Business & Finance Δευτέρα 1/03/2021, 17:59
BUSINESS & FINANCE

H EKT «αγνόησε» τις αναταράξεις στα κρατικά ομόλογα

Επιβράδυνση του ρυθμού αγορών την προηγούμενη εβδομάδα

H EKT «αγνόησε» τις αναταράξεις στα κρατικά ομόλογα

Επιβράδυνση εμφάνισε ο εβδομαδιαίος ρυθμός αγοράς κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία φαίνεται ότι αγνόησε τις πρόσφατες ενδείξεις αναταραχής.

Πιο συγκεκριμένα, στην εβδομάδα 21 – 26 Φεβρουαρίου, η Φρανκφούρτη προχώρησε στην καθαρή αγορά ομολόγων, αξίας 12 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος PEPP -έναντι 17,2 δισ. ευρώ την εβδομάδα 14 – 19 Φεβρουαρίου.

H EKT «αγνόησε» τις αναταράξεις στα κρατικά ομόλογα-1

Η εξέλιξη αυτή επήλθε παρά τις ανησυχίες των αναλυτών περί πρόωρης άρσης των υπερχαλαρών νομισματικών μέτρων, τα οποία έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Τα συγκεκριμένα μέτρα παρείχαν -και εξακολουθούν να παρέχουν- «φθηνή» χρηματοδότηση, οδηγώντας τις αποδόσεις των ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και τις τιμές των μετοχών σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Φοβούμενοι ωστόσο, μια πρόωρη άρση -ως απόρροια των προσδοκιών για ισχυρή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας- οι επενδυτές προχώρησαν προσφάτως σε μαζικό sell – off, με αποτέλεσμα αφενός την εκτίναξη του κόστους δανεισμού σε υψηλό 12 μηνών, αφετέρου την πρόκληση ρευστοποιήσεων στα διεθνή χρηματιστήρια.

Σήμερα, βέβαια, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κινήθηκαν πτωτικά, για πρώτη φορά μετά από αρκετές ημέρες. Ενδεικτικά, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά 8 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,025%, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 25 Φεβρουαρίου. Αντίστοιχη πτώση κατεγράφη και στα 5ετή ομόλογα, η απόδοση των οποίων διολίσθησε κατά -επίσης- 8 μονάδες βάσης στο 0,176%.

Η εν λόγω αποκλιμάκωση, η οποία έδωσε «φτερά» και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, φέρεται ότι οφείλεται στις προφορικές διαβεβαιώσεις των αξιωματούχων της ΕΚΤ για την αναγκαιότητα αποφυγής κάθε πιθανών αναταράξεων στις αγορές ομολόγων.

«Μπορούμε και πρέπει να δράσουμε εναντίον της σύσφιγξης των συνθηκών. Ας αρχίσουμε με μια ενεργή ευελιξία στις αγορές PEPP» δήλωσε σήμερα το πρωί ο Φρανσουά Βιλερουϊ ντε Γκαλό, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Κατά την άποψή μου, υπάρχει μία αδικαιολόγητη αύξηση των ομολογιακών αποδόσεων, συνεπώς θα ήταν καλυτερο για την ΕΚΤ να επιταχύνει τον ρυθμό αγορών μέσω του ΡΕΡΡ ώστε να διασφαλίσει ότι οι συνθήκες χρηματοδότησης θα παραμείνουν ευνοϊκές όσο συνεχίζεται η πανδημία» είχε σχολιάσει την προηγούμενη εβδομάδα ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φαινόμενο των υψηλών αποδόσεων διαθέτει παγκόσμιες διαστάσεις, καθώς ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και τις εκτιμήσεις για τάχιστη αύξηση του πληθωρισμού και άρα, γρηγορότερη άρση των νομισματικών μέτρων της Federal Reserve. 

Δεν είναι τυχαίο ότι τις προηγούμενες ημέρες, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου εκτινάχθηκε άνω του 1,4%, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News