9Η ΜΕΤΑΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Παραινέσεις για πιο στοχευμένες παρεμβάσεις στήριξης

Παραινέσεις για πιο στοχευμένες παρεμβάσεις στήριξης

Θετικές επισημάνσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και το μείγμα των μέτρων ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στις επιπτώσεις της καραντίνας, αλλά και παραινέσεις για πιο στοχευμένες παρεμβάσεις στήριξης των πληττόμενων, αναμένεται να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η έκθεση της 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης για την Ελλάδα που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα.

Εκτιμάται, καταρχάς, ότι οι Θεσμοί θα αναγνωρίσουν πως η χώρα μας βρίσκεται σε πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει. Παράλληλα, αναμένεται να τονίσουν την ανάγκη αφενός για εμπλουτισμό του πακέτου που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τα συνεχόμενα lockdown και αφετέρου για χρονική επιμήκυνση των ενισχυτικών δράσεων για την αγορά.

Αυτό σημαίνει ότι, εμμέσως, είναι πολύ πιθανό να δώσουν ένα πρώτο «πράσινο φως» για υπέρβαση του προϋπολογισμού των 7,5 δισ. ευρώ που έχει σχεδιάσει για φέτος το οικονομικό επιτελείο για τα αντι-covid μέτρα. Άλλωστε, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει τονίσει ότι κάθε μήνας καραντίνας κοστίζει περίπου 3 δισ. ευρώ και έχει προαναγγείλει ότι ο τελικός λογαριασμός θα είναι μεγαλύτερος από τα 7,5 δισ. ευρώ, αφού μόνο για το πρώτο τρίμηνο του 2021 υλοποιούνται μέτρα στήριξης περίπου 5,9 δισ. ευρώ.

Στην έκθεση της 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, λοιπόν, αναμένεται να περιγράφεται η προσδοκία για χαμηλότερες αναπτυξιακές επιδόσεις το 2021 (κάτι που ισχύει σε ολόκληρη την Ευρώπη), αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι τα μέτρα της κυβέρνησης διατηρούν την οικονομία σε ετοιμότητα ανάκαμψης μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες. Όπως είπε χθες ο κ. Σταϊκούρας, αυτό πρόκειται να συμβεί εντός του δεύτερου τριμήνου του 2021, με προοπτική να ανακτηθούν πλήρως οι απώλειες την επόμενη χρονιά.

Αν και θεωρείται απίθανο να υπάρχουν «καμπανάκια» για έλλειμμα και χρέος, εντούτοις οι Θεσμοί ενδέχεται να επισημάνουν την ανάγκη να γίνει πιο στοχευμένο το πακέτο μέτρων στήριξης ώστε αφενός να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική ισορροπία και αφετέρου να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε οριακή κατάσταση αν και είχαν πολύ καλές προοπτικές πριν την πανδημία. Μάλιστα, οι συγκεκριμένες παραινέσεις θα συνδέονται και με την αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ που έχει εξασφαλίσει η χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Στην έκθεση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα τονίζεται, καταρχάς, η ικανοποίηση των Θεσμών για τον έγκαιρο σχεδιασμό του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, το οποίο θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες πριν το Πάσχα. Παράλληλα, θα υπάρχουν και συστάσεις για επίσπευση των πρώτων έργων του σχεδίου, για περισσότερες συμπράξεις δημόσιου αι ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), για επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και για εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα εντός του έτους.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News