VIDEO

Πώς αντιδρά η αγορά στα lockdowns

Τι μάθαμε από τους προηγούμενους δύο γύρους και πού θα πρέπει να εστιάσουν οι επενδυτές

pos-antidra-i-agora-sta-lockdowns-17471

Σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, επαναφορά της οικονομίας στην ομαλότητα, ισχυρή ανάκαμψη και δυναμικό ράλι στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Αυτά προέβλεπε το αισιόδοξο σενάριο του περασμένου Δεκεμβρίου για την ελληνική αγορά, λαμβάνοντας υπόψη τον θετικό αντίκτυπο των μαζικών εμβολιασμών.

Ωστόσο, όπως διαφαινόταν εδώ και αρκετές εβδομάδες, η μέχρι στιγμής πραγματικότητα δεν επιβεβαιώνει τις προσδοκίες, καθώς τα πράγματα εξελίσσονται εντελώς διαφορετικά. Ή αν προτιμάτε, η τρέχουσα κατάσταση δείχνει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος, προκειμένου να επιβεβαιωθεί το παραπάνω αισιόδοξο σενάριο. 

Από σήμερα το πρωί η Περιφέρεια της Αττικής εισέρχεται σε ολικό lockdown, με κλείσιμο του λιανεμπορίου και των σχολείων. Τις επόμενες ημέρες, δεν αποκλείεται να ληφθεί μια αντίστοιχη απόφαση και για τη Θεσσαλονίκη, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι η προσδοκώμενη ανάκαμψη τόσο της οικονομίας όσο και του Χ.Α. δεν πρόκειται να έρθει τουλάχιστον πριν το Πάσχα. 

Η Λεωφόρος Αθηνών, σε μια πρώτη αντίδραση στις αρνητικές εξελίξεις, κατέγραψε την Τριτη ισχυρές απώλειες, οι οποίες άγγιξαν το -2,7% και οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 756 μονάδων. Κάπως καλύτερη ήταν η «εικόνα» της αγοράς την Τετάρτη, η οποία έκλεισε ήπια ανοδικά, αν και οι τραπεζικές πιέσεις διατηρήθηκαν στο ακέραιο.

Το τι ακριβώς θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα στο Χ.Α. είναι κάτι, το οποίο δύσκολα μπορούμε να προεξοφλήσουμε με βεβαιότητα. Οι επενδυτές θα παρασυρθούν από την αρνητική τροπή που έχει λάβει η προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας ή θα υιοθετήσουν την αισιόδοξη πλευρά, η οποία εικάζει ότι βρισκόμαστε στο τέλος αυτής της μακράς διαδρομής;

Η σύντομη ιστορία της πανδημίας έχει διαμορφώσει δύο διαφορετικά μοτίβα αντίδρασης του Γενικού Δείκτη στην επιβολή ολικού lockdown.

Την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου, οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού επέφεραν δραματική πτώση, η οποία οδήγησε τον Γενικό Δείκτη από τις 900 μονάδες σε επίπεδα κάτω των 500 μονάδων, σε μία από τις βιαιότερες και πιο απότομες «καθιζήσεις» των τελευταίων δεκαετίων. Ο φόβος του άγνωστου, τότε, είχε πραγματικά καταλύσει κάθε επενδυτική κίνηση.

Ας δούμε ενδεικτικά ορισμένες ημερομηνίες ορόσημα:

  • 26 Φεβρουαρίου 2020: Επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στην Ελλάδα – Ο Γ.Δ. στο -5,24% και τις 768 μονάδες (27/2)
  • 14 – 16 Μαρτίου 2020: «Λουκέτο» σε εστίαση, λιανεμπόριο, εμπορικά κέντρα, μουσεία, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.α. – Ο Γ.Δ. στο -12,24% και τις 484 μονάδες (16/3)
  • 22 Μαρτίου 2020: Απαγόρευση κάθε άσκοπης κυκλοφορίας και μετακίνησης – Ο Γ.Δ. στο -7,58% και τις 513 μονάδες (23/3)
  • 28 Απριλίου 2020: Ανακοίνωση του χρονοδιαγράμματος άρσης των περιοριστικών μέτρων – Ο Γ.Δ. στο +1,43% και τις 558 μονάδες (29/4).

Από την άλλη πλευρά, η εμπειρία του δεύτερου lockdown τον Νοέμβριο – Δεκέμβριο αποδεικνύει ότι η προοπτική εξόδου από την πανδημική κρίση μπορεί να «εξουδετερώσει» κάθε αρνητική τροπή. Έτσι, ενώ τα ημερήσια κρούσματα ξεπερνούσαν ακόμη και τις 2.500 και για αρκετές ημέρες ο αριθμός των νεκρών ήταν τριψήφιος, το Χ.Α. σημείωνε ένα από τα καλύτερα ράλι όλων των εποχών, με τον Νοέμβριο να κλείνει στο +30%. Κι όλα αυτά, χάρη στις προσδοκίες που είχαν «γεννήσει οι ανακοινώσεις των φαρμακευτικών εταιρειών για την ανακάλυψη των εμβολίων.

Ενδεικτικά:

  • 5 Νοεμβρίου 2020: Ανακοίνωση για δεύτερο lockdown σ’ όλη τη χώρα – Ο Γ.Δ. στο -0,35% και τις 588 μονάδες (6/11)
  • 9 Νοεμβρίου 2020: Ανακοίνωση εμβολίου των Pfizer /  BioNTech – Ο Γ.Δ. στο +11,46% και τις 655 μονάδες (9/11)
  • 11 Δεκεμβρίου 2020: Ανακοίνωση της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων με click away – Ο Γ.Δ. στο +1,15% και τις 788 μονάδες (14/12)

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στα δύο προηγούμενα lockdown, η ελληνική αγορά είχε ευθυγραμμίσει την αντίδρασή της με την αντίστοιχη των ευρωπαϊκών και διεθνών αγορών, οι οποίες είχαν παρουσιάσει παρεμφερείς κινήσεις.

Ο δρόμος προς το τρίτο lockdown

Από τις αρχές του νέου έτους, ωστόσο, έχει καταστεί πρόδηλο ότι ελληνική αγορά σταδιακά αποστασιοποιείται από τις ημερήσιες εξελίξεις, στρέφοντας το βλέμμα προς τη μεγαλύτερη «εικόνα», η οποία αφορά την προς ώρας αναβολή της επιστροφής στην ομαλότητα και τη μη υλοποίηση των αυξημένων προσδοκιών του Δεκεμβρίου. Εξ ου και η μη αντίδραση στο πλήρες άνοιγμα του λιανεμπορίου, το οποίο ανακοινώθηκε στις 15 Ιανουαρίου. 

  • 2 Ιανουαρίου 2021: Ανακοινώνεται το «τέλος» του click away στο λιανικό εμπόριο όλης της χώρας – Ο Γ.Δ. στο +1,64% και τις 822 μονάδες (4/1)
  • 15 Ιανουαρίου 2021: Άνοιγμα λιανικού εμπορίου σ’ όλη την Ελλάδα, εκτός από τις «κόκκινες περιοχές» που λειτουργούν με click away – Ο Γ.Δ. στο -0,30% και τις 787 μονάδες (18/1)
  • 29 Ιανουαρίου 2021: Επαναφορά click away και καθιέρωση click inside στις «κόκκινες» περιοχές και την Αττική – Ο Γ.Δ. στο +0,04% και τις 749 μονάδες (1/2)
  • 9 Φεβρουαρίου 2021: Ολικό lockdown στην Αττική – Ο Γ.Δ. στο -2,72% και τις 756 μονάδες (9/2)

Την ίδια ώρα, ο αργός ρυθμός εμβολιασμού και τα προβλήματα στον διεθνή κλάδο των logistics έχουν ήδη αποτιμηθεί από τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος από τα τέλη Ιανουαρίου είχε αρχίσει να προεξοφλεί το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος του ιού. Δεν είναι τυχαίο ότι η εκκίνηση του 2021 «βρήκε» τη Λεωφόρο Αθηνών με μηνιαίες απώλειες της τάξης του 7%. 

«Το γεγονός ότι οι επενδυτές πλέον θεωρούν τα lockdowns αναμενόμενα και δεν ξαφνιάζονται, βοηθά στη διατήρηση της ομαλότητας των μετοχών» εξηγεί, μεταξύ άλλων, ο Χρήστος Αλωνιστιώτης, senior portofolio manager στην ΧSpot Wealth, αναφερόμενος στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, δεν αποκλείει την εκδήλωση κινήσεων «υπερβολής», εφόσον υπάρξει ακομη μία έντονα αρνητική είδηση.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, καλεί τους επενδυτές να επιδείξουν γρήγορα αντανακλαστικά και να εστιάσουν σε πιθανούς κλάδους, οι οποίοι θα μπορούσαν να παρουσιάσουν αυξητικούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά την περίοδο του lockdown. «Και σ’ αυτούς σίγουρα οι αλυσίδες λιανικού εμπορίου με έντονη διαδικτυακή παρουσία έχουν προβάδισμα». Σημαντική στήριξη θα μπορούσε να υπάρξει και από εταιρείες με υψηλή μερισματική απόδοση ή ισχυρό growth story, καταλήγει ο έμπειρος αναλυτής, μιλώντας στο «ΜR».

moneyreview.gr