BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Μία ανάσα από τις 780 μονάδες – Άλμα έως 7% για τις τράπεζες

Στα 54 εκατ. ευρώ ο τζίρος

Χρηματιστήριο: Μία ανάσα από τις 780 μονάδες – Άλμα έως 7% για τις τράπεζες

Με «άλμα» κοντά στο 2% ξεκίνησε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσέγγισε εκ νέου τα επίπεδα των 780 μονάδων, χάρη κυρίως στις τραπεζικές στηρίξεις, οι οποίες έφθασαν έως το +7%. Κι αυτό, μάλιστα, παρά το γεγονός ότι για ακόμη μία συνεδρίαση ο τζίρος παρέμεινε σε χαμηλά ρυθμούς.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντική άνοδο της τάξης του 1,75% και τερμάτισε στις 778,01 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 13,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (764,6 μονάδες) και προλειαίνοντας τον δρόμο προς το τεχνικό σημείο των 780 μονάδων. 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 13 μονάδες -από 767,91 έως 781,05 μονάδες- ενώ ο τζίρος των συναλλαγών, όπως προαναφέρθηκε, παρέμεινε σε υποτονικά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 54 εκατ. ευρώ. Δηλαδή τουλάχιστον 11 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με τον μέσο όρο του Ιανουαρίου (65 εκατ. ευρώ).

Είναι σαφές ότι για την ισχυροποίηση της ανοδικής κίνησης απαιτείται η συμμετοχή περισσότερων επενδυτών, και κυρίως η επαναδραστηριοποίηση των ξένων θεσμικών, οι οποίοι στήριξαν το ράλι του περασμένου Νοεμβρίου. Διαφορετικά, κάθε προσπάθεια υπέρβασης των 800 μονάδων θα καταλήγει σε αποτυχία.

Κι αυτό, μάλιστα, την στιγμή που η χώρα βρίσκεται προ των πυλών του τρίτου κύματος της πανδημίας, κάτι το οποίο συνεπάγεται νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Το θετικό είναι βέβαια, ότι η αγορά έχει ήδη αποτιμήσει αυτό το σενάριο, όπως και το σενάριο της ύφεσης κατά το α’ τρίμηνο του 2021.

«Το επόμενο διάστημα όλα δείχνουν ότι η αγορά θα αποκτήσει και πάλι μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Η μεγάλη ρευστότητα από το εξωτερικό αλλά και η στόχευση της χώρας από ξένους επενδυτές για πραγματικές επενδύσεις μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Fast Finance, σε σημερινό σημείωμα προς τους επενδυτές.

Κοντά στο +7% η Alpha Bank

Ο τραπεζικός κλάδος, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, παρείχε ισχυρά στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη, με αποτέλεσμα να κλείσει στο +3,4% και τις 474 μονάδες, απέχοντας ωστόσο παρασάγγας από το υψηλό έτους των 538 μονάδων. «Η λύση στον τραπεζικό κλάδο θα κάνει την διαφορά στην εικόνα της αγοράς» σημείωσε με νόημα η Fast Finance. 

Άλλωστε, μέσα στους επόμενους μήνες, πέραν του «Ηρακλή 2» αναμένεται να καθοριστεί η συνολική λύση της κυβέρνησης για το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ εξελίξεις θα υπάρξουν και για το ζήτημα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου στην Τρ. Πειραιώς, σηματοδοτώντας την επανα-ιδιωτικοποίηση της τράπεζας.

Από τις σημερινές τραπεζικές διακυμάνσεις ξεχώρισε η κίνηση της Alpha Bank, η μετοχή της οποίας ενισχύθηκε κατά 6,7%, ενώ πέριξ του 3% διαμορφώθηκαν τα κέρδη για την Τρ. Πειραιώς. Εθνική Τράπεζα και Eurobank έκλεισαν στο +2,8% και το +1,5%, αντίστοιχα. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 6,77% 0,7912
  • Attica Bank 2,82% 0,2005 ευρώ
  • Eurobank 1,49% 0,5988 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 2,85% 2,129 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς 3,42% 0,878 ευρώ

Με ισχυρές στηρίξεις από Ελλάκτωρ, Τέρνα και ΓΕΚ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοράστες διατήρησαν τον πλήρη έλεγχο της χρηματιστηριακής αγοράς, λαμβάνοντας ώθηση από τη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία εκτινάχθηκε στο +4,2%. Από κοντά ακολούθησαν και οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή – ΓΕΝ Τέρνα, οι οποίες τερμάτισαν στο +3,3%.

Την ίδια ώρα, οι μετοχές των Coca – Cola, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ και ΕΧΑΕ εμφάνισαν άνοδο της τάξης άνω του 2%. Μοναδικές «παραφωνίες» αποτέλεσαν οι μετοχές των Jumbo, Aegean και ΟΛΠ, οι οποίες υποχώρησαν κατά 1%, κατά 0,3% και κατά 0,1%, αντίστοιχα.

Συνολικά, 79 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 37 μετοχές παρουσίασαν απώλειες, ενώ οκτώ μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 52,9 δισ. ευρώ.

Οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις ανά τζίρο

  • ΟΠΑΠ 1,6% 11,3 εκατ. ευρώ
  • ΟΤΕ 1,2% 5,8 εκατ. ευρώ
  • ΔΕΗ 2,7% 4,7 εκατ. ευρώ
  • Alpha Bank 6,7% 4 εκατ. ευρώ
  • Jumbo -1,02% 2,9 εκατ. ευρώ

Οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις ανά όγκο

  • Alpha Bank 6,7% 5,1 εκατ. τεμάχια
  • Eurobank 1,4% 3,3 εκατ. τεμάχια
  • ΜΙΓ -2,8% 3,1 εκατ. τεμάχια
  • Τρ. Πειραιώς  -3,4% 1,6 εκατ. τεμάχια
  • Εθνική Τράπεζα 2,8% 1,3 εκατ. τεμάχια

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News