Business & Finance Παρασκευή 12/03/2021, 13:23
BUSINESS & FINANCE

Παράτησε το Χάρβαρντ και έγινε δισεκατομμυριούχος

Παράτησε το Χάρβαρντ και έγινε δισεκατομμυριούχος

Με το μεγαλύτερο IPO που έχει πραγματοποιηθεί φέτος στο New York Stock Exchange, ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου από τη Ν. Κορέα, Coupang, πέρασε το κατώφλι της Wall Street και έκανε τον ιδρυτή της, Μπομ Κιμ, δισεκατομμυριούχο.

Η εταιρεία που αποκαλείται και «Amazon της Κορέας», άντλησε σχεδόν 4,6 δισ. δολάρια από την αρχική δημόσια εγγραφή και είδε τη μετοχή της να σημειώνει άλμα 41% την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης.

Με την κεφαλαιοποίησή της στα 84,5 δισ. δολάρια, η Coupang ανέβασε την προσωπική περιουσία του ιδρυτή της στα 8,6 δισ. δολάρια.

Ο Κιμ γεννήθηκε στη Σεούλ, αλλά μετακόμισε στις ΗΠΑ όταν πήγαινε στο γυμνάσιο και έλαβε την αμερικανική υπηκοότητα. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και ενώ αργότερα γράφτηκε στο Harvard Business School, εγκατέλειψε το MBA του μετά από μόλις έξι μήνες. Τότε επέστρεψε στη Ν. Κορέα και το 2010 ίδρυσε την Coupang, αντλώντας έμπνευση από το επιχειρηματικό μοντέλο της Groupon.

Όπως έλεγε ο ίδιος, ήθελε οι άνθρωποι να αναρωτιούνται: «Πώς ζούσα χωρίς την Coupang;».

Παράτησε το Χάρβαρντ και έγινε δισεκατομμυριούχος-1
φωτ.: Reuters/Josh Smith 

Έχοντας λάβει χρηματοδότηση από την ιαπωνική SoftBank, η Coupang παραμένει μεν ζημιογόνος, όμως είδε το τζίρο της να διπλασιάζεται πέρυσι, καθώς η πανδημία έσπρωξε τον κόσμο στο online shopping. Η εταιρεία προσφέρει παράδοση μίας ημέρας με την υπηρεσία Rocket Delivery, ενώ επενδύει και σε νέες αγορές, όπως το delivery φαγητού και οι υπηρεσίες streaming.

Moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News