BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Προς τις 850 μονάδες με «οδηγό» τις Alpha, OΛΠ και ΓΕΚ Τέρνα

Υψηλός τζίρος χάρη στα πακέτα της ΓΕΚ Τέρνα

Χρηματιστήριο: Προς τις 850 μονάδες με «οδηγό» τις Alpha, OΛΠ και ΓΕΚ Τέρνα

Προς τα επίπεδα των 850 μονάδων κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βρίσκεται σταθερά σε υψηλό 13 μηνών, λαμβάνοντας ισχυρά στηρίγματα από Alpha Bank, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ και Lamda Development.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (14.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει αξιοσημείωτη άνοδο της τάξης του 0,96% και ενισχύεται στις 849,19 μονάδες, κερδίζοντας οκτώ μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (841,12 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες -από 844,46 έως 849,24 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε εντυπωσιακά επίπεδα, αγγίζοντας τα 65 εκατ. ευρώ στο πρώτο μισό της ημέρας.

Φυσικά, αυτή η εξέλιξη αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στα πακέτα που διακινούνται στη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, κατόπιν της απόφασης του ολλανδικού fund Reggeborgh να προχωρήσει σε αποεπένδυση, θέτοντας προς πώληση το 28% των μετοχών που κατέχει.

Πακέτο μετοχών 32 εκατ. ευρώ στη ΓΕΚ Τέρνα

Μέχρι στιγμής, έχει «περάσει» πακέτο 3,2 εκατ. μετοχών, αξίας 32 εκατ. ευρώ, το οποίο διατέθηκε στην τιμή των 10 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή λίγο πάνω από την τρέχουσα αξία, η οποία κυμαίνεται στα επίπεδα των 9,6 ευρώ ανά μετοχή.

Υπενθυμίζεται ότι χθες έγινε γνωστό ότι το family office της Μαριάννας Λάτση θα αγοράσει το 7% των μετοχών της ΓΕΚ Τέρνα, μετά την απόφαση των Ολλανδών να διαθέσουν το ποσοστό που κατέχουν στην εισηγμένη.

Πέραν της οικογένειας Λάτση, το μερίδιο του Reggeborgh θα διατεθεί και στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Γιώργο Περιστέρη, ο οποίος θα επιδιώξει να αυξήσει το ποσοστό του από το 16% στο 30%, αποκτώντας ένα επιπλέον 14%.

Άγνωστο βέβαια, παραμένει τι θα γίνει με το εναπομείναν ποσοστό των Ολλανδών, το οποίο ανέρχεται στο 7%, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επιβεβαιωμένο ενδιαφέρον από κάποιον τρίτο επενδυτή.

Την ίδια ώρα, μεγάλος ωφελημένος από τις εξελίξεις είναι και η Ελλάκτωρ, στην οποία οι Ολλανδοί κατέχουν το 14,7%, έχοντας παράλληλα δικαίωμα εξαγοράς (call option) και για το 12,5% του Λεωνίδα Μπόμπολα (σ.σ. παρατάθηκε κατά δύο μήνες). Όλα αυτά έχουν πυροδοτήσει ένα ξέφρενο ράλι (+14% χθες, +2% σήμερα) για την κατασκευαστική, η οποία φαίνεται ότι επιτέλους βρίσκει έναν νέο «τιμονιέρη» στη μετα-Καλλιτσάντση εποχή. 

Για το «6×6» η ελληνική αγορά

Η ελληνική αγορά, σε κάθε περίπτωση, βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες σταθερά σε θετικό έδαφος (5×5), έχοντας καταφέρει να «καλύψει» όλες τις απώλειες του Ιανουαρίου, αλλά και να κερδίζει σχεδόν 4% σε σχέση με τις αρχές του 2021. 

Μάλιστα, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 μηνών, με τους επενδυτές να προεξοφλούν την περαιτέρω άνοδο της Λεωφόρου Αθηνών στα επίπεδα των 850 – 900 μονάδων, δηλαδή στα προ-πανδημίας υψηλά. 

Βέβαια, σ’ αυτή την πορεία δεν αποκλείεται η εκδήλωση ευκαιριών για κατοχύρωση των κεκτημένων και αφομοίωση των κερδών, καθώς οι αναλυτές «περιμένουν» περισσότερο μία πλαγιοανοδική κίνηση, παρά μία ανοδική κίνηση.

Ράλι για την Eurobank

Σε θετικό έδαφος κινείται και ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος δείχνει αποφασισμένος να προσεγγίσει εκ νέου το υψηλότερο σημείο των τελευταίων 12 μηνών (538 μονάδες), ανακτώντας το χθεσινό χαμένο «έδαφος» (-2%). Μέχρι στιγμής, συγκεκριμένα, ο κλαδικός δείκτης παρουσιάζει κέρδη της τάξης του 2,5%, με αποτέλεσμα να κινείται προς τα επίπεδα των 530 μονάδων. 

Χθες, άλλωστε, η δημοσίευση των οικονομικών μεγεθών της Eurobank επιφύλασσε μια ευχάριστη «έκπληξη», καθώς -πέραν των ετήσιων κερδών της τάξης των 545 εκατ. ευρώ- προαναγγέλθηκε νέα τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) με την ονομασία «Mexico», λογιστικής αξίας 3,3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της διοίκησης, η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε πτώση του δείκτη NPEs στο 9% έως τα τέλη του 2021.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, δεν είναι τυχαίο ότι η μετοχή της Eurobank ηγείται της σημερινής ανόδου, καταγράφοντας ισχυρά κέρδη της τάξης του 4,3%. Κατά τουλάχιστον 2% ενισχύεται και η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα βρίσκονται πέριξ του 1,5%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 1,43% 0,92 ευρώ
  • Attica Bank 0,93% 0,216 ευρώ
  • Eurobank 4,31% 0,678 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 1,24% 2,377 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς 2,3% 0,7468 ευρώ

Στο +6,5% ο ΟΛΠ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές δείχνουν να ελέγχουν πλήρως τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, με τη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα να «πρωταγωνιστεί», όπως είναι εύλογο, ενισχυόμενη κατά 3,5%. Στο +2% βρίσκεται και η μετοχή της Ελλάκτωρ (σ.σ. χθες κατέγραψε άνοδο κατά 14,29%), ενώ η Lamda Development σημειώνει άνοδο κατά 3%, μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου για την επένδυση στο Ελληνικό. 

Την ίδια ώρα, η μετοχή του ΟΛΠ εκτινάσσεται κατά 6,5% στα 21,3 ευρώ, ενώ η μετοχή της Fourlis συνεχίζει την ανοδική πορεία, καθώς παρουσιάζει κέρδη κατά 1,5%. Λίγο κάτω από το 3% διαμορφώνεται η άνοδος για τη μετοχή της ΕΧΑΕ, ως απόρροια της αύξησης της συμμετοχής της Goldman Sachs.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Αegean παραμένει σε αρνητική τροχιά (-2,55%), εν όψει και της ΑΜΚ των 60 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά της, η μετοχή της ΔΕΗ κινείται σταθεροποιητικά (+0,5%), εν αναμονή του κλεισίματος του βιβλίου προσφορών για το «βιώσιμο» ομόλογο των 500 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.00), 63 μετοχές κινούνται ανοδικά, 37 μετοχές καταγράφουν απώλειες, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 56,8 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News