Business & Finance Τετάρτη 3/02/2021, 15:04
BUSINESS & FINANCE

Ράλι δια χειρός Ντράγκι σε ελληνικά ομόλογα και spreads

Στις 110 μ.β. τα ελληνικά spreads

Ράλι δια χειρός Ντράγκι σε ελληνικά ομόλογα και spreads

Σημαντική αποκλιμάκωση εμφανίζουν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, εξέλιξη η οποία αποδίδεται στην ευρύτερη βελτίωση του κλίματος εν μέσω της προοπτικής επίλυσης της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία.

Ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, έλαβε πριν από λίγο εντολή σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, γεγονός το οποίο παρέχει σημαντική ανακούφιση στις διεθνείς αγορές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας διολισθαίνει κατά 7,3 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 0,581%, πολύ κοντά στο ιστορικό χαμηλό του 0,50%. Μάλιστα, λίγο νωρίτερα έφθασε έως και το 0,55%.

Ράλι δια χειρός Ντράγκι σε ελληνικά ομόλογα και spreads-1

Σ’ αυτό το πλαίσιο, αξιοσημείωτη βελτίωση παρατηρείται και στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να καταγράφει μείωση σχεδόν 5 μονάδων βάσεων, διολισθαίνοντας στο 0,63%, ενώ ενδοσυνεδριακά υποχώρησε έως το 0,62%.

Ράλι δια χειρός Ντράγκι σε ελληνικά ομόλογα και spreads-2

Αντίστοιχη βελτίωση σημειώνεται και στα 10ετή spreads, δηλαδή στη διαφορά μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού κρατικού ομολόγου, τα οποία διαμορφώνονται στις 110 μονάδες βάσης. Της δε, Ιταλίας, τα 10ετή spreads διολισθαίνουν αυτή την στιγμή στις 105 μονάδες βάσης.

Σήμερα, στο μεταξύ, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) κατάφερε να αντλήσει 812,5 εκατ. ευρώ, με την απόδοση να διατηρείται στο χαμηλό του -0,32% και τον δείκτη κάλυψης στη 1,71 φορά. Συνολικά υποβλήθηκαν μη ανταγωνιστικές προσφορές, ύψους 187,5 εκατ. ευρώ.

Ενθουσιασμός για τη λύση Ντράγκι

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Μάριο Ντράγκι είναι το κατάλληλο πρόσωπο, προκειμένου να επαναφέρει την ηρεμία και την ομαλότητα στη γειτονική χώρα, η οποία είναι επιρρεπής, όπως αποδεικνύει η ιστορία, στις πολιτικές κρίσεις και στις εναλλαγές πρωθυπουργών.

«Είναι πραγματικά μια σημαντική προσωπικότητα για τις αγορές» παραδέχεται ο Ιμόγκεν Μπάτσρα, αναλυτής της NatWest, εκφράζοντας την απόλυτη ικανοποίηση των αγορών για τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών. «Ξέρουμε ότι είναι φιλοευρωπαίος και υπέρ του ευρωπαϊκού project, κάτι το οποίο συνεκτιμούν και οι αγορές».

Κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους του 2012, ο Μάριο Ντράγκι από το «τιμόν» της ΕΚΤ υλοποίησε την περίφημη στρατηγική του «ό,τι χρειαστεί» για να παραμείνει ενωμένη η ζώνη του ευρώ. 

Το 2019 δε, όταν παραχώρησε τη θέση του στην νυν επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, ο Ιταλός τραπεζίτης είχε καταφέρει να εστιάσει στην ανάγκη δημοσιονομικής τόνωσης των χωρών της Ευρωζώνης, προκειμένου η Γηραιά Ήπειρος να ξεπεράσει τον σκόπελο της αναιμικής ανάπτυξης.

«Αποτελεί μεγάλη ψήφος εμπιστοσύνης για τους ξένους επενδυτές, καθώς ο Ντράγκι είναι γνωστός και χαίρει άκρας εκτίμησης» σημειώνει με νόημα ο Πίτερ Τσάτγουελ, επικεφαλής αναλυτής της Mizuho.

«Η κυβέρνηση Ντράγκι θα ενισχύσει την αξιοπιστία της Ιταλίας για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης, ενώ θα επιφέρει σύμπνοια ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις» σπεύδει να προσθέσει, από την πλευρά της, η Bank of America.

Σε χαμηλό 2 μηνών το ευρώ

Στο θετικό κλίμα των κρατικών ομολόγων συμβάλλουν και οι διαρκείς δεσμεύσεις της ΕΚΤ για διατήρηση των έκτακτων διευκολυντικών μέτρων για όσο χρειαστεί, προκειμένου να αντιμετωπιστεί τόσο η πανδημική κρίση όσο και ο ασθενικός πληθωρισμός.

Από την άλλη πλευρά, πάντως, η αξία του ευρώ υποχωρεί σε χαμηλό δύο μηνών και συγκεκριμένα στο 1,2017 δολάριο, κάτι το οποίο αποδίδεται στο κλίμα εμπιστοσύνης που διαμορφώνεται γύρω από την αμερικανική οικονομία, ως απόρροια και του νέου πακέτου δημοσιονομικής τόνωσης της προεδρίας Μπάιντεν.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News