Business & Finance Πέμπτη 11/03/2021, 11:13
ΝΕΑ ΔΕΣΜΗ ΜΕΤΡΩΝ

Σε 60 δόσεις η αποπληρωμή των Επιστρεπτέων – Διατηρείται η απαλλαγή ενοικίου

Χρ. Σταϊκούρας: Μέτρα συνολικού ύψους 36,5 δισ. ευρώ στη διετία - Βελτίωση των όρων στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 1, 2 και 3 - Όλα τα δεδομένα για τον 7ο κύκλο

Σε 60 δόσεις η αποπληρωμή των Επιστρεπτέων – Διατηρείται η απαλλαγή ενοικίου

«Αθροιστικά στηρίξαμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με μέτρα συνολικού ύψους 36,5 δισ. ευρώ αυτή τη διετία» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εξειδικεύοντας τη δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως σημείωσε, πρόκειται για «ένα τεράστιο, πρωτόγνωρο πακέτο στήριξης» που κινείται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο»

«Λάβαμε μέτρα συνολικού ύψους 24 δισ. ευρώ το 2020 και επιπλέον προβλέπουμε 11,6 για φέτος υπερβαίνοντας την πρόβλεψη του προυπολογισμού για παρεμβάσεις στήριξης 7,5 δισ. το 2021» είπε. «Η κυβέρνηση στάθηκε δίπλα στην κοινωνία και την οικονομία. Με έγκαιρα και κοινωνικά δίκαια μέτρα απλώσαμε δίχτυ προστασίας στον κοινωνικό ιστό της χώρας. Δίχτυ που άρχισε να ξετυλίγεται πριν από ένα χρόνο και έκτοτε συνεχώς επεκτείνεται» πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, ανακοινώνεται ένα νέο πακέτο μέτρων 2,5 δισ. ευρώ με στόχο στήριξη των θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση των επιχειρήσεων – κυρίως των μικρομεσαίων. Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε:

  • Βελτίωση των όρων στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 1, 2 και 3. Καθίσταται μη επιστρεπτέο μέρος της ενίσχυσης που δόθηκε κατά τους 3 πρώτους κύκλους βάσει κριτηρίων για τις απώλειες τζίρου που υπέστησαν οι επιχειρήσεις το 2020. Η απαλλαγή φτάνει το 50% και απαραίτητη προϋπόθεση είναι διατήρηση των θέσεων εργασίας που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο. Το κόστος του μέτρου εκτιμάται στα 570 εκατ. 
  • Έναρξη νέου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Ξεκινά τον Απρίλιο και θα δοθεί με βάση την πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Το ποσοστό της απαλλαγής διαμορφώνεται στο 50% υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως το τέλος Αυγούστου. Προβλέπεται αυξημένη ενίσχυση στο λιανεμπόριο την εστίαση, τον τουρισμό και τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα. Οι νέες επιχειρήσεις στους άμεσα πληττόμενους κλάδους που έκαναν έναρξη εργασιών μετά τον Δεκέμβριο 2019 θα είναι επιλέξιμες ανεξαρτήτως τζίρου αν δεν έλαβαν ενίσχυση από τις δύο τελευταίες επιστρεπτέες προκαταβολές. Το κόστος του μέτρου εκτιμάται περίπου στο 1 δισ. ευρώ.
  • Διεύρυνση των περιόδων αποπληρωμής των Επιστρεπτέων Προκαταβολών. Παρατείνεται για όλους τους κύκλους η περίοδος αποπληρωμής από 40 σε 60 δόσεις ενώ δίνεται η δυνατότητα εφάπαξ επιστροφής του ποσού με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού.
  • Θέσπιση νέου καθεστώτος στήριξης των επιχειρήσεων υπό τη μορφή επιδότησης των παγίων δαπανών. Πρόκειται για την επιδότηση ποσοστού των παγίων δαπανών επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν εντός 2020 και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που δόθηκαν μέχρι σήμερα. Στις πάγιες δαπάνες συμπεριλαμβάνονται οι παροχές σε εργαζόμενους, οι ασφαλιστικές εισφορές, η ενέργεια η ύδρευση, οι τηλεπικοινωνίες, τα ενόικια, τα λοιπά λειτουργικά έξοδα, οι χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα. Το ποσό της ενίσχυσης προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της διαφοράς των παγίων δαπανών που κατέβαλε η επιχείρηση και των ενισχύσεων που έχει λάβει. Σκοπός η επιδότηση των επιχειρήσεων που απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμεν μέσω πιστωτικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για απόπληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Το κόστος του μέτρου ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ αρχικά.
  • Θέσπιση νέου προγράμματος επιδότησης επιχειρηματικών δανείων «Γέφυρα». Δρομολογείται ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης δανείων που αφορά μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές, καθώς και ατομικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων ελεύθερων επαγγελματιών και επιδευματιών που έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημίακαι πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά και περιουσιακά κριτήρια. Απευθύνεται τόσο σε επιχειρήσεις που έχουν εξυπηρετούμενες οφειλές, όσο και σε επιχειρήσεις που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι: α) Επιδότηση μηνιαίας δόσης επιχειρηματικών δανείων για 8 μήνες. β) Επιδότηση τόσο του κεφαλαίου όσο και των τόκων του δανείου. γ) Επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, με υψηλά ποσοστά επιδότησης. δ) Κριτήρια τα οποία επιτρέπουν σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις να ενταχθούν στο πρόγραμμα, χωρίς περιορισμό ως προς το ανώτατο όριο οφειλής για αυτές. Συγκεκριμένα, για τους δικαιούχους, η συνεισφορά του Δημοσίου ανέρχεται στα εξής ποσοστά:
    Για τα εξυπηρετούμενα δάνεια: Στο 90% της μηνιαίας δόσης για το 1 ο τρίμηνο, στο 80% για το 2 ο τρίμηνο και στο 70% για τους υπόλοιπους 2 μήνες. Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια: Στο 80% της μηνιαίας δόσης για το 1 ο τρίμηνο, στο 70% για το 2 ο τρίμηνο και στο 60% για τους υπόλοιπους 2 μήνες. Το κόστος του μέτρου εκτιμάται στα 300 εκατ. ευρώ.
  • Επέκταση στην αναστολή ρυθμισμένων φορολογικών υποχρεώσεων. Η δόση Μαρτίου των ρυθμισμένων φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων στις οποίες έχον επι περιοριστικά μέτρα μεταφέρεται στο τέλος της περιόδου ρύθμισης το κόστος μέτρος 60 εκατ. ευρώ
  • Ισχύει και το μέτρο κάλυψης όλου του ενοικίου σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας για τον μήνα Μάρτιο, εκτιμώμενου κόστους 70 εκατ. ευρώ.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News