BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Απώλειες 4% στις τράπεζες, ράλι 15% στην Ελλάκτωρ

O Γ.Δ. καταγράφει μικρές απώλειες της τάξης του 0,26%

Χρηματιστήριο: Απώλειες 4% στις τράπεζες, ράλι 15% στην Ελλάκτωρ

Υπό κλοιό τραπεζικών πιέσεων, οι οποίες αγγίζουν το 4%, βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αδυνατεί να διασπάσει τις «αντιστάσεις» των 840 μονάδων, παρά το +15% στη μετοχή της Ελλάκτωρ. 

Πιο συγκεκριμένα, στο μέσο της σημερινής συνεδρίασης (14.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρές απώλειες της τάξης του 0,26% και διαμορφώνεται στις 835,44 μονάδες, χάνοντας δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (837,61 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 10 μονάδες -από 833,29 έως 843,33 μονάδες- ενώ ο τζίρος των συναλλαγών κινείται σε υποτονικά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας μέχρι στιγμής τα 33 εκατ. ευρώ.

Η ελληνική αγορά, χωρίς τα στηρίγματα των τραπεζών, μοιάζει «αδύναμη» να υπερβεί το ψυχολογικό σημείο των 840 μονάδων, κάτι το οποίο διαφάνηκε και χθες, όταν η τραπεζική στασιμότητα δεν επέτρεψε μια πειστική διάσπαση των «αντιστάσεων».

Παρά τις «αντοχές» αρκετών εισηγμένων του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, είναι σαφές ότι το ανοδικό «story» της Λεωφόρου Αθηνών δεν μπορεί να συντηρηθεί, χωρίς τη συμμετοχή των τραπεζικών μετοχών, οι οποίες εμφανίζουν σημάδια κόπωσης (σ.σ. διψήφιο ράλι τις προηγούμενες πέντε ημέρες). Εξάλλου, το τελευταίο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης κατάφερε να ανακτήσει το σύνολο του χαμένου «εδάφους» για το 2021, χάρη τόσο στις θετικές προοπτικές από την τιτλοποίηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) όσο και στην περαιτέρω εξυγίανση των δανειακών χαρτοφυλακίων.

Φυσικά, η ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) στην Τρ. Πειραιώς, η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, αλλά και η έγκριση της παράτασης του «Ηρακλή» έως το 2022 αναμένεται να αποτελέσουν παράγοντες – κλειδί για τη διατήρηση του ανοδικού τραπεζικού momentum. Μέχρι τότε, όμως, δεν αποκλείεται να διατηρηθούν οι ρευστοποιήσεις στον κλάδο, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη την πρόθεση αρκετών επενδυτών να προχωρήσουν σε κατοχύρωση των κεκτημένων και αφομοίωση των υψηλών κερδών.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, υιοθετεί το θετικό σενάριο, προεξοφλώντας τη διατήρηση της ανοδικής τάσης, καθώς η Λεωφόρος Αθηνών δεν έχει ακόμη συγχρονιστεί σε επαρκή βαθμό με την ευφορία των διεθνών αγορών. «Η υπεροπλία των αγοραστών και η επέκταση του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε όλους σχεδόν τους τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης, οδηγεί τον Γ.Δ. καθημερινά ψηλότερα». 

Ευρείες τραπεζικές ρευστοποιήσεις

Ο τραπεζικός δείκτης, όπως προαναφέρθηκε, εκδηλώνει σαφή σημάδια αδυναμίας στήριξης του Γενικού Δείκτη, με αποτέλεσμα να υποχωρεί κατά σχεδόν 4% και να επιστρέφει στις 508 μονάδες, διευρύνοντας στις 30 μονάδες -από μόλις 10 χθες- την «απόσταση» από το υψηλό των τελευταίων 12 μηνών (538 μονάδες).

Οι ρευστοποιήσεις εκδηλώνονται σ’ όλο του μήκος του κλαδικού δείκτη, με τις απώλειες να ξεπερνούν το 4% σε Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς. Η τελευταία δε, διολισθαίνει στα επίπεδα του 0,72 ευρώ, εμφανίζοντας «βουτιά» της τάξης του 50% σε σχέση με το υψηλό έτους (1,335 ευρώ). Η Eurobank, από την πλευρά της, χάνει το 3% της αξίας της.

  • Alpha Bank -4% 0,898 ευρώ
  • Αttica Bank -3,01% 0,2095 ευρώ
  • Eurobank -2,89% 0,646 ευρώ
  • ΕΤΕ -4% 2,279 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -4,21% 0,728 ευρώ 

Στο +15% η Ελλάκτωρ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, πέραν των τραπεζικών πιέσεων, στο αρνητικό κλίμα συμβάλλει και η μετοχή της Aegean, η οποία συνεχίζει την πτωτική πορεία (-2,5%) εν όψει της δρομολογούμενης ΑΜΚ, ύψους 60 εκατ. ευρώ. Κατά 1% διολισθαίνει και η μετοχή της Viohalco.

Στον αντίποδα, σημαντικά στηρίγματα παρέχει η μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία εκτινάσσεται κατά 15%, μετά τις πληροφορίες περί πώλησης του 7% της ΓΕΚ Τέρνα (+1,3%) από το Reggeborgh. Μια εξέλιξη, η οποία σηματοδοτεί τη βαθύτερη δραστηριοποίηση του ολλανδικού fund στην Ελλάκτωρ. Κατά σχεδόν 4% ενισχύεται και η μετοχή του ΑΔΜΗΕ.

Συνολικά, έως αυτή την στιγμή (14.00), 41 μετοχές παρουσιάζουν κέρδη, 56 μετοχές σημειώνουν απώλειες, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς υποχωρεί ελαφρώς και διαμορφώνεται στα 56,1 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News