BUSINESS & FINANCE

Το νέο lockdown «στοίχισε» 1,1 δισ. ευρώ στο Χρηματιστήριο

Απώλειες 5,3% για τις τράπεζες

Το νέο lockdown «στοίχισε» 1,1 δισ. ευρώ στο Χρηματιστήριο

Σε επίπεδα κάτω των 760 μονάδων «προσγειώθηκε» το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η επιβολή ολικού lockdown στην Αττική οδήγησε σε μαζικές ρευστοποιήσεις, οι οποίες έλαβαν εντονότερη μορφή στον κλάδο των τραπεζών. Μέσα, μέσα στην ημέρα, έκαναν «φτερά» από την ελληνική αγορά σχεδόν 1,1 δισ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από μία εξόχως αρνητική συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ισχυρές απώλειες της τάξης του 2,72% και υποχώρησε στις 756,88 μονάδες, χάνοντας περισσότερες απο 21 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (778,01 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 20 μονάδες -από 756,88 έως 776,37 μονάδες- ενώ ο τζίρος κυμάνθηκε στα γνωστά χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 53 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας την απουσία των θεσμικών επενδυτών.

Η σημερινή αρνητική «εικόνα», όπως είναι εύλογο, αποδίδεται στην απόφαση για την επιβολή νέου ολικού lockdown στην Αττική, σηματοδοτώντας το εκ νέου κλείσιμο σχολείων, λιανεμπορίου και κομμωτηρίων. Όλα αυτά επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι το α’ τρίμηνο του 2021 θα αποτελέσει ακόμη ένα «χαμένο» τρίμηνο για την ελληνική οικονομία, με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, να ανεβάζει στα 3 δισ. ευρώ το μηνιαίο κόστος των περιοριστικών μέτρων.

Το επόμενο «στοίχημα» της αγοράς, επομένως, είναι η «διάσωση» του β’ και του γ’ τριμήνου, κάτι το οποίο θα επηρεάσει σημαντικά και τις επιδόσεις της τουριστικής σεζόν. Το θετικό είναι ότι αρκετές εισηγμένες, ιδίως από τον κλάδο υψηλής κεφαλαιοποίησης, δείχνουν να έχουν «χτίσει» ισχυρή ανοσία στην πανδημία και να έχουν προσαρμοστεί στην έκτακτη κατάσταση, με αποτέλεσμα να διατηρούν σε άκρως ικανοποιητικά επίπεδα τα οικονομικά μεγέθη.

Αυτό εκτιμάται ότι κάποια στιγμή θα αποτυπωθεί και στις αποτιμήσεις του χρηματιστηριακού ταμπλό, αρκεί βέβαια οι εμβολιασμοί να επισπευστούν, η πανδημία να περιοριστεί και η οικονομία να ξεκινήσει την προσδοκώμενη πορεία ομαλοποίησης.

Στο μεταξύ, αργά το βράδυ αναμένεται και η απόφαση για την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, παρότι πολύ δύσκολα θα υπάρξουν αλλαγές με ελληνικό ενδιαφέρον. Η μόνη εκκρεμότητα αφορά την ένταξη της Eurobank στον MSCI Greece Large Cap, κάτι το οποίο ωστόσο συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες.

Στο -5,3% οι απώλειες στις τράπεζες

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, οι τράπεζες δέχθηκαν ισχυρότατες πιέσεις, οι οποίες άγγιξαν το -5,3%, με αποτέλεσμα ο κλαδικός δείκτης να υπαναχωρήσει στα επίπεδα των 447 μονάδων. Κι όλα αυτά, στην σκιά των αλλαγών του ιδρυτικού νόμου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), εξέλιξη η οποία συνδέεται άρρηκτα με την επικείμενη ΑΜΚ στην Τρ. Πειραιώς.

Από τις τραπεζικές μεταβολές ξεχώρισε το -6,20% στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ κοντά στο -6% έκλεισε και η μετοχή της Alpha Bank. Άνω του 5% διαμορφώθηκε, επίσης, η πτώση για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία παρ’ όλα αυτά κατάφερε έστω και δύσκολα να διατηρήσει το επίπεδο των 2 ευρώ. Τέλος, πτώση κατά 4,9% παρουσίασε η μετοχή της Eurobank.  Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -5,72% 0,7448 ευρώ
  • Attica Bank -3,7% 0,1926 ευρώ
  • Eurobank -4,91% 0,569 ευρώ
  • Eθνική Τράπεζα -5,11% 2,007 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -6,20% 0,82 ευρώ

Στο -3,6% η Jumbo

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπως είναι λογικό, οι πωλητές διατήρησαν τον απόλυτο έλεγχο των χρηματιστηριακών συναλλαγών, με τις υψηλότερες πιέσεις να εκδηλώνονται στη μετοχή της Jumbo, η οποία διολίσθησε κατά -3,6%. Απώλειες άνω του 3,3% παρουσίασαν και οι μετοχές των ΕΧΑΕ – ΟΠΑΠ.

Κατά 2,5% υποχωρήσαν, επίσης, οι μετοχές των Fourlis, Τιτάνα, ΑΔΜΗΕ, Mytilineos, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή. Η μοναδική διασωθείσα μετοχή του FTSE Large Cap ήταν αυτή της Lamda Development , η οποία έκλεισε σταθεροποιητικά στα επίπεδα των 6,26 ευρώ.

Συνολικά, 20 μετοχές σημείωσαν κέρδη, 87 μετοχές εμφάνισαν απώλειες, ενώ 15 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 51,8 δισ. ευρώ, χάνοντας σχεδόν 1,1 δισ. ευρώ μέσα στην ημέρα, καθώς τη Δευτέρα είχε κλείσει στα 52,9 δισ. ευρώ.

Οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις ανά τζίρο

  • ΟΤΕ -2,56% 5,6 εκατ. ευρώ
  • Jumbo -3,75% 5,6 εκατ. ευρώ
  • ΔΕΗ -1,33% 4,8 εκατ. ευρώ
  • Alpha Bank -5,72% 4,8 εκατ. ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -5,11% 4,6 εκατ. ευρώ

Οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις ανά όγκο

  • Eurobank -4,91% 7 εκατ. τεμάχια
  • Alpha Bank -5,72% 6,3 εκατ. τεμάχια
  • Τρ. Πειραιώς -6,2% 2,7 εκατ. τεμάχια
  • ΜΙΓ -3,85% 2,6 εκατ. τεμάχια
  • Εθνική Τράπεζα -5,11% 2,3 εκατ. τεμάχια

moneyreview

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News