BUSINESS & FINANCE

Το ολικό lockdown προβληματίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών

Κοντά στο -3% η μετοχή της Jumbo

Το ολικό lockdown προβληματίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών

Ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις εκδηλώνονται από τα πρώτα λεπτά της σημερινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι πωλητές -μετά την ανοδική κίνηση της Δευτέρας- φαίνεται ότι επανέρχονται στο προσκήνιο.

Ο Γενικός Δείκτης, συγκεκριμένα, μέσα στο πρώτο ημίωρο, καταγράφει συγκρατημένες απώλειες της τάξης του 0,70% και υποχωρεί στις 772,58 μονάδες, χάνοντας περίπου 5,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (778,01 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες -από 772,45 έως 776,37 μονάδες- ενώ ο τζίρος κυμαίνεται στα γνωστά χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 5 εκατ. ευρώ.

Το αρνητικό κλίμα αποδίδεται εν μέρει στην έντονη φημολογία περί επικείμενου ολικού lockdown στην Αττική, κάτι το οποίο θα σημάνει το πλήρες κλείσιμο του λιανεμπορίου. Το γ’ κύμα του ιού, εξάλλου, φαίνεται ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία βαίνουν αυξητικές, προβληματίζοντας κυβέρνηση και ειδικούς.

Όλα αυτά επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι το α’ τρίμηνο του 2021 θα αποτελέσει ακόμη ένα χαμένο τρίμηνο για την ελληνική οικονομία, γεγονός βέβαια το οποίο έχει ήδη αποτιμηθεί από τη Λεωφόρο Αθηνών. Το επόμενο «στοίχημα» επομένως, είναι η «διάσωση» του β’ και του γ’ τριμήνου, κάτι το οποίο θα επηρεάσει σημαντικά και τις επιδόσεις της τουριστικής σεζόν. 

Το θετικό είναι ότι αρκετές εισηγμένες, ιδίως από τον κλάδο υψηλής κεφαλαιοποίησης, δείχνουν να έχουν «χτίσει» ισχυρή ανοσία στην πανδημία και να έχουν προσαρμοστεί στην έκτακτη κατάσταση, με αποτέλεσμα να διατηρούν σε άκρως ικανοποιητικά επίπεδα τα οικονομικά μεγέθη. Αυτό δε, εκτιμάται ότι θα αποτυπωθεί και στο ταμπλό, μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση και ξεκινήσει ο νέος ανοδικός κύκλος. 

Ήπιες απώλειες στις τράπεζες

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός δείκτης δεν εξαιρείται των λελογισμένων ρευστοποιήσεων, καθώς υποχωρεί κατά 1,5% και τις 465 μονάδες, στη σκιά των αλλαγών του ιδρυτικού νόμου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), εξέλιξη η οποία συνδέεται άρρηκτα με τις επικείμενη ΑΜΚ στην Τρ. Πειραιώς.

Από τις τραπεζικές μεταβολές, μέχρι στιγμής, ξεχωρίζει το -2% της Eurobank, η οποία διαπραματεύεται στην τιμή του 0,587 ευρώ. Οι υπόλοιπες τρεις συστημικές τράπεζες εμφανίζουν οριακές διακυμάνσεις πέριξ του -1%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,78% 0,7838 ευρώ
  • Attica Bank -0,40% 0,1992 ευρώ
  • Eurobank -1,91% 0,587 ευρώ
  • Eθνική Τράπεζα -0,95% 2,095 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -1,01% 0,8654 ευρώ

Υπό πίεση η Jumbo

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπως είναι λογικό, οι πωλητές διατηρούν τον έλεγχο των χρηματιστηριακών συναλλαγών, με τις υψηλότερες πιέσεις να εκδηλώνονται στη μετοχή της Jumbo, η οποία διολισθαίνει κοντά στο -3%. Κατά 2,1% υποχωρεί και η μετοχή του ΟΠΑΠ, ενώ στο -1,5% βρίσκεται η μετοχή του ΟΤΕ.

Στον αντίποδα, στηρίξεις τον Γενικό Δείκτη παρέχει η μετοχή των ΕΛΠΕ, η οποία ενισχύεται κατά 1,5%, αλλά και η μετοχή της Sarantis, η οποία καταράφει άνοδο κοντά στο 1%. Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 25 μετοχές παρουσιάζουν κέρδη, 33 μετοχές εμφανίζουν απώλειες, ενώ 10 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 52,5 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News