Business & Finance Πέμπτη 21/01/2021, 15:41
BUSINESS & FINANCE

Λαγκάρντ: Υψηλή αβεβαιότητα παρά το εμβόλιο

«Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για την ανοσία»

Λαγκάρντ: Υψηλή αβεβαιότητα παρά το εμβόλιο

Τη διατήρηση των σοβαρών προκλήσεων για την ευρωπαϊκή οικονομία από την πανδημία του κορωνοϊού, επιβεβαίωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έκανε λόγο για πιθανή ύφεση στο δ’ τρίμηνο του 2020.

«Η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή, ενός οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι είναι καθοδικοί» σημείωσε, μεταξύ άλλων, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. «Η νέα αύξηση των κρουσμάτων και η επαναφορά των περιοριστικών μέτρων έχουν καταστροφικές συνέπειες» συνέχισε, στο ίδιο ύφος, η Λαγκάρντ.

Ειδική μνεία έκανε και στην έναρξη των εμβολιασμών, εκτιμώντας ότι αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την επίλυση της εξελισσόμενης υγειονομικής κρίσης. Ωστόσο, συνέστησε υπομονή, καθώς θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για την απόκτηση ευρείας ανοσίας. 

Σε κάθε περίπτωση, εξέφρασε την άποψη ότι η επιτάχυνση των εμβολιασμών σταδιακά θα αυξήσει την εμπιστοσύνη στις προοπτικές ανάκαμψης, ενώ θα καταστήσει τους καταναλωτές λιγότερο επιφυλακτικούς. 

Ύφεση στο δ’ τρίμηνο

Από την άλλη πλευρά, επανέλαβε ότι «οι αβεβαιότητες παραμένουν υψηλές, συμπεριλαμβανομένων όσων σχετίζονται με τη δυναμική της πανδημίας και την ταχύτητα των εμβολιασμών».

«Τα οικονομικά μεγέθη υποδεικνύουν ότι η ανάφλεξη της πανδημίας και η επαναφορά των περιοριστικών μέτρων είναι πιθανό να οδηγήσουν σε μείωση της δραστηριότητας στο δ’ τρίμηνο του 2020 αλλά και να επιβαρύνουν την δραστηριότητα του α’ τριμήνου του 2021» συνέχισε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ο οποίος παραμένει υποτονικός, απέχοντας παρασάγγας από τον στόχο της ΕΚΤ (2%), η κυρία Λαγκάρντ εκτίμησε ότι είναι πιθανό να υπάρξει αύξηση του δείκτη τιμών το επόμενο διάστημα, και ιδίως μόλις «ξεθωριάσει» η πανδημία του κορωνοϊού. «Θα υπάρξουν ορισμένες ανοδικές τάσεις σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο». 

Λαγκάρντ: Υψηλή αβεβαιότητα παρά το εμβόλιο-1

Ερωτηθείσα σ’ αυτό το σημείο, για την ενίσχυση του ευρώ, εμφανίστηκε καθησυχαστική, διαβεβαιώνοντας ότι «παρακολουθούμε τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ, ιδίως όσον αφορά τις πιθανές επιπτώσεις από τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του πληθωρισμού». 

Να διατηρηθεί η δημοσιονομική στήριξη

Ταυτόχρονα, η κυρία Λαγκάρντ επανέλαβε την ανάγκη διατήρησης της «άφθονης» διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής για την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας και του πληθωρισμού, ενώ κατέστησε απαραίτητη την υιοθέτηση μιας φιλόδοξης και συντονισμένης δημοσιονομικής τόνωσης.

«Η συνεχιζόμενη στήριξη από τις εθνικές κυβερνήσεις είναι αναγκαία, δεδομένης της αδύναμης ζήτησης. Τα δημοσιονομικά μέτρα θα πρέπει να παραμείνουν στοχευμένα και προσωρινά» έσπευσε να προσθέσει.  

Ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον ρόλο του Ταμείου Ανάκαμψης, ζητώντας να καταστεί άμεσα λειτουργικό, χωρίς καθυστερήσεις. «Τα κράτη μέλη πρέπει να επιταχύνουν τις σχετικές διαδικασίες, να οριστικοποιήσουν τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και αντοχής, και να επιστρατεύσουν τα κονδύλια των δημόσιων επενδύσεων, συνοδεία των παραγωγικών και υποστηρικτικών διαρθρωτικών πολιτικών».

Όλα αυτά, κατέληξε η Λαγκάρντ, θα επιτρέψουν στο Ταμείο Ανάκαμψης να συμβάλλει ταχύτερα, ισχυρότερα και ενιαία στην ανάκαμψη των κρατών – μελών, στην αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων διαρθρωτικών αδυναμιών και στην επιτάχυνση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News