Business & Finance Πέμπτη 11/03/2021, 18:34
BUSINESS & FINANCE

Πώς ο ΟΛΠ έφθασε στο +9% μέσα στην εβδομάδα

Πώς ο ΟΛΠ έφθασε στο +9% μέσα στην εβδομάδα

Σε υψηλά 13 μηνών έκλεισε σήμερα η μετοχή του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), η οποία μέσα σε τρεις ημέρες κατάφερε να κερδίσει σχεδόν το 1/10 της αξίας της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μετοχή εκτινάχθηκε στα 21,20 ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο από το ξέσπασμα της πανδημίας, καταγράφοντας ημερήσια άνοδο κατά 6%.

Μάλιστα, το σημερινό ράλι συνοδεύτηκε κι από πολύ υψηλό τζίρο, ο οποίος διαμορφώθηκε σε 1,2 εκατ. ευρώ, αριθμός κατά 270% υψηλότερος σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων 30 ημερών.

Την Τετάρτη είχε προηγηθεί άνοδος της μετοχής κατά 2%, ενώ την Τρίτη είχε εμφανίσει κέρδη της τάξης του 1,1%. Η εβδομάδα δε, είχε ξεκινήσει με αναπαίσθητη βελτίωση κατά 0,1%.

Ως εκ τούτου, από τις αρχές της εβδομάδας -ή αν προτιμάτε μέσα στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις- τα σωρευτικά κέρδη κυμαίνονται στο 9%, με αποτέλεσμα την απορρόφηση όλων των ζημιών του 2021 και την επιστροφή του προσήμου σε θετικό έδαφος (σ.σ. κέρδη 8% από τις αρχές του έτους). 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η θετική «εικόνα» της εισηγμένης αποδίδεται αφενός στην ευρύτερη βελτίωση της χρηματιστηριακής αγοράς, αφετέρου στην ισχυρή αναβάθμιση των προοπτικής της εταιρείας.

Εξάλλου, πρόσφατα, το διοικητικό συμβούλιο πρότεινε τη διανομή μερίσματος 0,40 ευρώ ανά μετοχή, συνεχίζοντας την πάγια μερισματική πολιτική της εταιρείας και καθιστώντας άκρως ελκυστική τη μετοχή στους ξένους επενδυτές.

Υπενθυμίζεται ότι για το 2020, ο ΟΛΠ εμφάνισε καθαρά κέρδη της τάξης των 26,4 εκατ. ευρώ, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 132,9 εκατ. ευρώ. Φυσικά, τα εν λόγω μεγέθη ήταν σημαντικά μειωμένα σε σχέση με το 2019, κάτι το οποίο αποδίδεται στην πανδημία του κορωνοϊού.

Ωστόσο, με δεδομένη τη βελτίωση του εμβολιαστικού ρυθμού, οι αναλυτές προσδοκούν σημαντική αύξηση των οικονομικών μεγεθών μέσα στο 2021, και ιδίως στον κλάδο της Κρουαζιέρας και της Ακτοπλοΐας, ο οποίος επλήγη σημαντικά πέρυσι.

Γερ. Χιον.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News