Business & Finance Δευτέρα 8/03/2021, 17:51
BUSINESS & FINANCE

Σταθερά εκτός στόχου οι αγορές ομολόγων της ΕΚΤ

Σταθερά εκτός στόχου οι αγορές ομολόγων της ΕΚΤ

Σταθερά κάτω του στόχου των 18 δισ. ευρώ παρέμειναν οι εβδομαδιαίες αγορές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (PEPP), το οποίο αποσκοπεί στην άμβλυνση των συνεπειών της πανδημίας.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, η Φρανκφούρτη προχώρησε σε αγορές κρατικών ομολόγων, αξίας 11,9 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα (12 δισ. ευρώ).

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι υποτονικές αγορές οφείλονται στο γεγονός ότι τις τελευταίες πέντε ημέρες έληξαν κρατικά ομόλογα, συνολικής αξίας 30 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο επηρέασε τη δυναμική των εβδομαδιαίων αγορών της ΕΚΤ.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, η σταθερή αποτυχία επίτευξης του στόχου των 18 δισ. ευρώ «συντηρεί» τις ανησυχίες των επενδυτών για πρόωρη ή ταχύτερη άρση των διευκολυντικών μέτρων -ένας φόβος, ο οποίος έχει προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων.

Από την πλευρά τους, οι ιθύνοντες της κεντρικής τράπεζας έχουν επανειλημμένως διαμηνύσει ότι η προσδοκία για ισχυρή ανάκαμψη από την πανδημική ύφεση δεν πρόκειται να συνεπάγεται την πρόωρη απόσυρση των νομισματικών μέτρων.

Χάρη σ’ αυτά, εξάλλου, οι εθνικές κυβερνήσεις κατάφεραν σε μεγάλο ποσοστό να χρηματοδοτήσουν τις δημοσιονομικές επεκτατικές πολιτικές και να αμβλύνουν τις συνέπειες της πανδημίας στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Την προσεχή Πέμπτη, πάντως, θα συνεδριάσει η νομισματική επιτροπή της ΕΚΤ, ενώ θα ακολουθεί και η καθιερωμένη συνέντευξη της Κριστίν Λαγκάρντ, από την οποία οι επενδυτές προσδοκούν διαβεβαιώσεις για τη διατήρηση των υπερ-χαλαρών νομισματικών μέτρων.

Σήμερα, σε κάθε περίπτωση, οι αποδόσεις των 10ετών ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων εμφάνισαν μικτά πρόσημα, καθώς από τη μία πλευρά οι γερμανικές και οι γαλλικές ενισχύθηκαν στο -0,284% και στο -0,042% αντίστοιχα, ενώ οι ιταλικές και οι ισπανικές υποχώρησαν στο 0,738% και στο 0,388% αντίστοιχα.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News