Business & Finance Παρασκευή 22/01/2021, 12:29
ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Ανησυχητικά σημάδια από μεταποίηση και υπηρεσίες

Σε χαμηλό δύο μηνών ο σύνθετος δείκτης PMI

Ανησυχητικά σημάδια από μεταποίηση και υπηρεσίες

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών υποχώρησε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, δείγμα της οικονομικής δυσχέρειας από την επαναφορά των περιοριστικών μέτρων στις περισσότερες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.

Πιο συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης PMI της Markit, ο οποίος εξετάζει τη δραστηριότητα της μεταποίησης και των υπηρεσιών, διολίσθησε στις 47,5 μονάδες τον Ιανουάριο έναντι 49,1 μονάδων τον Δεκέμβριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιδόσεις κάτα των 50 μονάδων σηματοδοτούν τη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Κρις Γουίλιαμσον, υποστήριξε ότι το σενάριο της διψήφιας ύφεσης για την Ευρωζώνη μοιάζει «ολοένα και πιο αναπόφευκτο».

«Η παραγωγή υποχώρησε με αυξημένο ρυθμό, λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών στον τομέα υπηρεσιών και της ασθενέστερης ανάπτυξης στον τομέα των υπηρεσιών» αναφέρεται στο report της Markit.

Χθες, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, παραδέχθηκε ότι η πανδημία εξακολουθεί να θέτει σοβαρούς κινδύνους στην οικονομία της Ευρωζώνης.

Άλλωστε, πέραν των νέων στελέχων της Covid-19, ανησυχία προκύπτει κι από τον αργό ρυθμό εμβολιασμού των Ευρωπαίων πολιτών.

«Σ’ αυτό το περιβάλλον, η άφθονη νομισματική τόνωση παραμένει απαραίτητη» σημείωσε η Λαγκάρντ, λίγο μετά τη διατήρηση των υπερδιευκολυντικών μέτρων της κεντρικής τράπεζας.

Η ΕΚΤ εκτιμά ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 7,3% το 2020, προτού αναπτυχθεί κατά 3,9% το 2021 και κατά 2,1% το 2022. Όμως, οι συγκεκριμένες προβλέψεις είναι απολύτως εξαρτημένες από την εξέλιξη της πανδημίας.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News