BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: «Πλώρη» για τις 840 μονάδες με την Jumbo στο +3,8%

Κέρδη άνω του 3% για Fourlis, Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή

Χρηματιστήριο: «Πλώρη» για τις 840 μονάδες με την Jumbo στο +3,8%

Σταθερά σε θετικό έδαφος συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο -αφού πρώτα διέσπασε τις αντιστάσεις των 830 μονάδων- έχει βάλει «πλώρη» για το ψυχολογικό όριο των 840 μονάδων. Μεγάλος «πρωταγωνιστής» της ημέρας είναι ο FTSE Large Cap, ο οποίος ξεπερνάει τις 2.000 μονάδες, κινούμενος στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 μηνών.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν το μέσο της σημερινής συνεδρίασης (13.50), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει σημαντική άνοδο της τάξης του 1,22% και ενισχύεται στις 837,16 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 10 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (827,06 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε εννέα μονάδες -από 828,73 έως 837,17 μονάδες- ενώ ο τζίρος των συναλλαγών κινείται σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 30 εκατ. ευρώ μέσα στις πρώτες 3,5 ώρες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η υπέρβαση του τεχνικού σημείου των 840 μονάδων συνιστά το τελευταίο «οχυρό» αντιστάσεων πριν τον δρόμο για τις 900 μονάδες και τα προ-πανδημίας επίπεδα, απαλείφοντας οριστικά τις ζημιές της υγειονομικής κρίσης.

Εξάλλου, η ελληνική αγορά εδώ και αρκετές ημέρες έχει «περάσει» σε θετικό έδαφος, με τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη να βρίσκεται στο +2% από τις αρχές του 2021 και να κινείται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 μηνών.

«Το θετικό είναι ότι δεν βλέπουμε πουθενά υπερβολές, κάτι που είναι υγεία σε μία ανοδική κίνηση, ενώ συνεχίζεται στοχευμένα το ενδιαφέρον στις καλές εταιρείες» σχολιάζει ενδεικτικά η Fast Finance, εκφράζοντας την αισιοδοξία της. Κι αυτό, μάλιστα, κόντρα στο διεθνές κλίμα, το οποίο παραμένει ευμετάβλητο, ως απόρροια των αναταράξεων από την πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ.

Η μικρότερου του αναμενομένου ύφεση για το 2020 (-8,2%) φαίνεται ότι συμβάλει σημαντικά σ’ αυτό, καθώς καθιστά ευνοϊκότερες τις προοπτικές για την ανάκαμψη του 2021, η οποία σε συνδυασμό με τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο των τραπεζών, εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν τους βασικούς πυλώνες του χρηματιστηριακού «rebound».

«Στοίχημα» οι 550 μονάδες για τις τράπεζες

Κρίσιμης σημασίας για τη μετέπειτα πορεία του Γ.Δ. είναι ο κλάδος των τραπεζών, ο οποίος έχει ήδη εξαλείψει τις απώλειες του 2021, κινούμενος προς το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 μηνών (538 μονάδες). Σύμφωνα με τους αναλυτές, μάλιστα, αν υπάρξει κατοχύρωση των 550 μονάδων, τότε θα υπάρξει και συνέχιση του ανοδικού momentum.

Στο μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση αναμένει το «πράσινο» φως από την Ε.Ε. για την έγκριση της παράτασης του «Ηρακλή 2», μια εξέλιξη η οποία θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) κατά 33 δισ. ευρώ. Ήδη, άλλωστε, μετά το πέρας του «Ηρακλή 1», ο δείκτης NPEs θα έχει περιοριστεί στο 25% από 36% τον Σεπτέμβριο του 2020.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά σχεδόν 1% και διαμορφώνεται στις 530 μονάδες, απέχοντας μόλις οκτώ μονάδες από το υψηλό έτους και το υψηλό 12μήνου. Η δρομολογούμενη ΑΜΚ στην Τρ. Πειραιώς, όπως και τα αυριανά αποτελέσματα της Eurobank, οπωσδήποτε, αποτελούν δυο παράγοντες, οι οποίοι θα μπορούσαν να παράσχουν περαιτέρω ώθηση. 

Από τις τραπεζικές μεταβολές, μέχρι στιγμής, ξεχωρίζει η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία βρίσκεται σε υψηλό 12 μηνών, καταγράφοντας άνοδο άνω του 1%. Κατά 1% ενισχύεται και η μετοχή της Eurobank, η οποία -επίσης- παραμένει κοντά σε υψηλό 12μήνου. Την ίδια ώρα, η Τράπεζα Πειραιώς εμφανίζει οριακά κέρδη, ενώ η Alpha Βank υποχωρεί αναπαίσθητα στα επίπεδα του 0,94 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,23% 0,9456 ευρώ
  • Attica Bank 2,34% 0,2185 ευρώ
  • Eurobank 0,95% 0,662 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 1,11% 2,366 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς 0,38% 0,793 ευρώ

Στο +3,8% η Jumbo

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος σήμερα «διασπά» τις 2.000 μονάδες, οι αγοραστές δείχνουν να ελέγχουν πλήρως το χρηματιστηριακό ταμπλό, χάρη στα στηρίγματα από τη μετοχή της Jumbo, η οποία βρίσκεται στο +3,8%, μετά τη σύσταση «buy» από την HSBC. Κέρδη άνω του 3% εμφανίζουν και οι μετοχές των Fourlis, Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή.

Από την πλευρά τους, οι μετοχές των Lamda Development και ΓΕΚ Τέρνα παρουσιάζουν άνοδο της τάξης του 2,5%, ενώ ΟΤΕ, Coca – Cola, ΔΕΗ (σ.σ. σε εξέλιξη η έκδοση του «βιώσιμου» ομολόγου των 500 εκατ. ευρώ) και Σαράντης ενισχύονται άνω του 1%. Στον αντίποδα, η Aegean υποχωρεί κατά 1,8%, η Viohalco κατά 1% και η ΕΥΔΑΠ κατά 0,9%.

Συνολικά, έως αυτή την στιγμή (13.50), 57 μετοχές καταγράφουν άνοδο, 41 μετοχές σημειώνουν απώλειες, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα επίπεδα των 56,2 δισ. ευρώ, κερδίζοντας περίπου 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News