BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Ελεγχόμενη διόρθωση μετά το 6×6

Υψηλός τζίρος χάρη στο πακέτο της ΓΕΚ Τέρνα

Χρηματιστήριο: Ελεγχόμενη διόρθωση μετά το 6×6

Ήπιες απώλειες, οι οποίες οδηγούν τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 845 μονάδων, εμφανίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις, εν μέσω των εξελίξεων σε ΓΕΚ Τέρνα, Aegean και ΔΕΗ.

Πιο συγκεκριμένα, στο μέσο της σημερινής συνεδρίασης (13.50), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει συγκρατημένες απώλειες της τάξης του 0,54% και υποχωρεί στις 845,56 μονάδες, χάνοντας περίπου 4,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (850,07 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε μόλις τέσσερις μονάδες -από 845,37 έως 849,72 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να εκτινάσσεται στα 115 εκατ. ευρώ, χάρη στο νέο πακέτο που «πέρασε» στη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα.

Η ελληνική αγορά, αναμφίβολα, έχει ωφειληθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, έχοντας καταφέρει να εξαλείψει όλες τις απώλειες του 2021 και να «γυρίσει» το συνολικό πρόσημο σε θετικό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι ήδη «μετράει» έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και κινείται σταθερά σε υψηλό 13 μηνών.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, εξάλλου, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης εμφανίζει άνοδο της τάξης του 3%, με τις τράπεζες να βρίσκονται στο +1,35% και τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στο +3%.

Ευκαιρία για διόρθωση

Η εν λόγω ανοδική τάση αποδίδεται αφενός στην προσδοκία των επενδυτών για ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας στο β’ εξάμηνο του 2021, αφετέρου στο γεγονός ότι οι ελληνικές μετοχές παραμένουν σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις ευρωπαϊκές.

Κι αυτό, μάλιστα, παρά τα θετικά μακροοικονομικά μεγέθη αρκετών εισηγμένων, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στις αγορές εταιρικών ομολόγων, όπου -μετά την Alpha Bank- και η ΔΕΗ κατέφερε να αντλήσει 650 εκατ. ευρώ με απόδοση 3,857%. Την ίδια ώρα, νέα έκδοση ομολογιακού δανείου ετοιμάζουν και οι  Motor Oil – Mytilineos.

Φυσικά, όπως έχει ειπωθεί κι άλλες φορές, το ανοδικό momentum, σ’ αντίθεση μ’ άλλες φορές, εκτιμάται ότι θα παράσχει αρκετές ευκαιρίες για διόρθωση και κατοχύρωση των κεκτημένων -όπως συμβαίνει σήμερα- γεγονός το οποίο εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα της πορείας του Γενικού Δείκτη.

Πακέτο 88 εκατ. ευρώ στη ΓΕΚ Τέρνα

Όσον αφορά το πακέτο στη ΓΕΚ Τέρνα, πρόκειται για το 7,6% των μετοχών της κατασκευαστικής εταιρείας, συνολικής αξίας 88 εκατ. ευρώ, το οποίο διακινήθηκε στην τιμή των 11,20 ευρώ, δηλαδή λίγο πάνω από την τρέχουσα αξία της μετοχής (9,59 ευρώ). 

Υπενθυμίζεται ότι χθες διακινήθηκε και ένα δεύτερο πακέτο, αξίας 32 εκατ. ευρώ (σ.σ. 3,09% επί του μετοχικού κεφαλαίου), στο πλαίσιο της αποεπένδυσης του ολλανδικού fund Reggeborgh, το οποίο μέχρι πρότινος ήλεγχε το 28% της ΓΕΚ Τέρνα.

Αγοραστές είναι ο Γιώργος Περιστέρης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ Τέρνα, το ποσοστό του οποίου αναμένεται να αυξηθεί άνω του 30% (σ.σ. από 16% μέχρι πρότινος), καθώς και το family office της Μαριάννας Λάτση, το οποίο θα αποκτήσει το 7% των μετοχών.

Ερωτηματικό βέβαια, αποτελεί το τι πρόκειται να γίνει με το εναπομείναν ποσοστό των Ολλανδών (σ.σ. υπολογίζεται σε περίπου 7%), καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επιβεβαιωμένο ενδιαφέρον από τρίτο επενδυτή.

Στάσιμες οι τράπεζες

Στο μεταξύ, ο τραπεζικός κλάδος, μετά το χθεσινό +3,1%, δείχνει να «κατεβάζει» ρυθμούς, καταγράφοντας μικρή πτώση κατά 0,15%, με αποτέλεσμα να περιορίζεται στα επίπεδα των 531 μονάδων. Πάντως, κάτι τέτοιο θεωρείται φυσιολογικό, δεδομένης της αγοραστικής «κόπωσης» των τελευταίων εβδομάδων.

Σε κάθε περίπτωση, οι σημερινές ρευστοποιήσεις αποδεικνύονται απολύτως ελεγχόμενες, καθώς δεν ξεπερνούν το -1% (σ.σ. με εξαίρεση την Attica Bank). Μάλιστα, η μετοχή της Alpha Bank διατηρεί -έστω και οριακά- το ανοδικό momentum, καθώς ενισχύεται κατά 0,65%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 0,65% 0,924 ευρώ
  • Attica Bank -2,29% 0,213 ευρώ
  • Eurobank -0,35% 0,6826 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,62% 2,388 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -0,59% 0,7434 ευρώ

Στο -3% η Aegean

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές φαίνεται ότι διατηρούν τον έλεγχο των χρηματιστηριακών συναλλαγών, με τις ρευστοποιήσεις να είναι εντονότερες στη μετοχή της Aegean, η οποία υποχωρεί κατά 3%. Σήμερα, άλλωστε, εγκρίθηκε και η δρομολογούμενη ΑΜΚ, ύψους 60 εκατ. ευρώ. 

Την ίδια ώρα, η μετοχή του ΑΔΜΗΕ χάνει περίπου το 2% της αξίας του, ενώ κατά 1,5% διολισθαίνουν οι μετοχές των Jumbo, Motor Oil και ΟΠΑΠ. Η ΔΕΗ, από την πλευρά της, μετά την χθεσινή πετυχημένη άντληση των 650 εκατ. ευρώ, κινείται σταθεροποιητικά στα 9,06 ευρώ.

Στον αντίποδα, η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, εν μέσω των μετοχικών αλλαγών, ενισχύεται κατά 0,85% και τα 9,59 ευρώ, ενώ ανοδικά κατά 1,3% συνεχίζει η μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία επίσης επηρεάζεται από την αποεπένδυση του Reggeborgh, δεδομένης της ενεργότερης συμμετοχής των Ολλανδών στη διοίκηση του Ομίλου (σ.σ. κατέχει το 14%).

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (13.50), 39 μετοχές καταγράφουν άνοδο, 64 μετοχές κινούνται πτωτικά, ενώ 11 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 56,6 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News