρι και το 2023 τουλάχιστον. Απέχουμε πολύ από τον στόχο για πληθωρισμό στην Ευρωζώνη κοντά στο 2%. Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός θα είναι φέτος αρνητικός, στο -1,1%.

Παρακολουθήστε το βίντεο της συνέντευξης που παραχώρησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στο «Money Review».