BUSINESS & FINANCE

BofA: Τα ελληνικά ομόλογα βρήκαν δύο μεγάλους αγοραστές

BofA: Τα ελληνικά ομόλογα βρήκαν δύο μεγάλους αγοραστές

Την εκτίμηση ότι τα spreads των ελληνικών ομολόγων θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα ή και θα υποχωρήσουν ακόμα χαμηλότερα εκφράζει η Bank of America με σημερινή ανάλυσή της.

Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος προβλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αγοράσει ελληνικούς κρατικούς τίτλους ύψους 14-17 δισ. ευρώ φέτος, φτάνοντας να καλύψει και με το παραπάνω τη νέα προσφορά. Έως τα τέλη του 2021, το μερίδιο των ελληνικών ομολόγων σε ελεύθερη διαπραγμάτευση που θα έχει περάσει στα χέρια της ΕΚΤ μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης για την πανδημία (PEPP) αναμένεται να αυξηθεί στο 40%, από το 25% που ήταν στα τέλη του 2020.

Και την ίδια στιγμή, η ζήτηση από τις τράπεζες –ξένες και ελληνικές- αναμένεται να δώσει πρόσθετη στήριξη στις τιμές, καθώς τα ελληνικά κρατικά ομόλογα γίνονται αποδεκτά ως εγγύηση στις πράξεις χρηματοδότησης της ΕΚΤ.

Η στήριξη από το PEPP

Εφόσον η ΕΚΤ χρησιμοποιήσει 900 δισ. ευρώ από τα χρήματα του προγράμματος PEPP μέσα στο 2021 (αφήνοντας 190 δισ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2022), τότε θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 17 δισ.  ευρώ, υπολογίζει η Bank of America. Στην περίπτωση που η κεντρική τράπεζα διατηρήσει τον αργό ρυθμό αγορών του PEPP από τον Ιανουάριο (14,7 δισ. ευρώ το μήνα), αντί να τον ανεβάσει στα 17,7 δισ. ευρώ που απαιτούνται για να χρησιμοποιήσει πλήρως τα χρήματα του προγράμματος, τότε οι επενδύσεις της στα ελληνικά ομόλογα υπολογίζεται ότι θα φτάσουν στα 14 δισ. ευρώ.

BofA: Τα ελληνικά ομόλογα βρήκαν δύο μεγάλους αγοραστές-1

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι αρνητική καθαρή προσφορά ελληνικών ομολόγων στην αγορά, καθώς ο ΟΔΔΗΧ έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να δανειστεί μόνο 8-12 δισ. ευρώ φέτος. Αυτό σημαίνει ότι η Αθήνα έχει μία ευελιξία να δανειστεί από τις αγορές, ανάλογα με  το πόσα από τα δάνεια του επίσημου τομέα θέλει να αποπληρώσει (υπάρχουν σκέψεις για έως και 2 δισ. ευρώ) και το κατά πόσο θέλει να χρησιμοποιήσει το «μαξιλάρι» ρευστότητας. Όπως εξηγεί η BofA, το buffer των 31 δισ. ευρώ επαρκεί για να καλυφθούν οι λήξεις ομολόγων για περισσότερα από δύο χρόνια. Η Αθήνα σκοπεύει να χρησιμοποιήσει 6-9 δισ. ευρώ από τα χρήματα αυτά το 2021.

BofA: Τα ελληνικά ομόλογα βρήκαν δύο μεγάλους αγοραστές-2

Και οι τράπεζες στηρίζουν τη ζήτηση

Με τα ελληνικά κρατικά ομόλογα να γίνονται αποδεκτά ως εγγύηση στις χρηματοδοτικές πράξεις της ΕΚΤ, γίνονται ένα ελκυστικό asset για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, τονίζει η BofA. Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες ειδικότερα, το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο χρήσης του TLTRO έχει αυξηθεί στα 59 δισ. ευρώ, δίνοντάς τους περιθώριο για έξτρα δανεισμό 18 δισ. ευρώ σε σχέση με τα 41 δισ. ευρώ που είχαν λάβει από το πρόγραμμα TLTRO έως την 1η Ιανουαρίου. Επομένως, εάν υπάρξει κάποιο sell off στα 2ετή ελληνικά ομόλογα, η BofA προβλέπει ότι θα παρουσιαστεί ζήτηση από τις ελληνικές τράπεζες.

Υπενθυμίζεται ότι υπό το πρόγραμμα TLTRO, οι τράπεζες μπορούν να ωφεληθούν από επιτόκιο που φτάνει έως και το -1% έως τον Ιούνιο του 2022. Και ενώ οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι πιο δύσκολο να επιτύχουν τις προϋποθέσεις για ένα τόσο χαμηλό επιτόκιο, οι ελληνικές τράπεζες είναι καλά τοποθετημένες για κάτι τέτοιο, σημειώνει η ανάλυση της Bank of America.

BofA: Τα ελληνικά ομόλογα βρήκαν δύο μεγάλους αγοραστές-3

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News