Business & Finance Τρίτη 9/02/2021, 13:26
BUSINESS & FINANCE

Ο Ντράγκι «ρίχνει» τα ιταλικά spreads κάτω από τις 100 μ.β.

Σταθερά στις 121 μ.β. τα ελληνικά spreads

Ο Ντράγκι «ρίχνει» τα ιταλικά spreads κάτω από τις 100 μ.β.

Στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών υποχωρεί το κόστος δανεισμού της Ιταλίας, καθώς οι επενδυτές αισιοδοξούν ότι ο Μάριο Ντράγκι θα καταφέρει να εφαρμόσει βασικές μεταρρυθμίσεις, ανοίγοντας ένα νέο πολιτικό κεφάλαιο στη γειτονική χώρα

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου διολισθαίνει σήμερα στο 0,5%, το οποίο αποτελεί ιστορικό χαμηλό για τη χώρα του ευρωπαϊκού Νότου, ενώ τα 10ετή spreads -δηλαδή η απόκλιση των αποδόσεων μεταξύ ιταλικού και γερμανικού ομολόγου- περιορίζονται κάτω από τις 100 μονάδες βάσης, μόλις στις 96,1 μ.β.

Ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ο οποίος έγινε ευρέως γνωστός για τη φράση «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για τη διάσωση του ευρώ», έχει καταφέρει να αποσπάσει σχεδόν την απόλυτη πλειοψηφία του Κοινοβουλίου, δημιουργώντας ερείσματα σ’ όλο το πολιτικό φάσμα.

«Ο Ντράγκι αποτελεί μια αλλαγή “καθεστώτος” για την ιταλική πολιτική σκηνή. Είναι φιλο-Ευρωπαίος και φιλο-μεταρρυθμιστής» σημειώνει η Ιμόγκεν Μπάτσρα, αναλύτρια της NatWest Markets. «Αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια σημαντική αλλαγή για τα ιταλικά ομόλογα» συμπληρώνει.

Η φήμη που συνοδεύει τον πρώην «ένοικο» της Φρανκφούρτης, κάνει λόγο για έναν τεχνοκράτη και πραγματιστή άνθρωπο, γεγονός το οποίο σκορπά άκρατη αισιοδοξία για το μέλλον της Ιταλίας, η οποία έχει ταλανιστεί από μεγάλες περιόδους πολιτικής αστάθειας.

Ο ερχομός του Ντράγκι στην ιταλική πρωθυπουργία, επομένως, αναμένεται να βελτιώσει ακόμη περισσότερο τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, οι οποίες ήδη βρίσκονταν σε χαμηλά επίπεδα, χάρη στα ευρεία μέτρα στήριξης και τις αθρόες αγορές ομολόγων της κεντρικής τράπεζας.

Ο Ντράγκι «ρίχνει» τα ιταλικά spreads κάτω από τις 100 μ.β.-1

Η Μπάτσρα, μάλιστα, εκτιμά ότι τα ιταλικά spreads θα μπορούσαν να υποχωρήσουν ακόμη και κάτω του ορίου των 90 μονάδων βάσης, βελτιώνοντας σημαντικά το κόστος δανεισμού της γειτονικής χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόδοση του ελληνικού κρατικού ομολόγου κυμαίνεται σήμερα στο 0,764%, παραμένοντας σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με τη Δευτέρα. Τα 10ετή spreads δε, βρίσκονται στις 121 μονάδες βάσης.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News