Business & Finance Πέμπτη 11/03/2021, 15:59
BUSINESS & FINANCE

Λαγκάρντ: Νωρίς για άρση των μέτρων – Επιταχύνουμε τις αγορές ομολόγων

Λαγκάρντ: Νωρίς για άρση των μέτρων – Επιταχύνουμε τις αγορές ομολόγων

Κάθε σενάριο πρόωρης απόσυρσης των μέτρων νομισματικής στήριξης απέκλεισε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία παράλληλα προανήγγειλε την επιτάχυνση των μηνιαίων ρυθμών αγοράς κρατικών ομολόγων.

Πιο συγκεκριμένα, η Γαλλίδα οικονομολόγος προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη άνοδος των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα θα οδηγήσει σε σύσφιγξη των συνθηκών χρηματοδότησης (σ.σ. αύξηση του κόστους δανεισμού) των ευρωπαϊκών οικονομιών, κάτι το οποίο δύναται να επηρεάσει αρνητικά την πορεία ανάκαμψης.

Στο πλαίσιο αυτό, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει «σκέψη» πρόωρης ή άμεσης άρσης των νομισματικών μέτρων, τα οποία έχουν οδηγήσει το κόστος δανεισμού σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, ενώ διαβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ θα πράξει οτιδήποτε χρειαστεί, προκειμένου να αποφευχθεί η σύσφιγξη.

Υπενθυμίζεται ότι λίγο νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει στο 1,85 τρισ. ευρώ τις συνολικές αγορές κρατικών ομολόγων (έως τον Μάρτιο του 2022), στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε η επιτάχυνση των μηνιαίων αγορών , οι οποίες τους πρώτους μήνες του 2021 είχαν περιοριστεί κάτω του αρχικού στόχου των 18 δισ. ευρώ ανά εβδομάδα, προκαλώντας μπαράζ αυξήσεων στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, ωστόσο, απέφυγε να κάνει αναφορά σε συγκεκριμένο ποσό αύξησης, διευκρινίζοντας ότι το ακριβές μέγεθος των μηνιαίων αγορών θα εξεταστεί από το εκτελεστικό συμβούλιο.

Παραμένουν οι προκλήσεις

Εξάλλου, όπως έσπευσε να προειδοποιήσει η Λαγκάρντ, οι βραχυπρόθεσμες προκλήσεις παραμένουν στην οικονομία της Ευρωζώνης, αν και είναι πλέον πιο ισορροπημένες σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

«Το πραγματικό ΑΕΠ είναι πιθανό να παραμείνει σε ύφεση στο α’ τρίμηνο» εκτίμησε, χαρακτηριστικά, παραπέμποντας στα αδύναμα μακροοικονομικά μεγέθη της Ευρωζώνης, καθώς και στη διατήρηση των περιοριστικών μέτρων.

Και συνέχισε: «Οι οικονομικές εξελίξεις εξακολουθούν να είναι άνισες ανάμεσα σε χώρες και τομείς της οικονομίας, με τον κλάδο των υπηρεσιών να επηρεάζεται δυσμενέστερα από τους περιορισμούς σε σχέση με τον κλάδο της βιομηχανίας, ο οποίος ανακάμπτει ταχύτερα».

Προσδοκίες για rebound

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πρόοδος των εμβολιασμών, σε συνδυασμό με τα υποστηρικτικά δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα, θα βελτιώσουν τον ρυθμό ανάκαμψης της Ευρωζώνης.

«Οι εμβολιασμοί, σε συνδυασμό με την σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, καλλιεργούν τις προσοκίες για ισχυρό rebound της οικονομίας κατά τη διάρκεια του 2021».

Οι νέοι στόχοι για ανάπτυξη – πληθωρισμό

Στο σημείο αυτό, η Λαγκάρντ γνωστοποίησε ότι η ΕΚΤ προχώρησε στην αναθεώρηση των προβλέψεων για την οικονομία της Ευρωζώνης:

  • Ανάπτυξη 4% το 2021 (3,9% η προηγούμενη πρόβλεψη)
  • Ανάπτυξη 4,1% το 2022 (4,2% η προηγούμενη πρόβλεψη)
  • Ανάπτυξη 2,1% το 2023 (2,1% η προηγούμενη πρόβλεψη)

Αλλαγές επήλθαν και στις εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού:

  • Πληθωρισμός 1,5% το 2021% (1% η προηγούμενη πρόβλεψη)
  • Πληθωρισμός 1,2% το 2022 (1,1% η προηγούμενη πρόβλεψη)
  • Πληθωρισμός 1,4% το 2023 (1,4% η προηγούμενη πρόβλεψη)

Λαγκάρντ: Νωρίς για άρση των μέτρων – Επιταχύνουμε τις αγορές ομολόγων-1

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News