BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 840 μονάδες με την Ελλάκτωρ στο +14%

«Πρωταγωνιστής» ο κατασκευαστικός κλάδος

Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 840 μονάδες με την Ελλάκτωρ στο +14%

Σε νέο υψηλό 13 μηνών τερμάτισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο -παρά τις ενδοσυνεδριακές τραπεζικές πιέσεις- κατάφερε να κλείσει σε θετικό έδαφος για 5η διαδοχική ημέρα, διασπώντας επιτέλους και το τεχνικό σημείο των 840 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ήπια άνοδο της τάξης του 0,42% και ενισχύθηκε στις 841,12 μονάδες, κερδίζοντας 3,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (837,61 μονάδες), αλλά και οκτώ μονάδες σε σχέση με το χαμηλό ημέρας (833,29 μονάδες)

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 10 μονάδες -από 833,29 έως 843,33 μονάδες- ενώ ο τζίρος των συναλλαγών κινήθηκε κάτω του ορίου των 70 εκατ. ευρώ, αρκούμενος στα 65 εκατ. ευρώ.

Το ανοδικό κλείσιμο «πέρασε» δια πυρός και σιδήρου, καθώς ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης έπρεπε αφενός να αμβλύνει τις τραπεζικές ρευστοποιήσεις, οι οποίες έφθασαν έως και το -4%, αφετέρου να βρει εναλλακτικά στηρίγματα.

Πράγμα, το οποίο και έκανε, λαμβάνοντας ισχυρότατη ώθηση από τον καταστευαστικό κλάδο, και ειδικότερα τη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία έκλεισε με διψήφια άνοδο, χάρη στις πληροφορίες για την πώληση του 7% των μετοχών που διατηρεί το ολλανδικό fund Reggeborgh στη ΓΕΚ Τέρνα.

Το ράλι της Ελλάκτωρ

Αποτέλεσμα ήταν η μετοχή της Ελλάκτωρ να εκτιναχθεί στο +14,29% και το 1,6 ευρώ, ανακτώντας το ψυχολογικό σημείο του 1,5 ευρώ -για πρώτη φορά από τις 22 Ιανουαρίου του 2021. Μάλιστα, διακινήθηκαν μετοχές, συνολικής αξίας σχεδόν 2,4 εκατ. ευρώ, δηλαδή πολλαπλάσιου του μέσου ημερήσιου τζίρου του τρέχοντος έτους (380.000 ευρώ).

Αγοραστής του 7% εκτιμάται ότι είναι το family office της Μαριάννας Λάτση, η οποία αποφάσισε να εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης, χωρίς να αποκλείεται και η μελλοντική αγορά πρόσθετου ποσοστού. Όλα αυτά, σε κάθε περίπτωση, αναμένεται να ωφελήσουν σημαντικά την Ελλάκτωρ, στην οποία -όπως όλα δείχνουν- θέλουν να εστιάσουν οι Ολλανδοί.

Υπενθυμίζεται ότι το Reggeborgh διαθέτει, αυτή την στιγμή, το 30,2% της ΓΕΚ Τέρνα, καθώς και το 14,1% της Ελλάκτωρ, ενώ υπάρχει και το δικαίωμα εξαγοράς (call option) για το 12,5% του Λεωνίδα Μπόμπολα (σ.σ. παρατάθηκε κατά δύο μήνες).

Τραπεζική «κόπωση»

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, προβληματισμός επικράτησε από τις έντονες τραπεζικές ρευστοποιήσεις, οι οποίες έφθασαν έως και το -4%, παρότι τελικά περιορίστηκαν στα επίπεδα του -2%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η διατήρηση του ανοδικού τραπεζικού momentum, όπως αποτυπώθηκε το τελευταίο διάστημα (σ.σ. διψήφιο ράλι τις προηγούμενες πέντε ημέρες), αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την περαιτέρω κίνηση του Γ.Δ. προς τις 850 – 900 μονάδες.

Το σημερινό «πισωγύρισμα», κατά πολλούς, αποδίδεται αφενός στην αγοραστική «κόπωση», αφετέρου στην πρόθεση των επενδυτών να αφομοιώσουν τα κεκτημένα. Εξάλλου, ο κλαδικός δείκτης έχει καταφέρει να ανακτήσει το σύνολο του χαμένου «εδάφους» για το 2021, χάρη τόσο στις θετικές προοπτικές από την τιτλοποίηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) όσο και στην περαιτέρω εξυγίανση των δανειακών χαρτοφυλακίων.

Φυσικά, η ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) στην Τρ. Πειραιώς, η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, αλλά και η έγκριση της παράτασης του «Ηρακλή» έως το 2022 αναμένεται να αποτελέσουν παράγοντες – κλειδί για τη διατήρηση των θετικών προοπτικών.

Σ’ αυτό το σενάριο «ποντάρει» και ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, ο οποίος προεξοφλεί διατήρηση της ανοδικής τάσης, καθώς η Λεωφόρος Αθηνών δεν έχει ακόμη συγχρονιστεί σε επαρκή βαθμό με την ευφορία των διεθνών αγορών. «Η υπεροπλία των αγοραστών και η επέκταση του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε όλους σχεδόν τους τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης, οδηγεί τον Γ.Δ. καθημερινά ψηλότερα». 

Στο -3% η Τρ. Πειραιώς

Ο τραπεζικός δείκτης, όπως προαναφέρθηκε, εκδήλωσεσαφή σημάδια αδυναμίας στήριξης του Γενικού Δείκτη, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει κατά 2% και να επιστρέψει στις 517 μονάδες, διευρύνοντας στις 21 μονάδες -από μόλις 10 χθες- την «απόσταση» από το υψηλό των τελευταίων 12 μηνών (538 μονάδες).

Οι ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν σ’ όλο του μήκος του κλαδικού δείκτη, με τις απώλειες να ξεπερνούν το 3% στην Τρ. Πειραιώς, η οποία διολίσθησε στα επίπεδα του 0,73 ευρώ, εμφανίζοντας «βουτιά» της τάξης του 50% σε σχέση με το υψηλό έτους (1,335 ευρώ). Άνω του 2,5% υποχώρησε και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία «αναδιπλώθηκε» στο 0,90 ευρώ. Eurobank και Εθνική Τράπεζα κατέγραψαν μείωση κατά 1,5%.

  • Alpha Bank -2,7% 0,9098 ευρώ
  • Αttica Bank -0,69% 0,2145 ευρώ
  • Eurobank -1,53% 0,655 ευρώ
  • ΕΤΕ -1,85% 2,33 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -3,16% 0,736 ευρώ 

Στο +14% η Ελλάκτωρ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές κατάφεραν να διατηρήσουν τα «ηνία», χάρη στο +14% στη μετοχή της Ελλάκτωρ. Κέρδη άνω του 2,5% εμφάνισαν και οι μετοχές των Jumbo – Lamda Development, ενώ η μετοχή του ΟΛΠ έκλεισε στο +2% και του ΟΠΑΠ στο +2,2%.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στη μετοχή του ΑΔΜΗΕ, η οποία ενισχύθηκε κατά 5%, στον απόηχο της απόφασης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να χρηματοδοτήσει με 1 δισ. ευρώ το έργο ενεργειακής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής.

Στον αντίποδα, πέραν των τραπεζικών ρευστοποιήσεων, πιέσεις εκδηλώθηκαν και στη μετοχή της Aegean, η οποία διολίσθησε κατά σχεδόν 2%, εν όψει της δρομολογούμενης ΑΜΚ, ύψους 60 εκατ. ευρώ. Κατά 1,1% υποχώρησε και η μετοχή της Viohalco.

Συνολικά, 53 μετοχές παρουσίασαν κέρδη, 58 μετοχές σημείωσαν απώλειες, ενώ 16 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 56,4 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News