BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Εν αναμονή νέων καταλυτών οι επενδυτές

Μικρές μεταβολές σε Γ.Δ., τράπεζες και FTSE Large Cap

Χρηματιστήριο: Εν αναμονή νέων καταλυτών οι επενδυτές

Οριακές διακυμάνσεις εμφανίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κινείται πέριξ του τεχνικού σημείου των 840 μονάδων, αναζητώντας «καύσιμα» προκειμένου να αμβλύνει την τάση για κατοχύρωση των κεκτημένων.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ανεπαισθητη άνοδο της τάξης του 0,05% και διαμορφώνεται στις 837,74 μονάδες, παραμένοντας σχεδόν αμετάβλητος σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (837,61 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε μόλις δύο μονάδες -από 837,60 έως 839,95 μονάδες- ενώ ο τζίρος των συναλλαγών κινείται σε υποτονικά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας στο πρώτο ημίωρο τα 6 εκατ. ευρώ.

Όπως καθίσταται σαφές, η ελληνική αγορά, η οποία εδώ και πέντε εβδομάδες διαθέτει θετικό πρόσημο, φαίνεται ότι χρήζει νέων καυσίμων και νέων καταλυτών, προκειμένου να συνεχίσει την ανοδική πορεία, διασπώντας αρχικά τις 840 – 850 μονάδες και μετέπειτα τις 900 μονάδες, οι οποίες αποτελούν και τον μεγάλο στόχο.

Εξάλλου, στη φαρέτρα της βρίσκονται αρκετά «όπλα», με κυριότερο όλων την προσδοκία για ισχυρή ανάκαμψη στο β’ εξάμηνο του 2021, αλλά και για μια «δυνατή» τουριστική σεζόν -σίγουρα καλύτερη από την περσινή. Αυτή την αισιοδοξία ενισχύει και η διαμόρφωση της ύφεσης του 2020 σε μονοψήφια επίπεδα (8,2%). 

Την ίδια ώρα, οι τράπεζες επιταχύνουν τις τιτλοποιήσεις των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), η κυβέρνηση προετοιμάζει θεσμικά τη διαδικασία της ΑΜΚ στην Τράπεζα Πειραιώς -με τη συμμετοχή και του ΤΧΣ- ενώ η επιτυχής έκβαση της ομολογιακής έκδοσης ύψους 500 εκατ. ευρώ από την Alpha Bank «ενθάρρυνε» τη ΔΕΗ να προχωρήσει σε αντίστοιχη έκδοση «βιώσιμου» ομολόγου. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, προεξοφλεί τη διατήρηση της ανοδικής τάσης, καθώς η Λεωφόρος Αθηνών δεν έχει ακόμη συγχρονιστεί  σε επαρκή βαθμό με την ευφορία των διεθνών αγορών. «Η υπεροπλία των αγοραστών και η επέκταση του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε όλους σχεδόν τους τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης, οδηγεί τον Γ.Δ. καθημερινά ψηλότερα». 

Τραπεζικό «διάλειμμα»

Ο τραπεζικός δείκτης, στο μεταξύ, εμφανίζεται απολύτως ευθυγραμμισμένος με την υπόλοιπη αγορά, παρουσιάζοντας οριακές μεταβολές και κινούμενος στα επίπεδα των 527 μονάδες, δηλαδή 11 μονάδες μακριά από το υψηλό των τελευταίων 12 μηνών (538 μονάδες).

Από τις τραπεζικές μεταβολές, μέχρι στιγμής, ξεχωρίζει η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία υποχωρεί κατά σχεδόν 1,5%, σε συνέχεια των χθεσινών απωλειών (σ.σ. κοντά στο -4%). Κατά περίπου 1% διολισθαίνει και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία τις τελευταίες ημέρες έχει παράσχει σημαντικά στηρίγματα στον Γ.Δ. Εθνική Τράπεζα και Eurobank, τέλος, εμφανίζουν οριακές μεταβολές. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,96% 0,927 ευρώ
  • Αttica Bank 0,23% 0,2165 ευρώ
  • Eurobank 0,03% 0,6654 ευρώ
  • ΕΤΕ -0,17% 2,37 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -1,45% 0,749 ευρώ 

Στο +2,5% η Ελλάκτωρ, στο -2% η Aegean

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλές κεφαλαιοποίησης, ο οποίος συνεχίζει πάνω από τις 2.000 μονάδες, αγοραστές και πωλητές έχουν επιδοθεί σε «μάχες» χαρακωμάτων, με αποτέλεσμα το χρηματιστηριακό ταμπλό να μοιάζει σχεδόν «μοιρασμένο».

Από τη μία πλευρά, η μετοχή της Ελλάκτωρ καταγράφει κέρδη της τάξης του 2,5%, ενώ από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Aegean υποχωρεί κατά σχεδόν 2%. Αξιοσημείωτες μεταβολές παρατηρούνται και σε ΑΔΜΗΕ – Sarantis – Motor Oil, οι μετοχές των οποίων ενισχύονται πέριξ του 1,5%. 

Συνολικά, έως αυτή την στιγμή (11.00), 32 μετοχές παρουσιάζουν κέρδη, 19 μετοχές σημειώνουν απώλειες, ενώ 10 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς υποχωρεί ελαφρώς και διαμορφώνεται στα 56,1 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News