BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές «φέρνουν» τις 840 μονάδες

Στο +5% η Jumbo, το -4% η Τρ. Πειραιώς

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές «φέρνουν» τις 840 μονάδες

Μία «ανάσα» από το ψυχολογικό σημείο των 840 μονάδων βρέθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, λαμβάνοντας σημαντικά στηρίγματα από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος έκλεισε πάνω από τις 2.000 μονάδες για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2020. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντική άνοδο της τάξης του 1,28% και ενισχύθηκε στις 837,61 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 10,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (827,06 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 12 μονάδες -από 828,73 έως 840,73 μονάδες- ενώ ο τζίρος των συναλλαγών κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 74 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η διάσπαση του τεχνικού σημείου των 840 μονάδων συνιστά το τελευταίο «οχυρό» αντιστάσεων πριν τον δρόμο για τις 850 – 900 μονάδες και τα προ-πανδημίας επίπεδα, απαλείφοντας οριστικά τις ζημιές της υγειονομικής κρίσης.

Μάλιστα, η σημερινή ανοδική κίνηση εδράστηκε -μετά από αρκετές ημέρες- όχι στον τραπεζικό κλάδο, αλλά στον FTSE Large Cap, ο οποίος με την σειρά του βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 μηνών, τερματίζοντας πάνω από το ψυχολογικό σημείο των 2.000 μονάδων (2.011 μονάδες).

Η ελληνική αγορά, εξάλλου, εδώ και αρκετές ημέρες έχει «περάσει» σε θετικό έδαφος, με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται στο +3% από τις αρχές του 2021 και να κινείται -επίσης- στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 μηνών.

«Το θετικό είναι ότι δεν βλέπουμε πουθενά υπερβολές, κάτι που είναι υγεία σε μία ανοδική κίνηση, ενώ συνεχίζεται στοχευμένα το ενδιαφέρον στις καλές εταιρείες» σχολίασε ενδεικτικά η Fast Finance, εκφράζοντας την αισιοδοξία της.

Στις ευοίωνες προοπτικές της Λεωφόρου Αθηνών φαίνεται ότι συμβάλλει σημαντικά και η -μικρότερου του αναμενομένου- ύφεση για το 2020 (-8,2%), η οποία σε συνδυασμό με τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο των τραπεζών, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του χρηματιστηριακού «rebound».

Αγοραστική κόπωση στις τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος, πάντως, ο οποίος έχει στηρίξει σημαντικά την πορεία ανάκαμψης του Γενικού Δείκτη, κινήθηκε σήμερα σε «ρηχά» νερά, καθώς ενισχύθηκε μόλις κατά 0,33% και διαμορφώθηκε στις 527 μονάδες, ως απόρροια της κόπωσης του πολυήμερου ανοδικού σερί. Και πάλι, όμως, απέχει μόλις 11 μονάδες από το υψηλό έτους και το υψηλό 12μήνου (538 μονάδες).

Η δρομολογούμενη ΑΜΚ στην Τρ. Πειραιώς, όπως και τα αυριανά αποτελέσματα της Eurobank, οπωσδήποτε, αποτελούν δυο παράγοντες, οι οποίοι θα μπορούσαν να παράσχουν περαιτέρω ώθηση. Σύμφωνα με τους αναλυτές, μάλιστα, εφόσον υπάρξει κατοχύρωση των 550 μονάδων, τότε θα υπάρξει και συνέχιση του ανοδικού momentum.

Στο μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση αναμένει το «πράσινο» φως από την Ε.Ε. για την έγκριση της παράτασης του «Ηρακλή 2», μια εξέλιξη η οποία θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) κατά 33 δισ. ευρώ. Ήδη, άλλωστε, μετά το πέρας του «Ηρακλή 1», ο δείκτης NPEs θα έχει περιοριστεί στο 25% από 36% τον Σεπτέμβριο του 2020.

Από τις σημερινές τραπεζικές μεταβολές ξεχώρισε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία τερμάτισε σε υψηλό 12 μηνών, καταγράφοντας άνοδο κοντά στο 1,5%. Κατά 1,4% ενισχύθηκε και η μετοχή της Eurobank, η οποία -επίσης- παρέμεινε κοντά σε υψηλό 12μήνου. Την ίδια ώρα, η Τράπεζα Πειραιώς εμφάνισε ισχυρές απώλειες της τάξης του 4%, ενώ η Alpha Βank υποχώρησε στα επίπεδα του 0,93 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -1,35% 0,935 ευρώ
  • Attica Bank 1,17% 0,216 ευρώ
  • Eurobank 1,43% 0,6652 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 1,45% 2,374 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -3,80% 0,76 ευρώ

Στο +5% η Jumbo

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές έλεγξαν πλήρως το χρηματιστηριακό ταμπλό, χάρη στα στηρίγματα από τη μετοχή της Jumbo, η οποία τερμάτισε στο +5,1%, μετά τη σύσταση «buy» από την HSBC. Κέρδη άνω του 3% εμφάνισαν και οι μετοχές των Fourlis,, Lamda Development, Ελλάκτωρ και Τέρνα Ενεργειακή.

Από την πλευρά τους, οι μετοχές των ΟΤΕ και ΓΕΚ Τέρνα παρουσίασαν άνοδο της τάξης του 2%, ενώ Coca – Cola, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil και Mytilineos ενισχύθηκαν άνω του 1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΔΕΗ υποχώρησε κατά 0,5%, εν μέσω της εν εξελίξει έκδοσης του «βιώσιμου» ομολόγου των 500 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, 71 μετοχές κατέγραψαν άνοδο, 34 μετοχές σημείωσαν απώλειες, ενώ 22 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα επίπεδα των 56,2 δισ. ευρώ, κερδίζοντας περίπου 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News