BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Έως +6% οι τράπεζες, προβληματίζει ο τζίρος

Με ισχυρές στηρίξεις από Ελλάκτωρ και Τέρνα

Χρηματιστήριο: Έως +6% οι τράπεζες, προβληματίζει ο τζίρος

Εμφανώς βελτιωμένο είναι το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κινείται σταθερά άνω των 770 μονάδων, χάρη κυρίως στις τραπεζικές στηρίξεις, οι οποίες φθάνουν έως το +6%. Ωστόσο, ο ιδιαίτερα χαμηλός τζίρος εξακολουθεί να αποτελεί «μελανό» σημείο, γεγονός το οποίο καθιστά αναγκαία την εμφάνιση περαιτέρω καταλυτών.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν το μέσο της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει σημαντική άνοδο της τάξης του 1,64% και ενισχύεται στις 777,11 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 12,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (764,6 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 11 μονάδες -από 767,91 έως 777,64 μονάδες- ενώ ο τζίρος των συναλλαγών, όπως προαναφέρθηκε, παραμένει στα γνωστά χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας μέχρι στιγμής (13.30) τα 20 εκατ. ευρώ.

Είναι σαφές ότι για την ισχυροποίηση της ανοδικής κίνησης απαιτείται η συμμετοχή περισσότερων επενδυτών, και κυρίως η επαναδραστηριοποίηση των ξένων θεσμικών, οι οποίοι στήριξαν το ράλι του περασμένου Νοεμβρίου. Διαφορετικά, κάθε προσπάθεια υπέρβασης των 800 μονάδων θα καταλήγει σε αποτυχία.

Κι αυτό, μάλιστα, την στιγμή που η χώρα βρίσκεται προ των πυλών του τρίτου κύματος της πανδημίας, κάτι το οποίο συνεπάγεται νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Το θετικό είναι βέβαια, ότι η αγορά έχει ήδη αποτιμήσει αυτό το σενάριο, όπως και το σενάριο της ύφεσης κατά το α’ τρίμηνο του 2021.

«Το επόμενο διάστημα όλα δείχνουν ότι η αγορά θα αποκτήσει και πάλι μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Η μεγάλη ρευστότητα από το εξωτερικό αλλά και η στόχευση της χώρας από ξένους επενδυτές για πραγματικές επενδύσεις μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση» σχολιάζει, μεταξύ άλλων, η Fast Finance, σε σημερινό σημείωμα προς τους επενδυτές.

Κοντά στο +6% η Alpha Bank

Ο τραπεζικός κλάδος, στο μεταξύ, παρέχει ισχυρά στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη, καθώς βρίσκεται στο +3% και τις 472 μονάδες, απέχοντας ωστόσο παρασάγγας από το υψηλό έτους των 538 μονάδων. «Η λύση στον τραπεζικό κλάδο θα κάνει την διαφορά στην εικόνα της αγοράς» υπενθυμίζει για ακόμη μία αφορά η Fast Finance. 

Άλλωστε, μέσα στους επόμενους μήνες, πέραν του «Ηρακλή 2» αναμένεται να καθοριστεί η συνολική λύση της κυβέρνησης για το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ εξελίξεις θα υπάρξουν και για το ζήτημα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου στην Τρ. Πειραιώς, σηματοδοτώντας την επανα-ιδιωτικοποίηση της τράπεζας.

Οι σημερινές τραπεζικές στηρίξεις προέρχονται κατά κύριο λόγο από την Alpha Bank, η μετοχή της οποίας ενισχύεται κοντά στο 6%, ενώ πέριξ του 3% διαμορφώνονται τα κέρδη για την Τρ. Πειραιώς. Εθνική Τράπεζα και Eurobank βρίσκονται στο +2,2% και το +1,4%, αντίστοιχα. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 5,75% 0,7836
  • Attica Bank 3,08% 0,201 ευρώ
  • Eurobank 1,46% 0,5986 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 2,28% 2,117 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς 3,16% 0,8758 ευρώ

Με ισχυρές στηρίξεις από Ελλάκτωρ και Τέρνα

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοράστες εξακολουθούν να ελέγχουν πλήρως την χρηματιστηριακή αγορά, λαμβάνοντας ώθηση ο από τη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία εκτινάσσεται στο +5,5%. Από κοντά ακολουθεί και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία βρίσκεται στο +3,5%.

Την ίδια ώρα, οι μετοχές των ΔΕΗ, Coca – Cola, ΕΧΑΕ και ΑΔΜΗΕ εμφανίζουν άνοδο της τάξης του 2%. Μοναδικές «παραφωνίες» αποτελούν οι μετοχές των Jumbo και ΟΛΠ, οι οποίες υποχωρούν οριακά κατά 0,3% και κατά 0,4%, αντίστοιχα.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (13.30), 69 μετοχές κινούνται ανοδικά, 26 μετοχές παρουσιάζουν απώλειες, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 52,8 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News