ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται δύο νέοι κύκλοι Επιστρεπτέας με το βλέμμα στην εστίαση

Έρχονται δύο νέοι κύκλοι Επιστρεπτέας με το βλέμμα στην εστίαση

Ακόμα δύο κύκλους Επιστρεπτέας Προκαταβολής σχεδιάζει να ενεργοποιήσει το οικονομικό επιτελείο μέχρι το Πάσχα. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να αυξηθεί ο αριθμός των επιχειρήσεων εστίασης που θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση. Παράλληλα εξετάζονται τα περιθώρια να μετατραπεί σε επιχορήγηση (άρα, μη επιστρεπτέα) αφενός ένα μεγάλο μέρος των πρώτων τριών κύκλων της χρηματοδότησης και αφετέρου ένα ποσοστό έως και 100% των δύο τελευταίων κύκλων.

Οι αποφάσεις για το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής αναμένεται ν’ ανακοινωθούν σήμερα το πρωί από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διαθέσει, άμεσα, επιπλέον 3 δισ. ευρώ, ώστε η συνολική χρηματοδότηση προς την πραγματική οικονομία, μέσω του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής να φτάσει τα 8,5 δισ. ευρώ.

Ο έκτος κύκλος αναμένεται ν’ ανοίξει αρχές Μαρτίου, θα κυμαίνεται κοντά στα 1,5 δισ. ευρώ και θα αφορά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Ο έβδομος κύκλος ενδέχεται ν’ ανοίξει κοντά στο Πάσχα, ώστε να πιάσει τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Κανονικά, η ενίσχυση (του 3ου και 4ου κύκλου) θα είναι επιστρεπτέα κατά 50% σε 40 δόσεις από την 01/01/2022. Ωστόσο στην κυβέρνηση μελετούν το ενδεχόμενο να εγκρίνουν, υπό προϋποθέσεις, την απαλλαγή των επιχειρήσεων από την υποχρέωση να επιστρέψουν το 50% της χρηματοδότησης.

Εξαιτίας της “γκρίνιας” που υπήρξε το τελευταίο διάστημα από επιχειρήσεις εστίασης που τόνισαν ότι σε μεγάλο βαθμό αποκλείστηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή 5, το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει οι επόμενοι δύο κύκλοι να έχουν σαφή προσανατολισμό προς την εστίαση, η οποία είναι μεταξύ των κλάδων που παραμένουν κλειστοί για τέταρτο μήνα και έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό. Συνολικά, πάντως, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, περίπου 64.000 επιχειρήσεις εστίασης έχουν λάβει 1 δισ. ευρώ από τους πέντε κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Τι θα γίνει με τα ενοίκια
Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο θα δώσει διευκρινήσεις και για τα μηδενικά ενοίκια, καθώς το μέτρο επεκτείνεται και τον Μάρτιο για όλες τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές Ιανουάριο και Φεβρουάριο με κρατική εντολή. Για την απαλλαγή κατά 100% από την καταβολή των μισθωμάτων, οι ιδιοκτήτες, αν είναι φυσικά πρόσωπα, θα λάβουν το 80% του χαμένου ενοικίου ως αφορολόγητη και ακατάσχετη αποζημίωση, ενώ αν είναι νομικά πρόσωπα θα λάβουν ως αποζημίωση το 60% τού “κουρεμένου” ενοικίου.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου η καταβολή της αποζημίωσης για τα κομμένα ενοίκια των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι αιτήσεις των ιδιοκτητών για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.
 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News