Business & Finance Δευτέρα 8/03/2021, 13:12
BUSINESS & FINANCE

Σε χαμηλό 2,5 εβδομάδων η απόδοση των ελληνικών ομολόγων

Σε χαμηλό 2,5 εβδομάδων η απόδοση των ελληνικών ομολόγων

Συνεχίζεται η βελτίωση των ελληνικών ομολόγων, τα οποία εξακολουθούν να κινούνται κόντρα στο διεθνές ρεύμα, εξέλιξη η οποία συνδέεται και με τη βελτιωμένη -σε σχέση με τις εκτιμήσεις – επίδοση της οικονομίας στο 2020.

Πιο συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχωρεί σήμερα κατά 2,6 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 0,941%, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 24 Φεβρουαρίου του 2021.

Αντίστοιχη βελτίωση παρατηρείται και στην απόδοση του 5ετούς κρατικού ομολόγου, το οποίο υποχωρεί κατά 4 μονάδες βάσης και ανέρχεται στο 0,159%. Ταυτόχρονα, τα 10ετή spreads (σ.σ. απόκλιση από την απόδοση του γερμανικού ομολόγου), περιορίζονται στις 123 μονάδες βάσης.

Κι όλα αυτά, ενώ οι αποδόσεις των περισσότερων κρατικών ομολόγων έχουν λάβει εκ νέου ανοδική τροχιά, συμπαρασυρόμενες από το 10ετές ομόλογο των ΗΠΑ, το οποίο σκαρφάλωσε άνω του 1,6% μετά την έγκριση του νέου πακέτου δημοσιονομικής τόνωσης στις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η προσδοκία για ισχυρή ανάκαμψη της παγκόσμια οικονομίας έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους επενδυτές, οι οποίοι φοβούνται το ενδεχόμενο πρόωρης απόσυρσης των μέτρων νομισματικής στήριξης των κεντρικών τραπεζών.

Άλλωστε, τα τελευταία είχαν καταφέρει να διατηρήσουν το κόστος δανεισμού των κρατών σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, με αποτέλεσμα αρκετές χώρες να δανείζονται ακόμη και με αρνητικά επιτόκια.

Υπό αυτό το πρίσμα, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την προσεχή Πέμπτη, όταν η Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις προσθέσεις της για το μέλλον των υπερ-χαλαρών νομισματικών μέτρων.

Σήμερα, πάντως, οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων εμφανίζουν μικτά πρόσημα, με το 10ετές ομόλογο της Γερμανίας να αυξάνεται κατά 1 μ.β., ενώ το αντίστοιχο της Γαλλίας να υποχωρεί κατά 1 μ.β.

Όσον αφορά την Ελλάδα, σύμφωνα με τους αναλυτές, η βελτίωση του κρατικού ομολόγου αποδίδεται -μεταξύ άλλων- και στην ύφεση του 2020, η οποία αποδείχθηκε χαμηλότερη του αναμενόμενου (8,2%), γεγονός άκρως ενθαρρυντικό για τις «αντοχές» της ελληνικής οικονομίας.

Στο θετικό κλίμα συμβάλλουν και οι προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών να «κεφαλαιοποιήσουν» την δρομολογούμενη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, με την Alpha Bank να αντλεί προσφάτως 500 εκατ. ευρώ, με απόδοση 5,5%, παρά τις αντίξοες συνθήκες στις αγορές.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News