Business & Finance Δευτέρα 8/02/2021, 19:31
BUSINESS & FINANCE

To… χρονικό της επιστρεπτέας: Πότε θα γίνουν οι αιτήσεις, πότε οι πληρωμές

Γεμάτες οι επόμενες 7 - 8 εβδομάδες

To… χρονικό της επιστρεπτέας: Πότε θα γίνουν οι αιτήσεις, πότε οι πληρωμές

Μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών είναι σαφές ότι οι επόμενες 7-8 εβδομάδες θα είναι… γεμάτες από επιστρεπτέα προκαταβολή.

Οι επαγγελματίες, οι λογιστές αλλά και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα κληθούν να ανταποκριθούν σε ένα πυκνό πρόγραμμα αιτήσεων και ελέγχων προκειμένου να εισπράξουν τα περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ που θα μοιραστούν μέχρι και τις αρχές Απριλίου.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

  1. Χθες, ολοκληρώθηκε ο κύκλος των αιτήσεων για την 5η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Σήμερα ή αύριο θα υπάρξουν νέες πληρωμές περίπου 200 εκατ. ευρώ σε πάνω από 15.000 επιχειρήσεις.
  2. Τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ θα έχουν τη δυνατότητα για λίγες ημέρες να κάνουν διόρθωση της δήλωσης ΦΠΑ ώστε να ενταχθούν στην 5η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής παρά το γεγονός ότι μέχρι και χθες είχαν απορριφθεί λόγω εσφαλμένης αναγραφής του τζίρου.
  3. Είτε την Παρασκευή, είτε την Δευτέρα, θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για την 6η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Θα υπάρξει αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος χωρίς να γνωστοποιηθεί ο μαθηματικός τύπος. Οι επαγγελματίες θα κληθούν να αναγράψουν τα έσοδά τους για τον Ιανουάριο στην σχετική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ πιθανότατα μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.
  4. Την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου θα γίνει η τελική υποβολή των αιτήσεων. Πλέον οι ενδιαφερόμενοι θα γνωρίζουν τα ποσά που τους αναλογούν (θα κυμαίνονται από 500 έως 50.000 ευρώ). Όσοι κάνουν τις αιτήσεις θα πληρωθούν μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.
  5. Αρχές Απριλίου θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για την εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής στην  7η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Και πάλι οι επαγγελματίες θα κληθούν να επιστρέψουν στην πλατφόρμα τα έσοδά μου για να γνωστοποιήσουν τις μεταβολές εσόδων για το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου.  Πριν τα μέσα Απριλίου, θα πληρωθούν τα επιπλέον 1 δις. ευρώ της 7ης φάσης. Προσοχή όμως, από το ποσό που θα εμφανίζεται ότι δικαιούται ο κάθε επαγγελματίας, θα αφαιρείται το ποσό της 6ης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Στο οικονομικό επιτελείο ελπίζουν ότι δεν θα χρειαστεί 8η φάση επιστρεπτέας προκαταβολής και ότι μετά τον Απρίλιο θα «τρέξουν» το πρόγραμμα της επιδότησης παγίων δαπανών. Οι επιχειρήσεις ουσιαστικά θα κληθούν να κάνουν ολοκληρωμένες φορολογικές δηλώσεις (πριν τις κανονικές φορολογικές δηλώσεις της χρονιάς) προκειμένου να φανεί ποιοι επωμίστηκαν ζημιές κατά τη διάρκεια της περιόδου από τον Μάρτιο του 2020 και μετά. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News