Business & Finance Πέμπτη 11/03/2021, 14:47
BUSINESS & FINANCE

ΕΚΤ: Ανεβάζει στροφές στην αγορά ομολόγων

Αμετάβλητα τα επιτόκια της

ΕΚΤ: Ανεβάζει στροφές στην αγορά ομολόγων

Αύξηση του ρυθμού αγοράς κρατικών ομολόγων προανήγγειλε για το επόμενο τρίμηνο (β’ τρίμηνο) η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία διατήρησε -όπως και αναμενόταν- σε 1,85 τρισ. ευρώ το συνολικό ύψος του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (PEPP). 

Πιο συγκεκριμένα, κατά την τακτική συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής, η ΕΚΤ διαβεβαίωσε ότι οι μηνιαίες αγορές ομολόγων θα καταστούν πιο ευέλικτες, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, με στόχο την αποτροπή της σύσφιγξης των χρηματοοικονομικών συνθηκών, κάτι το οποίο θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην πορεία ανάκαμψης από την πανδημία.

Την ίδια ώρα, επιβεβαίωσε ότι οι καθαρές αγορές κρατικών ομολόγων, στο πλαίσιο του PEPP, θα συνεχιστούν έως τουλάχιστον τα τέλη Μαρτίου 2022, και σε κάθε περίπτωση έως το πέρας της πανδημικής κρίσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός στόχος της ΕΚΤ έκανε λόγο για εβδομαδιαίες αγορές ομολόγων, ύψους 18 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, υπολείπονται σημαντικά του συγκεκριμένου ποσού. 

Αμετάβλητα τα επιτόκια

Όσον αφορά την επιτοκιακή πολιτική, η Φρανκφούρτη αποφάσισε να μην τροποποιηθεί, με αποτέλεσμα τα επιτόκια να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα:

  • Επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης 0%
  • Επιτόκιο καταθέσεων -0,50%
  • Επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης 0,25%

«Τα επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή σε χαμηλότερα επίπεδα, έως ότου οι προοπτικές του πληθωρισμού συγκλίνουν σε ικανοποιητικό επίπεδο -αλλά οπωσδήποτε πιο κάτω- στο 2%» ανέφερε, επίσης.

Τέλος, η ΕΚΤ δήλωσε έτοιμη να προσαρμόσει καταλλήλως όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί με έναν βιώσιμο τρόπο προς τον στόχο του 2%.

Στις 15.30 η συνέντευξη της Λαγκάρντ

Περισσότερες λεπτομέρειες για τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης θα δώσει στις 15.30 η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου.

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη αναταραχή στις αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, κάτι το οποίο έχει σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι η άνοδος των αποδόσεων αποδίδεται στον φόβο για πρόωρη άρση των υπερχαλαρών νομισματικών μέτρων, ως απόρροια της εκτίμησης για ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News