Business & Finance Παρασκευή 22/01/2021, 12:53
ΑΓΟΡΕΣ

Τα σημάδια ύφεσης «φοβούνται» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Στο -8% η μετοχή της TUI

Τα σημάδια ύφεσης «φοβούνται» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Υπό πίεση βρίσκονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία καταγράφουν απώλειες της τάξης του 1%, εν μέσω των αδύναμων μακροοικονομικών μεγεθών, τα οποία υποδηλώνουν διατήρηση της ύφεσης και στις αρχές του 2021.

Πιο συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διολισθαίνει κατά 0,93% και ανέρχεται στις 407 μονάδες, με τον κλάδο των ταξιδιών να χάνει περίπου το 2% της αξίας του. Οι απώλειες δε, στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου καθορίζονται στο -1,87% και τις 22.009 μονάδες.

Την ίδια ώρα, στο Παρίσι ο CAC 40 υποχωρεί κατά 1,01% και τις 5.534 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει πτώση κατά 0,57% και τις 13.827 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 εμφανίζει κάμψη κατά 0,56% και τις 6.678 μονάδες.

Το κύμα ρευστοποιήσεων λαμβάνει ώθηση από τα αδύναμα στοιχεία του σύνθετου δείκτη PMI της Markit, ο οποίος «βούλιαξε» στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών, υποχωρώντας στις 47,5 μονάδες, κάτι το οποίο αντικατοπτρίζει τη συρρίκνωση της δραστηριότητας σε μεταποίηση και υπηρεσίες.

Χθες, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, παραδέχθηκε ότι η πανδημία εξακολουθεί να θέτει σοβαρούς κινδύνους στην οικονομία της Ευρωζώνης. Άλλωστε, πέραν των νέων στελέχων της Covid-19, ανησυχία προκύπτει κι από τον αργό ρυθμό εμβολιασμού των Ευρωπαίων πολιτών.

«Σ’ αυτό το περιβάλλον, η άφθονη νομισματική τόνωση παραμένει απαραίτητη» σημείωσε η Λαγκάρντ, λίγο μετά τη διατήρηση των υπερδιευκολυντικών μέτρων της κεντρικής τράπεζας.

Το αρνητικό κλίμα είχε προαναγγελθεί από το πρωί, όταν οι αγορές στην Ασία έκλεισαν με αρνητικά πρόσημα, εν μέσω της προσπάθειας των επενδυτών να κατοχυρώσουν τα ιστορικά υψηλά από την επικείμενη δημοσιονομική τόνωση του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ.

Επιστρέφοντας στο ευρωπαϊκό ταμπλό, η μετοχή της TUI καταγράφει έντονες πιέσεις, οι οποίες υπερβαίνουν το 8%, ενώ η μετοχή της γερμανικής εταιρείας delivery Hellofresh ενισχύεται κατά 4,5%.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News