Business & Finance Τετάρτη 10/03/2021, 14:48
BUSINESS & FINANCE

Κοντά στο 0% η απόδοση των 5ετών ομολόγων της Ελλάδας

Βελτίωσης συνέχεια για τα κρατικά ομόλογα

Κοντά στο 0% η απόδοση των 5ετών ομολόγων της Ελλάδας

Συνεχίζεται η τάση αποκλιμάκωσης των αποδόσεων στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, οι οποίες υποχωρούν στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 18 Φεβρουαρίου του 2021.

Πιο συγκεκριμένα, η απόδοση των 10ετών ομολόγων καταγράφει πτώση κατά 4,6 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 0,855%, απέχοντας σημαντικά από το υψηλό έτους (2021) του 1,1%.

Αντίστοιχη βελτίωση παρατηρείται και στις αποδόσεις των 5ετών ομολόγων, οι οποίες βρίσκονται μια «ανάσα» από το 0%. Ειδικότερα, υποχωρούν κατά 8,7 μονάδες βάσης και διολισθαίνουν στο 0,041%.

Τα δε, spreads (σ.σ. απόκλιση από την απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων) κατέρχονται του ορίου των 120 μονάδων βάσης και διαμορφώνονται στις 112 μονάδες βάσης.

Η σταθερή βελτίωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδα εδράζεται, μεταξύ άλλων, στις προοπτικές για ισχυρή ανάκαμψη στο β’ εξάμηνο του 2021, καθώς και στις προσδοκίες για ένα δυναμικό «comeback» του ελληνικού τουρισμού.

Τις αισιόδοξες εκτιμήσεις ενισχύει και η επίδοση του ΑΕΠ για το 2020, η οποία κατέδειξε ότι η ετήσια ύφεση περιορίστηκε στο 8,2%, ποσοστό σημαντικό μειωμένο σε σχέση με τις εκτιμήσεις τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και της Κομισιόν.

Όπως είναι φυσικό, το θετικό κλίμα επιχειρούν να αξιοποιήσουν αρκετές ελληνικές εισηγμένες, οι οποίες αναζητούν «φθηνές» πηγές χρηματοδότησης μέσω των διεθνών αγορών.

Πρόσφατα, ενδεικτικά, η Alpha Bank άντλησε 500 εκατ. ευρώ μέσω ομολόγου Tier 2 (χαμηλής εξασφάλισης) με απόδοση 5,5%, ενώ αύριο αναμένεται να κλείσει και το βιβλίο προσφορών για το «βιώσιμο» ομόλογο της ΔΕΗ.

Την ίδια ώρα, στην ευρωπαϊκή αγορά παρατηρείται σταθεροποίηση των αποδόσεων, με το 10ετές της Γερμανίας να διατηρείται στο -0,304% και το αντίστοιχο της Γαλλίας στο -0,056%.

Αύριο, εξάλλου, θα πραγματοποιηθεί και η καθιερωμένη συνέντευξη της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία εκτιμάται ότι θα δώσει ένα πρώτο δείγμα γραφής για τα επόμενα «βήματα» της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη.

Υπενθυμίζεται ότι η προσδοκία για ισχυρή ανάκαμψη της παγκόσμια οικονομίας είχε πυροδοτήσει τις προηγούμενες ημέρες έντονη ανησυχία στους επενδυτές, οι οποίοι φοβούνται το ενδεχόμενο πρόωρης απόσυρσης των μέτρων νομισματικής στήριξης των κεντρικών τραπεζών.

Τα τελευταία, άλλωστε, είχαν καταφέρει να διατηρήσουν το κόστος δανεισμού των κρατών σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, με αποτέλεσμα αρκετές χώρες να δανείζονται ακόμη και με αρνητικά επιτόκια, «συντηρώντας» τις επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News