BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Στις 850 μονάδες χάρη στο +6% σε ΟΛΠ, Eurobank

Με άνοδο 1% ο Γ.Δ. και 3% οι τράπεζες

Χρηματιστήριο: Στις 850 μονάδες χάρη στο +6% σε ΟΛΠ, Eurobank

Τις αντιστάσεις των 850 μονάδων «διάσπασε» το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βρέθηκε σε νέο υψηλό 13 μηνών, λαμβάνοντας ισχυρά στηρίγματα τόσο από τη μετοχή της Eurobank, όσο κι από τη μετοχή του ΟΛΠ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αξιοσημείωτη άνοδο της τάξης του 1,06% και ενισχύθηκε στις 850,07 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν εννέα μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (841,12 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε επτά μονάδες -από 843,4 έως 850,58 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε εντυπωσιακά επίπεδα, αγγίζοντας τα 97 εκατ. ευρώ.

Φυσικά, αυτή η εξέλιξη αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στο πακέτο που διακινήθηκε στη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, κατόπιν της απόφασης του ολλανδικού fund Reggeborgh να προχωρήσει σε αποεπένδυση, θέτοντας προς πώληση το 28% των μετοχών που κατέχει.

Πακέτο μετοχών 32 εκατ. ευρώ στη ΓΕΚ Τέρνα

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της ημέρας, «πέρασε» πακέτο 3,2 εκατ. μετοχών, αξίας 32 εκατ. ευρώ, το οποίο διατέθηκε στην τιμή των 10 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή λίγο πάνω από την τρέχουσα αξία, η οποία κυμαίνεται στα επίπεδα των 9,5 ευρώ ανά μετοχή.

Υπενθυμίζεται ότι χθες έγινε γνωστό ότι το family office της Μαριάννας Λάτση θα αγοράσει το 7% των μετοχών της ΓΕΚ Τέρνα, μετά την απόφαση των Ολλανδών να διαθέσουν το ποσοστό που κατέχουν στην εισηγμένη.

Πέραν της οικογένειας Λάτση, το μερίδιο του Reggeborgh θα διατεθεί και στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Γιώργο Περιστέρη, ο οποίος θα επιδιώξει να αυξήσει το ποσοστό του από το 16% στο 30%, αποκτώντας ένα επιπλέον 14%.

Άγνωστο βέβαια, παραμένει τι θα γίνει με το εναπομείναν ποσοστό των Ολλανδών, το οποίο ανέρχεται στο 7%, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επιβεβαιωμένο ενδιαφέρον από κάποιον τρίτο επενδυτή.

Την ίδια ώρα, μεγάλος ωφελημένος από τις εξελίξεις αποδεικνύεται και η Ελλάκτωρ, στην οποία οι Ολλανδοί κατέχουν το 14,7%, έχοντας παράλληλα δικαίωμα εξαγοράς (call option) και για το 12,5% του Λεωνίδα Μπόμπολα (σ.σ. παρατάθηκε κατά δύο μήνες). Όλα αυτά έχουν πυροδοτήσει ένα ξέφρενο ράλι (+14% χθες, +1,5% σήμερα) για την κατασκευαστική, η οποία φαίνεται ότι επιτέλους βρίσκει έναν νέο «τιμονιέρη» στη μετα-Καλλιτσάντση εποχή. 

«6×6» η ελληνική αγορά

Η ελληνική αγορά, χάρη στη σημερινή συνεδρίαση, κατάφερε να κλείσει σε θετικό έδαφος για 6η διαδοχική ημέρα, αποδεικνύοντας ότι βρίσκεται σε πολύ καλό «φεγγάρι». Μάλιστα, διεύρυνε στο 5% τα σωρευτικά κέρδη από τις αρχές του 2021, κινούμενη σταθερά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 μηνών.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι επενδυτές προεξοφλούν τη διατήρηση του ανοδικού momentum, κάτι το οποίο δεν αποκλείεται να οδηγήσει μεσοπρόθεσμα τη Λεωφόρο Αθηνών στα επίπεδα των 900 μονάδων, δηλαδή στα προ-πανδημίας υψηλά. 

Βέβαια, σ’ αυτή την πορεία δεν αποκλείεται η κατά περιόδους εκδήλωση ευκαιριών για κατοχύρωση των κεκτημένων και αφομοίωση των κερδών, καθώς οι αναλυτές «περιμένουν» περισσότερο μία πλαγιοανοδική κίνηση, παρά μία ανοδική κίνηση.

Ράλι για την Eurobank

Σε θετικό έδαφος κινήθηκε και ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος έδειξε αποφασισμένος να προσεγγίσει εκ νέου το υψηλότερο σημείο των τελευταίων 12 μηνών (538 μονάδες), ανακτώντας το χθεσινό χαμένο «έδαφος» (-2%). Ως εκ τούτου, ο κλαδικός δείκτης τερμάτισε με κέρδη της τάξης του 3,1%, με αποτέλεσμα να κλείσει στα επίπεδα των 532 μονάδων.

Χθες, άλλωστε, η δημοσίευση των οικονομικών μεγεθών της Eurobank επιφύλασσε μια ευχάριστη «έκπληξη», καθώς -πέραν των ετήσιων κερδών της τάξης των 545 εκατ. ευρώ- προαναγγέλθηκε νέα τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) με την ονομασία «Mexico», λογιστικής αξίας 3,3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της διοίκησης, η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε πτώση του δείκτη NPEs στο 9% έως τα τέλη του 2021.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, δεν ήταν τυχαίο ότι η μετοχή της Eurobank ηγήθηκε της σημερινής ανόδου, καταγράφοντας ισχυρά κέρδη της τάξης του 5,4%. Κατά σχεδόν 2,5% ενισχύθηκαν και οι μετοχές των Τράπεζα Πειραιώς και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενώ η μετοχή της Alpha Bank τερμάτισε στο +1,2%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 1,21% 0,918 ευρώ
  • Attica Bank 1,87% 0,218 ευρώ
  • Eurobank 5,38% 0,685 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 2,34% 2,403 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς 2,44% 0,7596 ευρώ

Στο +6% ο ΟΛΠ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές ήλεγξαν καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, με τη μετοχή του ΟΛΠ να κάνει την «έκπληξη», τερματίζοντας στο +6% και τα 21,2 ευρώ, χάρη στη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών, η οποία «ξεκλειδώνει» τη διανομή μερίσματος 0,40 ευρώ/μετοχή.

Την ίδια ώρα, η ΓΕΚ Τέρνα ενισχύθηκε κατά 2,4%, εν μέσω των καταιγιστικών εταιρεικών εξελίξεων, ενώ στο +2,3% τερμάτισε και η μετοχή της Lamda Development, μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου για την επένδυση στο Ελληνικό. Fourlis, EXAE, ΑΔΜΗΕ και Motor Oil εμφάνισαν άνοδο πέριξ του 1,5%.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Αegean παρέμεινε σε αρνητική τροχιά (-1,82%), εν όψει και της δρομολογούμενης ΑΜΚ των 60 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά της, η μετοχή της ΔΕΗ κινήθηκε σταθεροποιητικά (-0,28%), εν αναμονή του κλεισίματος του βιβλίου προσφορών για το «βιώσιμο» ομόλογο των 500 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, 72 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 28 μετοχές κατέγραψαν απώλειες, ενώ 25 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 56,9 δισ. ευρώ.

Οι μεγαλύτερες μεταβολές ανά τζίρο

  • ΓΕΚ Τέρνα 2,37% 35,9 εκατ. ευρώ
  • Eurobank 5,38% 11,6 εκατ. ευρώ
  • ΟΤΕ 0,76% 8,4 εκατ. ευρώ
  • Jumbo 0,76% 5,1 εκατ. ευρώ
  • Alpha Bank 1,21%4,3 εκατ. ευρώ

Οι μεγαλύτερες μεταβολές ανά όγκο

  • Eurobank 5,38% 17,1 εκατ. τεμάχια
  • Frigoglass 0% 5,2 εκατ. τεμάχια
  • Alpha Bank 1,21% 4,6 εκατ. τεμάχια
  • ΓΕΚ Τέρνα 2,37% 3,6 εκατ. τεμάχια
  • Τρ. Πειραιώς 2,44% 3,2 εκατ. τεμάχια

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News