Business & Finance Πέμπτη 11/03/2021, 16:32
BUSINESS & FINANCE

Με ώθηση από την ΕΚΤ: Αρνητική απόδοση στο ελληνικό 5ετές

Με ώθηση από την ΕΚΤ: Αρνητική απόδοση στο ελληνικό 5ετές

Άμεσο είναι το «αποτύπωμα» των διαβεβαιώσεων της Κριστίν Λαγκάρντ για επιτάχυνση του ρυθμού αγοράς κρατικών ομολόγων, με τις ελληνικές αποδόσεις να υποχωρούν κάτω του ψυχολογικού σημείου του 0,8%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 17 Φεβρουαρίου.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δεσμεύτηκε πριν από λίγο για την αύξηση των μηνιαίων αγορών κρατικών ομολόγων, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει «σκέψη» απόσυρσης των υπερχαλαρών νομισματικών μέτρων.

Οι δηλώσεις αυτές, όπως ήταν εύλογο, καθησύχασαν τους επενδυτές, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων να καταγράφουν σημαντική υποχώρηση, μειώνοντας αισθητά το ευρωπαϊκό κόστος δανεισμού.

Η εν λόγω τάση επηρέασε άμεσα και την Ελλάδα, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να διολισθαίνει κατά 6,7 μονάδες βάσης και να διαμορφώνεται στο 0,776%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων.

Αντίστοιχη αποκλιμάκωση καταγράφεται και στην απόδοση του 5ετούς ομολόγου, το οποίο υποχωρεί σε αρνητικά επίπεδα, και συγκεκριμένα στο -0,014%, καταγράφοντας μείωση κατά 8,4 μονάδες βάσης. Σε αρνητικό έδαφος βρίσκονται και οι αποδόσεις των 2ετών ομολόγων. 

Την ίδια ώρα, τα 10ετή spreads, δηλαδή η απόκλιση έναντι της απόδοσης του γερμανικού 10ετούς ομολόγου, καθορίζεται στις 111 μονάδες βάσης, σχεδόν στα ίδια επίπεδα με χθες.

Πέραν της Ελλάδας, σημαντική αποκλιμάκωση παρατηρείται στα περισσότερα ομόλογα της Ευρωζώνης. Ενδεικτικά:

  • Βέλγιο: Πτώση 3,9 μ.β. στο -0,039%
  • Κύπρος: Πτώση 7 μ.β. στο 0,354%
  • Γαλλία: Πτώση 4,3 μ.β. στο -0,104%
  • Γερμανία: Πτώση 3 μ.β. στο -0,338%
  • Ιρλανδία: Πτώση 5,5 μ.β. στο -0,005%
  • Ιταλία: Πτώση 8,3 μ.β. στο 0,597%
  • Ισπανία: Πτώση 6,8% μ.β. στο 0,295%
  • Πορτογαλία: Πτώση 6,6 μ.β. στο 0,182%
  • Ολλανδία: Πτώση 3,2 μ.β. στο -0,282%

Υπενθυμίζεται ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, το προηγούμενο διάστημα, είχαν εκτιναχθεί σε υψηλό τουλάχιστον 12 μηνών, καθώς οι αναλυτές φοβούνταν μια πρόωρη άρση των νομισματικών μέτρων στήριξης, ως απόρροια της εκτίμησης για ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας.

Οι σημερινές διαβεβαιώσεις της ΕΚΤ, ωστόσο, φαίνεται ότι προσφέρουν μια ισχυρή διαβεβαίωση, προκαλώντας ανακούφιση σε επενδυτές και αναλυτές, κάτι το οποίο ήδη αντικατοπτρίζει -όπως φαίνεται κι από τα παραπάνω- στις διεθνείς αγορές.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News