Business & Finance Τετάρτη 3/03/2021, 17:57
BUSINESS & FINANCE

Βάιντμαν: Η ΕΚΤ πρέπει να αντιδράσει στην αύξηση του κόστους δανεισμού

Βάιντμαν: Η ΕΚΤ πρέπει να αντιδράσει στην αύξηση του κόστους δανεισμού

«Πρέπει να αντιδράσουμε σε αυτό», είπε στο CNBC ο Γενς Βάιντμαν, διοικητής της Bundesbank, αναφερόμενος στην τελευταία αύξηση των αποδόσεων των ευρωπαϊκών ομολόγων.

«Το (έκτακτο πρόγραμμα αγοράς τίτλων για την πανδημία) PEPP παρέχει ευελιξία και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ευελιξία για να αντιδράσουμε σε μία τέτοια κατάσταση», τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα PEPP (στο οποίο συμμετέχουν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, σε αντίθεση με το κανονικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) ανακοινώθηκε το Μάρτιο του 2020 και έκτοτε έχει επεκταθεί, τόσο σε διάρκεια όσο και σε ύψος. Σήμερα ανέρχεται στα 1,85 τρισ. ευρώ και προορίζεται να διαρκέσει έως το Μάρτιο του 2022.

Όμως, τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ μειώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, με την κεντρική τράπεζα να αποδίδει τη μείωση στις αυξημένες αποπληρωμές ομολόγων που έληγαν.

Όταν ερωτήθηκε εάν η ΕΚΤ θα πρέπει να επιταχύνει και πάλι τις αγορές για να αντιμετωπίσει την αύξηση του κόστους δανεισμού, ο Βάιντμαν απάντησε: «Φυσικά, αυτό είναι ένα στοιχείο που βρίσκεται στο τραπέζι, να χρησιμοποιήσουμε την ευελιξία που έχουμε στην εφαρμογή του PEPP».

Πάντως, συνεπής με την πάγια θέση του, δεν παρέλειψε να επισημάνει τους κινδύνους των εκτεταμένων προγραμμάτων αγοράς κρατικών ομολόγων.

«Τέτοιες αγορές συνεπάγονται κινδύνους, ειδικά καθώς μπορούν να θολώσουν τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη νομισματική και τη δημοσιονομική πολιτική», είπε, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να αναλύσουμε την βαθύτερη αιτία και να δούμε πώς επηρεάζεται ο τελικός μας στόχος, που είναι η σταθερότητα των τιμών».

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News