ΚΡΙΣΗ COVID-19

Ανάκαμψη V μετά το δεύτερο κύμα; Τι κρατά ζωντανό το σενάριο

Ανάκαμψη V μετά το δεύτερο κύμα; Τι κρατά ζωντανό το σενάριο

Η ευρωπαϊκή οικονομία, κατ’ επέκταση και η ελληνική, έχoυν τις δυνατότητες για μια ταχεία αναθέρμανση, μόλις αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η υγειονομική κρίση. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από τον τρόπο που αντέδρασε η Ευρωζώνη πέρυσι το καλοκαίρι μετά το τέλος του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Eurostat δείχνουν, συγκεκριμένα, ότι το τρίτο τρίμηνο του 2020 υπήρξε μία ισχυρή αναθέρμανση τύπου V στην Eυρωζώνη, με πρωταγωνιστές τα νοικοκυριά. Η εικόνα αυτή, βέβαια, έχει αντιστραφεί πλήρως λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Ωστόσο, αφήνει πολλές υποσχέσεις για τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας μόλις αντιμετωπιστεί η υγειονομική κρίση.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, το τρίτο τρίμηνο του 2020 υπήρξε κατακόρυφη άνοδος του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου (επενδύσεις) στο 15,1%, όταν το δεύτερο τρίμηνο, κατά τη διάρκεια του οποίου κορυφώθηκε το πρώτο κύμα της πανδημίας, υπήρξε μείωση πάνω από 13%. Το ίδιο διάστημα, το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα ανέβηκε με πολύ πιο ήπιο ρυθμό (περίπου 4%). Αυτό, οδήγησε σε τριμηνιαία αύξηση του ποσοστού επένδυσης των νοικοκυριών κατά 0,9 μονάδες.

Επίσης, η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία στην παραγωγή αυξήθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2020 κατά 14,5%, όταν το δεύτερο τρίμηνο είχε μειωθεί κατά περίπου 14%. Το ίδιο διάστημα, οι μισθοί, οι ασφαλιστικές εισφορές και οι φόροι αυξήθηκαν κατά περίπου 13%, αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό τη μείωση κατά σχεδόν 15% που καταγράφηκε το δεύτερο τρίμηνο. Οι παραπάνω μεταβολές ήταν η αιτία για την αύξηση του μεριδίου κέρδους στους μη χρηματοοικονομικούς οργανισμούς στο 39,6% από 38,1% που ήταν το προηγούμενο τρίμηνο.

Η αισθητή αναθέρμανση της οικονομίας πέρυσι το καλοκαίρι, προκύπτει και από το γεγονός ότι το τρίτο τρίμηνο καταγράφηκε μεγάλη μείωση των καταθέσεων στην ευρωζώνη. Το ποσοστό της αποταμίευσης στα νοικοκυριά υποχώρησε στο 17,3% από το ιδιαίτερα υψηλό 24,6% που είχε εκτοξευτεί το δεύτερο τρίμηνο λόγω της αβεβαιότητας του κορωνοϊού και της καθίζησης της ζήτησης. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται άμεσα με την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 13,9% και δείχνει την πρόθεση αρκετών νοικοκυριών να αφήσουν το ασφαλές καταφύγιο της τραπεζικής κατάθεσης, μόλις γίνουν πιο ευνοϊκές οι συνθήκες στην οικονομία.

Σχεδόν αμετάβλητο έμεινε, τέλος, το ποσοστό των επενδύσεων από μη χρηματοοικονομικούς μηχανισμούς στην ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, το τρίτο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 23,3% από 23,2% το δεύτερο τρίμηνο.

Από την μεταβολή των συγκεκριμένων δεικτών, γίνεται σαφές ότι η αγορά και τα νοικοκυριά είναι σε θέση, μόλις καταλαγιάσει η πανδημία, να καλύψουν σε μεγάλο βαθμό τις οικονομικές απώλειες του κορωνοϊού.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News