Business & Finance Σάββατο 20/02/2021, 09:27
BUSINESS & FINANCE

Παράταση δύο ημερών για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6

Παράταση δύο ημερών για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6

Παράταση δύο ημερών στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6, προκειμένου να μπορούν να ενταχθούν σε αυτή περισσότερες επιχειρήσεις προσανατολίζεται να δώσει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα. Όπως είπε ο υπουργός, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, η επιστρεπτέα που ήταν να πληρωθεί στις 3-5 Μαρτίου θα πληρωθεί δύο ημέρες αργότερα. 

Όπως σημείωσε ο υπουργός, μέχρι χθες 550 χιλιάδες επιχειρήσεις είχαν υποβάλει αίτημα για την Επιστρεπτέα 6, επομένως η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων έχει ήδη ενταχθεί. 

Παράλληλα, και για τις 5 προηγούμενες Επιστρεπτέες Προκαταβολές δίνεται παράταση προθεσμιών για την κατάθεση των δικαιολογητικών έως 30/6/2021.

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι οι περιοχές που παράγουν το 57% του τζίρου της χώρας βρίσκονται στο «κόκκινο»,  εξηγώντας ότι κάθε 15 μέρες lockdown σε αυτές τις περιοχές μειώνουν τα ταμειακά διαθέσιμα κατά 1-1,2 δισ. ευρώ και το ρυθμό ανάπτυξης κατά 0,8-0,9%, ενώ επιδεινώνουν το πρωτογενές ισοζύγιο κατά 0,7% του ΑΕΠ. 

«Προσπαθούμε να στηρίξουμε την οικονομία για όσο χρειαστεί», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει κάνει σοβαρή και διορατική χρήση των ταμειακών διαθεσίμων, τα οποία διαρκώς εμπλουτίζονται με εξόδους στις αγορές. Τα ταμειακά διαθέσιμα κινούνται πάνω από τα 30 δισ. ευρώ (στην αρχή της κρίσης ήταν πάνω από τα 37 δισ. ευρώ), με τον υπουργό να σημειώνει ότι υπάρχει η δυνατότητα να βοηθηθεί η κοινωνία και η οικονομία, αν και δεν υπάρχουν απεριόριστοι πόροι για να καλυφθούν οι ανάγκες. 

Μέχρι σήμερα έχουν ενισχυθεί 544.000 επιχειρήσεις μέσω επιστρεπτέων προκαταβολών, μέσω των οποίων έχουν δοθεί 6,8 δισ. ευρώ, επεσήμανε, ενώ 1,7 εκατ. εργαζόμενοι έχουν λάβει 2,9 δισ. ευρώ μέσω αποζημιώσεων ειδικού σκοπού. 

«Το κράτος θα είναι κοντά στην κοινωνία για όσο διαρκεί η κρίση και στα πρώτα βήματα της επιστροφής στην κανονικότητα», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας. 

Στο θέμα της αποζημίωσης των ενοικίων, ο υπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχουν λάθη και ανέφερε ότι θα αξιολογηθεί το αίτημα να ανοίξει η πλατφόρμα για να υπάρξουν διορθώσεις. Είπε, πάντως, ότι για το Δεκέμβριο πληρώθηκαν χθες το βράδυ 205.646 άτομα, στα οποία καταβλήθηκαν 22,1 εκατ. ευρώ. Για τα ενοίκια του μήνα Ιανουάριου, οι πληρωμές θα γίνουν αρχές Μαρτίου, είπε. 

Αναφερόμενος στην επόμενη Επιστρεπτέα, η οποία θα πληρωθεί τον Απρίλιο και θα αφορά το πρώτο τρίμηνο το 2021, τόνισε ότι σε αυτήν η εστίαση θα έχει μεγαλύτερο μερίδιο, αφού τα 2,3 δισ. ευρώ του τζίρου που έχασε ο κλάδος το 2020 δεν έχουν καλυφθεί πλήρως από τα μέχρι σήμερα μέτρα στήριξης. Πάντως, με την Επιστρεπτέα 6, ο υπουργός σημείωσε ότι το συνολικό ύψος του μέτρου αυτή θα φτάσει περίπου τα 8,5 δισ. ευρώ. 

Αναφερόμενος στην επιδότηση πάγιων δαπανών, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαβούλευση με τους θεσμούς, εκτιμώντας ότι το ύψος της θα διαμορφωθεί περίπου στα 500 εκατ. ευρώ, με τα σημερινά δεδομένα 

Σχετικά με το αίτημα για μείωση της υποχρέωσης του 30% των ηλεκτρονικών αποδείξεως στο 20%, ο υπουργός σημείωσε ότι αυτό θα αξιολογηθεί μετά από κάποιους μήνες, όταν το οικονομικό επιτελείο θα έχει στη διάθεσή του όλα τα στοιχεία. Επεσήμανε πάντως ότι ενώ έχει μειωθεί η κατανάλωση, έχουν αυξηθεί οι ηλεκτρονικές συναλλαγές. 

«Δεν είμαστε εκεί ακόμα», απάντησε ο υπουργός όταν ρωτήθηκε για αναστολή τεκμηρίων για όσους βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, ενώ επεσήμανε επίσης ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σκέψη για παράταση στα τέλη κυκλοφορίας. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News