Business & Finance Τετάρτη 10/03/2021, 12:32
BUSINESS & FINANCE

ΥΠΟΙΚ: Στο 1 δισ. το ύψος της Επιστρεπτέας 7 – Δεν θα είναι λιγότεροι οι δικαιούχοι

ΥΠΟΙΚ: Στο 1 δισ. το ύψος της Επιστρεπτέας 7 – Δεν θα είναι λιγότεροι οι δικαιούχοι

Αυξημένα κατά 4,1 δισ. ευρώ σε σχέση με το ποσό που προβλεπόταν στον φετινό προϋπολογισμό είναι τα μέτρα που λαμβάνονται για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, τα οποία αγγίζουν τα 11,6 δισ. ευρώ για το 2021, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Πριν από ένα μήνα είχαμε πει ότι το 2021 τα μέτρα για να βοηθήσουμε την κοινωνία θα ήταν 7,5 δισ. ευρώ. Τώρα αυτά ανέρχονται σε 11,6 δισ. ευρώ. Σε αυτά θα περιλαμβάνονται και άλλες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για να βοηθήσουμε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις με ρευστότητα» δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και πρόσθεσε ότι το επόμενο διάστημα αναμένονται πρωτοβουλίες για το πρόγραμμα Γέφυρα 2, για την ενίσχυση με κάλυψη μέρους των παγίων δαπανών αλλά και μειώσεις ή επεκτάσεις φόρων στις μεταφορές και την εστίαση, μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε πως κάθε εβδομάδα lockdown στοιχίζει στην οικονομία 750 εκατ. ευρώ, ωστόσο  απέφυγε να δώσει κάποιο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα της αγοράς σημειώνοντας ότι αυτό θα το αποφασίσει η Επιτροπή των ειδικών.  «Όταν αποφασίστηκε η παράταση, η επέκταση και η διεύρυνση του lockdown μέχρι τις 16 Μαρτίου το κόστος αυτών των 12 ημερών ήταν 1,2 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, περίπου 50% απώλειας εσόδων και 50% αύξηση δαπανών, εκ των οποίων ένα σημαντικό κομμάτι, 520 εκατ. ευρώ είναι από το λιανεμπόριο. Όσο αυτό παρατείνεται κι επεκτείνεται τόσο θα προσεγγίζουμε ένα δημοσιονομικό κόστος που σε μηνιαία βάση είναι 3 δισ. ευρώ» σημείωσε. 

Σε ό,τι αφορά τον έβδομο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, που θα ανέλθει περίπου στο 1 δισ. ευρώ, ανέφερε πως οι δικαιούχοι δε θα είναι λιγότεροι συγκριτικά με τους προηγούμενους κύκλους. «Στην Επιστρεπτέα 6 που ακούστηκε ότι έκαναν πολλοί αίτηση και κόψαμε αρκετούς, θέλω να πω ότι 136.481 επιχειρήσεις δήλωσαν αύξηση τζίρου τον Ιανουάριο του 2021 σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ 175.855 επιχειρήσεις δεν είχαν μείωση τζίρου πάνω από 20%» είπε.

Για το αν θα συνεχιστεί η μείωση των ενοικίων και τον Απρίλιο, απάντησε ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο απαλλαγής από την εισφορά αλληλεγγύης το 2022, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να ληφθούν τέτοιες αποφάσεις, αλλά το σημαντικό είναι οι πολίτες να δουν αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος. Πρόσθεσε ακόμη ότι υπάρχει εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία η κυβέρνηση επιδιώκει στα ευρωπαϊκά φόρα, έτσι ώστε να υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία για το 2022. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News