Business & Finance Τρίτη 9/03/2021, 13:28
BUSINESS & FINANCE

Κάτω του 0,9% η απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων

Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των αποδόσεων

Κάτω του 0,9% η απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων

Περαιτέρω αποκλιμάκωση εμφανίζουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, χάρη και στη βελτίωση της «εικόνας» στις αμερικανικές αποδόσεις, οι οποίες έχουν σταθεροποιηθεί πέριξ του 1,5%.

Πιο συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχωρεί κατά 5 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται κάτω του 0,9% -και συγκεκριμένα στο 0,899%- για πρώτη φορά από τις 23 Φεβρουαρίου.

Αντιστοιχη βελτίωση παρατηρείται και στην απόδοση του 5ετούς ομολόγου, η οποία καταγράφει μείωση 4 μονάδων βάσης, με αποτέλεσμα να περιορίζεται στο 0,132%.

Τα spreads δε, (σ.σ. απόκλιση σε σχέση με την απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων) κυμαίνονται στις 122 μονάδες βάσης.

H αποκλιμάκωση των πιέσεων στα αμερικανικά ομόλογα έχει παράσχει σημαντικά στηρίγματα σ’ όλη την Ευρώπη, η οποία «βλέπει» το κόστος δανεισμού επιτέλους να βαίνει μειούμενο.

Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας υποχωρεί κατά 5,3 μ.β. στο -0,332%, ενώ της Γαλλίας καταγράφει μείωση κατά 5,7 μ.β. στο -0,094%. Στην Ιταλία, η πτώση διαμορφώνεται σε 8,2 μ.β. (0,673%) και στην Ισπανία σε 6,6 μ.β. (0,337%).

Υπενθυμίζεται ότι η προσδοκία για ισχυρή ανάκαμψη της παγκόσμια οικονομίας έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους επενδυτές, οι οποίοι φοβούνται το ενδεχόμενο πρόωρης απόσυρσης των μέτρων νομισματικής στήριξης των κεντρικών τραπεζών.

Άλλωστε, τα τελευταία είχαν καταφέρει να διατηρήσουν το κόστος δανεισμού των κρατών σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, με αποτέλεσμα αρκετές χώρες να δανείζονται ακόμη και με αρνητικά επιτόκια, «συντηρώντας» τις επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές.

Υπό αυτό το πρίσμα, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την προσεχή Πέμπτη, όταν η Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις προσθέσεις της για το μέλλον των υπερ-χαλαρών νομισματικών μέτρων στις χώρες της Ευρωζώνης.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές, η βελτίωση του κρατικού ομολόγου αποδίδεται -μεταξύ άλλων- και στην ύφεση του 2020, η οποία αποδείχθηκε χαμηλότερη του αναμενόμενου (8,2%), γεγονός άκρως ενθαρρυντικό για τις «αντοχές» της ελληνικής οικονομίας.

Στο θετικό κλίμα συμβάλλουν και οι προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών να «κεφαλαιοποιήσουν» την δρομολογούμενη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, με την Alpha Bank να αντλεί προσφάτως 500 εκατ. ευρώ, με απόδοση 5,5%, παρά τις αντίξοες συνθήκες στις αγορές.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News