Business & Finance Παρασκευή 22/01/2021, 20:31
BUSINESS & FINANCE

Γιατί οι επενδυτές «δυσφορούν» με τη Λαγκάρντ

Αυξήθηκαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων

Γιατί οι επενδυτές «δυσφορούν» με τη Λαγκάρντ

Ούτε λεπτό δεν έχασαν οι επενδυτές, προκειμένου να δείξουν πόσο πολύ χρειάζονται την στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αντιδρώντας στη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ περί πιθανής μη χρήσης και του 1,85 τρισ. ευρώ του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP).

Χθες, ειδικότερα, η επικεφαλής της ΕΚΤ υποστήριξε ότι ενδεχομένως να μην γίνει χρήση όλων των διαθέσιμων χρημάτων, εξηγώντας ότι ορισμένα χρήματα θα μπορούσαν να μην διατεθούν, σε περίπτωση βελτίωσης των τρεχουσών συνθηκών.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι επενδυτές έσπευσαν να δείξουν τη δυσφορία τους, κάτι το οποίο αποτυπώθηκε στην αγορά των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων και ιδίως, των ιταλικών ομολόγων, τα οποία σημείωσαν τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση από τον περασμένο Απρίλιο.

Έτσι, την ώρα που η Λαγκάρντ δήλωνε ότι ορισμένα χρήματα του προγράμματος PEPP ενδεχομένως να μείνουν αδιάθετα, οι επενδυτές έτρεξαν να «τεστάρουν» τις αντοχές της ΕΚΤ, στοχοποιώντας κατά κύριο λόγο τις ευάλωτες αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων.

Εξάλλου, η Ιταλία βρίσκεται εν μέσω ακόμη μίας πολιτικής κρίσης, με τον Τζουζέπε Κόντε να αναζητάει λύσεις, προκειμένου να αποφύγει την κατάρρευση της κυβέρνησης και τη φυγή του ίδιου από τον πρωθυπουργικό θώκο, αφήνοντας ανοιχτό και το ενδεχόμενο των εκλογών.

Δεν είναι τυχαίο ότι η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου εμφάνισε σωρευτική άνοδο 12 μονάδων βάσης κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ημερών, σημειώνοντας τη χειρότερη επιδείνωση από το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Γιατί οι επενδυτές «δυσφορούν» με τη Λαγκάρντ-1

Πάντως, η επίμαχη δήλωση της επικεφαλής της ΕΚΤ, η οποία για ορισμένους σηματοδοτεί την επιβράδυνση των αγορών ομολόγων, ενδέχεται στην ουσία να συνεπάγεται το ακριβώς αντίθετο. Δηλαδή την επιτάχυνση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

«Κατά ειρωνικό τρόπο, η έμφαση στην προοπτική μη χρήσης όλων των χρημάτων ενδεχομένως να οδηγήσει στην αγορά περισσότερων ομολόγων. Τέτοιες κινήσεις (αύξηση των ιταλικών αποδόσεων) είναι ενδεχομένως το “κλειδί”, προκειμένου η ΕΚΤ να μην μειώσει τις αγορές» εξηγεί η Commerzbank.

Αύξηση στις αποδόσεις, πέραν του ιταλικού, «είδε» και το ελληνικό ομόλογο, το οποίο σκαρφάλωσε σήμερα στα επίπεδα του 0,70% έναντι 0,63% την Πέμπτη. Μάλιστα, ενδοσυνεδριακά άγγιξε και το 0,73%. Τα 10ετή spreads δε, διαμορφώθηκαν στις 120 μονάδες βάσης.

Γιατί οι επενδυτές «δυσφορούν» με τη Λαγκάρντ-2

Όλα αυτά, στο μεταξύ, λαμβάνουν χώρα ενώ πυκνώνουν τα «σύννεφα» πάνω από την ευρωπαϊκή οικονομία, με τα μακροοικονομικά μεγέθη να προαναγγέλλουν διατήρηση των οικονομικών προκλήσεων και στο α’ τρίμηνο, εν μέσω τόσο του αργού ρυθμού εμβολιασμού όσο και της επαναφοράς των περιοριστικών μέτρων. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο σύνθετος δείκτης PMI (υπηρεσιών και μεταποίησης) της Markit υποχώρησε τον Ιανουάριο του 2021 στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών, παραμένοντας κάτω από τις 50 μονάδες, κάτι το οποίο υποδηλώνει τη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News