BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Πώς χάθηκαν 1,2 δισ. ευρώ σε μία ημέρα

Ευρείες πιέσεις στον Γενικό Δείκτη

Χρηματιστήριο: Πώς χάθηκαν 1,2 δισ. ευρώ σε μία ημέρα

Πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ έχασε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παραδόθηκε πλήρως στους πωλητές, με τις ρευστοποιήσεις να εκτείνονται σ’ όλο το πλάτος του ελληνικού ταμπλό, και ιδίως στους κλάδους των τραπεζών και των ταξιδιών (απώλειες άνω του 3,5%).

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης εμφάνισε εκτεταμένες απώλειες της τάξης του 2,23% και διαμορφώθηκε στις 778,98 μονάδες, χάνοντας πάνω από 17 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (796,77 μονάδες), καθώς «έσπασαν» και οι αντιστάσεις των 780 μονάδων.

Το τόξο των ενδοσυνεδριακών διακυμάνσεων ανήλθε σε 18 μονάδες, από τις 774 μονάδες έως τις 792 μονάδες, με τον τζίρο των συναλλαγών να ξεπερνάει -έστω και οριακά- τα επίπεδα των τελευταίων ημερών και να καθορίζεται κοντά στα 70 εκατομμύρια ευρώ.

Το αρνητικό κλίμα, εν πολλοίς, συνιστά απόρροια της δυσμενούς εικόνας των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, τα οποία διολισθαίνουν πέριξ του 1%, λόγω των ανησυχιών για την πορεία της οικονομίας στο α’ τρίμηνο του 2021. Καθοδικά κινούνται και οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, διορθώνοντας από τα ιστορικά υψηλά της Πέμπτης.

Όλα αυτά κατέστησαν απολύτως λογική και επόμενη την άσκηση πιέσεων στη Λεωφόρο Αθηνών, η οποία ωστόσο δεν κατάφερε να βρει τα αναγκαία στηρίγματα, με αποτέλεσμα η πτώση να προσλάβει ευρείες διαστάσεις.

Νευρικότητα δε, εκδηλώθηκε κι από την αναμονή των επενδυτών για την πρώτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, ο οποίος το βράδυ θα ανακοινώσει την ετυμηγορία του για το ελληνικό αξιόχρεο -με τις πιθανότητες μιας αναβάθμισης να μην είναι πάρα πολλές. 

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, παρά το σημερινό πισωγύρισμα, οι επενδυτές παραμένουν μακροπρόθεσμα «bullish» για το Χρηματιστήριο Αθηνών, προσδοκώντας βελτίωση του κλίματος από το β’ και κυρίως, από το γ’ τρίμηνο του έτους.

Στο -3,7% οι τράπεζες

Στην «προμετωπίδα» των ρευστοποιήσεων τέθηκε ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος διολίσθησε κάτω από τις 480 μονάδες (478 μονάδες), χάνοντας περίπου 3,7% σε σχέση με την Πέμπτη. Οι πωλήσεις εκδηλώθηκαν σ’ όλες τις τραπεζικές μετοχές, με την Εθνική Τράπεζα να διορθώνει κατά -4,6% μετά το ανοδικό σερί των τελευταίων ημερών.

Ομοίως, η μετοχή της Alpha Bank υποχώρησε στο επίπεδο του 0,83 ευρώ, ενώ στο 1,01 ευρώ και το -3% έκλεισε η μετοχή της Τρ. Πειραιώς. Ελαφρώς καλύτερη ήταν η «εικόνα» για τις μετοχές των Eurobank και Attica Bank. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -5,25% 0,831 ευρώ
  • Attica Bank -2,62% 0,223 ευρώ
  • Eurobank -1,91% 0,585 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -4,65% 2,069 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -3,10% 1,017 ευρώ

Στο -5% η Αegean

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές διατήρησαν τον πλήρη έλεγχο καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, με τις ρευστοποιήσεις να εκτείνονται σ’ όλο το πλάτος του χρηματιστηριακού ταμπλό.

Η μετοχή της Aegean συγκέντρωσε τους περισσότερους πωλητές, με την κάμψη να διαμορφώνεται στο 5,24%. Απώλειες άνω του 2% εμφάνισαν και οι μετοχές των Jumbo, Lamda Development, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, Mytilineos, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Από την πλευρά τους, οι μετοχές των ΟΠΑΠ και Motor Oil έκλεισαν με πτώση της τάξης του 4% και του 3%, αντίστοιχα. Στον αντίποδα, η ΓΕΚ Τέρνα κατάφερε να διατηρήσει τα ήπια κέρδη, ενισχυόμενη κατά 0,3% και τα 7,22 ευρώ.

Συνολικά, 28 μετοχές παρουσίασαν κέρδη, 89 μετοχές σημείωσαν πτώση, ενώ εννέα μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κατήλθε στα 52,5 δισ. ευρώ, «χάνοντας» περίπου 1,2 δισ. ευρώ μέσα σε μία ημέρα.

Οι μεγαλύτερες μεταβολές ανά τζίρο

  • Alpha Bank -5,25% 8,5 εκατ. ευρώ
  • ΟΠΑΠ -4,02% 8,3 εκατ. ευρώ
  • Jumbo -2,27% 8 εκατ. ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα  -4,65% 7,7 εκατ. ευρώ
  • ΟΤΕ -2,02% 4 εκατ. ευρώ

Οι μεγαλύτερες μεταβολές ανά όγκο

  • Alpha Bank -5,25% 10,1 εκατ. τεμάχια
  • Eurobank -1,91% 5,8 εκατ. τεμάχια
  • Εθνική Τράπεζα  -4,65% 3,7 εκατ. τεμάχια
  • Τρ. Πειραιώς  -3,1% 2,9 εκατ. τεμάχια
  • ΜΙΓ -2,2% 2,2 εκατ. τεμάχια

Εν αναμονή τoυ Fitch

H ελληνική αγορά ολοκλήρωσε μία εβδομάδα, η οποία εφόσον δεν μεσολαβούσε η σημερινή συνεδρίαση, θα παρουσιάζει πολύ μικρές μεταβολές, κινούμενη πέριξ του τεχνικού σημείου των 800 μονάδων. Ως εκ τούτου, αναζητείται ένα δυναμικός καταλύτης, ο οποίος αρχικά θα επαναφέρει τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη αρχικά στις 800 μονάδες και μετέπειτα θα θέσει τις βάσεις για το ξεκλείδωμα των 820 και των 850 μονάδων.

Απόψε ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναμένεται να δημοσιεύσει το πρώτο report για την ελληνική αξιολόγηση. Οπωσδήποτε, μια αναβάθμιση του δημόσιου αξιόχρεου δύναται να αποτελέσει τον απαιτούμενο καταλύτη για την ανοδική κίνηση της Λεωφόρου Αθηνών. Ωστόσο, το σενάριο της επιβεβαίωσης της αξιολόγησης «ΒΒ» φαίνεται ότι συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες. 

Εξάλλου, σύμφωνα με τους περισσότερους διεθνούς οίκους, η ανάκαμψη της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του 2021 δεν αποκλείεται να κυμανθεί σε επίπεδα χαμηλότερα των αρχικών εκτιμήσεων (+4,8%), καθώς η πανδημία του κορωνοϊού, η διατήρηση των περιοριστικών μέτρων και ο αργός εμβολιασμός αναμένεται να διατηρήσουν την ελληνική οικονομία σε κατάσταση ύφεσης και το α’ τρίμηνο. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News